Popularne błędy w aranżacji strefy przechowywania
Przechowywanie w kuchni to podstawowy zakres użytkowania tego wnętrza. Trzeba przyznać, że w miarę upływu czasu, przedmiotów kuchennych przybywa i w pewnym momencie mogą się pojawić trudności z praktycznym ich przechowywaniem. Dlatego w kuchni liczy się przede wszystkim dobra organizacja i dotyczy to nie tylko kwestii optymalnego zorganizowania pracy w kuchni i rozmieszczeniach poszczególnych sprzętów, ale także odpowiedniego układania rzeczy w szafkach. Sprawdź jakich błędów unikać w aranżacji strefy przechowywania.
Strefa przechowywania w kuchni – co to takiego?
Kuchnia jest wnętrzem, w który liczy się takie zorganizowanie przestrzeni, by wykonywanie codziennych obowiązków kuchennych przebiegało możliwie jak najsprawniej i w komfortowych warunkach. Na taki efekt oczywiście składa się wiele czynników związanych z ergonomią wnętrza i zabudowy mebli kuchennych. Jednakże kwestia przechowywania jest tu także wyjątkowo istotna. Użytkując meble kuchenne korzystamy z przechowywanych w nich akcesoriów kuchennych, naczyń i zapasów kilkakrotnie w ciągu dnia. Jeżeli więc wszystko to będzie ułożone w sposób przypadkowy, w efekcie dostęp do tych rzeczy może być utrudniony, a wolnego miejsca na przechowywanie może szybko zabraknąć. By temu zapobiec konieczne jest odpowiednie zorganizowanie strefy przechowywania w kuchni. Jakich błędów unikać?
1. Brak podziału tematycznego
Popularnym błędem w zakresie przechowywania w kuchni jest brak podziału tematycznego wszystkich rzeczy, które umieszczamy w szafkach i szufladach kuchennych. Oznacza to, że aby kuchnia była dobrze zorganizowana, ważne jest aby poszczególne przedmioty i zapasy posegregować i przypisać je poszczególnym strefom kuchennym związanym z wykonywaniem danych czynności w kuchni. Na przykład wszystkie rzeczy związane ze zmywaniem i sprzątaniem, umieszczamy w obrębie zlewozmywaka i zmywarki.
2. Przypadkowe układanie w szafkach
Przechowywanie rzeczy w sposób przypadkowy skutkuje zwykle problemem z dostępem do często używanych rzeczy lub brakiem komfortu podczas ich wyjmowania. Pojawia się tu też problem w utrzymaniu porządku w szafkach kuchennych. Rozwiązaniem jest układanie rzeczy w szafkach w oparciu o częstotliwość ich użytkowania. Oznacza to, że to czego używamy najczęściej powinno znaleźć się na wyciągnięcie ręki i z przodu szafek. Natomiast rzeczy używane okazjonalnie w ich tylnych częściach i w najwyższych szafkach.
3. Nieużywanie organizerów
Współcześnie rynek oferuje wyjątkowo bogaty wybór praktycznych organizerów kuchennych dedykowanych meblom kuchennym. Takie przegródki, półki wkładane, pojemniki, czy dodatkowe haczyki pomogą zorganizować przestrzeń szafek i szuflad i skutecznie posegregować przechowywane w nich rzeczy. Organizery nie tylko pomogą w uzyskaniu łatwego dostępu do nich, ale także ułatwią utrzymanie porządku.