Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Parowar – małe AGD do funkcjonalnej kuchni

Porady

Parowar – małe AGD do funkcjonalnej kuchni

Ulubione0

Wraz z biegiem czasu coraz częściej konsumenci decydują się na wybieranie takiego rodzaju urządzeń z zakresu AGD, które nie tylko będą praktyczne, ale także pozwolą na komfortowe przygotowywanie posiłków pełnych odżywczych składników. Dobrą metodą na to, żeby przerzucić się całkowicie na jedzenie wyłącznie zdrowych specjałów jest inwestycja w wysokiej klasy parowar – doskonały sprzęt do każdego pomieszczenia kuchennego.

Bycie fit w prosty sposób

 

Dziś panuje trend na wyrabianie w sobie jak najlepszych nawyków żywieniowych. Dzięki skorzystaniu na co dzień z maszyny takiej jak opisywany w niniejszym tekście parowar, nie ma kłopotu z tym, żeby przyrządzać dania, które są niesamowicie bogate w witaminy i minerały. Wszystko to za sprawą specyfiki działania mechanizmu tego urządzenia. Sprzęt owej kategorii opiera się w głównej mierze na gotowaniu na parze. Wbrew pozorom tak przygotowywane posiłki wcale nie wiążą się z brakiem smaku tak jak niejednokrotnie się to wydaje. Warzywa, mięso czy ryby są bardzo soczyste i nie mają nic wspólnego z wiotkością, rozgotowaniem i zmiękczeniem. Nie są też jednocześnie za twarde, a optymalnie przyrządzone. Nie przypominają serwowanej maluchom papki, ale są bardzo chrupkie i przy okazji cenne w wartości korzystnie wpływające na nasz organizm. To niesamowicie ważne, aby w ogóle wyrobić w sobie takie przyzwyczajenia, żeby zrezygnować ze smażenia na tradycyjnych patelniach czy duszenia w pełnych tłuszczu brytfannach na rzecz właśnie nowoczesnego pichcenia z wykorzystaniem pary wodnej.

 

Budowa – na czym oparta?

 

W dziedzinie parowarów można mówić o szeregu rozmaitych modeli, które są zróżnicowane między innymi funkcjami. Wyróżnia się sprzęty tradycyjne – pospolite konstrukcją oraz bardziej innowacyjne, które mają w swych rozwiązaniach zastosowane funkcje typu gentle steam czy vitamin+. Generalnie trzeba jednakże podkreślić fakt, iż w porównaniu z wielorakimi innymi urządzeniami, jakie królują od lat na polskim rynku urządzeń gospodarstwa domowego, parowary są dość nowym jeszcze wynalazkiem. Ich praca opiera się na łatwym działaniu. Sprzęt ma dwa charakterystyczne pojemniki – dolny, który jest wypełniany wodą oraz górną powierzchnię, na jakiej są umiejscowione poszczególne artykuły żywnościowe, jakie chcemy z użyciem parowaru przygotować. To może być w zasadzie wszystko, na co tylko przyjdzie nam ochota – od rozmaitych gatunków ryb, przez różnorodne typy mięs, praktycznie wszystkie warzywa i jarzyny a nawet rzeczy sypkie takie jak ryż bądź makaron czy kasza. Na wierzch natomiast, na górne półki, umieszczamy przykrywę. Taka pokrywa pozwoli zachować soczystość gotowanych produktów. Dzięki niej na zewnątrz nie będą wydostawały się witaminy i minerały zawarte w żywności.

 

Wybierz właściwy pojemnik

 

Parowary są zróżnicowane w zależności od różnorodnych rodzajów pojemników, jakie mają. Zanim kupisz konkretny model, popatrz ile ma on konkretnych elementów. Wyróżnia się na chwilę obecną trzy pojemniki przezroczyste oraz trzy podstawowe półki-sitka. Te drugie służą do rozmieszczania składników. Dodatkowo należy także stwierdzić, iż na rynku dostępne są też parowary posiadające nieduże pojemniki, w takich z reguły występują produkty sypkie. Klasyczne urządzenia tej kategorii mają wszelkie schowki ulokowane w pionie. Są one rozmieszczone jeden na drugim. W przypadku nowocześniejszych rodzajów parowarów natomiast można mówić o umiejscowieniu w elementy znajdujące się obok siebie, czyli nie w pionie a w poziomie. Co to daje? W praktyce pozwala to na osobne gotowanie poszczególnych składników. W konsekwencji uniemożliwia to wzajemne mieszanie się i przenikanie konkretnych aromatów. Świetnym rozwiązaniem okazują się warianty z wyjmowanym dnem. W ten sposób mamy sposobność pichcenia na większą liczbę osób – zmieszczą się większe kawałki mięsa, ryby, spore ilości produktów sypkich itd. W zwyczajnym pojemniku normalnego parowara raczej tak duże gabarytowo artykuły żywnościowe nie zmieściłyby się. Niestety takie formaty są większe rozmiarowo, ponieważ mają kilka poziomów. Parowar tego rodzaju wymaga ogromnej powierzchni do przechowywania.

 

Funkcje dodatkowe

 

Wyżej wymienione części parowara w postaci pokrywy czy pojemników to tylko zupełna podstawa sprzętu. Wielokrotnie producenci dokładają różnorodne rodzaje elementów dodatkowych takich jak przykładowo tacki ociekowe. Są one bardzo dobrym rozwiązaniem, bowiem to właśnie na nie ocieka para wodna. Do przygotowywania musów czy deserów służą natomiast celowo dodawane do zestawu parowara kubeczki. W nowoczesnych modelach znajdują się także podkładki do jajek a nawet aromatyzery do ziół, które dają sposobność właściwego przyprawienia dań. By sprzęt nie psuł swymi przewodami estetyki wnętrza kuchennego, warto jest zainwestować w sprzęt posiadający także specyficzny schowek na kabel. Pozwoli to na uniknięcie plątania się przewodów, co jest bardzo praktyczne w codziennym wykorzystaniu. Jeszcze nowsze modele mają natomiast wysokiej klasy ekrany LCD, czyli nowatorskie tablice, które pozwalają na programowanie urządzenia zgodnie z naszymi predyspozycjami.

Zobacz również

Czerwona kuchnia hit czy kit?

Czerwona kuchnia hit czy kit?

Czerwień jest jedną z najbardziej energetycznych barw. Jest to niezwykle energetyzujący i...

Odrobina Skandynawii w kuchennych czterech kątach

Odrobina Skandynawii w kuchennych czterech kątach

Nie bez znaczenia barwy   Skandynawskie kuchnie są jasne i pastelowe. Celem nadrzędnym w tym...
Komentarze (1)
1
Gość
DagmaraWiniarz
2016-02-19 09:35:46

Ja swój parowar dostałam w prezencie ślubnym. Na początku byłam bardzo sceptycznie do niego nastawiona - swoje w szafie przeleżał, aż postanowiłam dać mu szansę. W internecie jest bardzo dużo przepisów na dania z parowaru. Zaczęłam od tych najprostszych, aż z czasem próbowałam coraz bardziej skomplikowanych. Mojej rodzinie obiady bardzo smakują. Nie zgodzę z tym, że dania są bez smaku – wręcz przeciwnie – są bardzo aromatycznie i przede wszystkich mają dużo składników odżywczych.

Twój komentarz
Ocena