Ekologiczny piekarnik – innowacja XXI wieku
Troszcząc się o otaczające nas środowisko, powinniśmy dołożyć wszelkich starań, aby w jak największym stopniu samodzielnie przyczyniać się do jego poprawy. Wystarczą drobne, z pozoru nic nieznaczące modele zachowań, takie jak chociażby nawyki oszczędzania energii. By zużywać jej mniej, warto postawić na nowoczesność w eleganckim wydaniu, czyli ekologiczny piekarnik na miarę XXI stulecia.
Dbanie o naturę stanowi dziś nie tylko obowiązek, biorąc pod uwagę fakt, iż przyroda jest przez człowieka znacząco naruszana i w wielu aspektach niszczona, ale także wyraz mody i wręcz trend, który przejawia się właśnie w codziennym funkcjonowaniu, w tym podczas doboru podstawowych sprzętów wyposażenia kuchennego.
Czytaj opis
Zanim nabędziesz dowolny piekarnik do Twego domowego zacisza, nie patrz wyłącznie na cenę, ale zwłaszcza na jego stosowne oznaczenia. Obowiązuje określona symbolika, która jednoznacznie wskazuje na standard oraz jakość konkretnego modelu. I tak, chcąc zainwestować w urządzenie mające wysoką klasę energetyczną, poszukujmy takich sprzętów, które będą miały znaczki „A". Optymalny będzie piekarnik typu „A++". Warto mieć świadomość, że kolejne litery alfabetu przypisywane sprzętom są równoznaczne z coraz to większą ilością wymaganej przez nie energii. Wskazana powyżej symbolika „A++" jest dla konsumenta gwarancją, iż nabyty przez niego model piekarnika potrzebuje najmniej energii jak to tylko możliwe. Korzyści są wówczas podwójne –oszczędzamy środowisko i zasoby własnego portfela.
Mniej energii nie znaczy gorzej
To, że nasz piekarnik zużywa mniej prądu w żadnym stopniu nie przekłada się w negatywny sposób na jakość pieczenia a wręcz przeciwnie - funkcje takiego urządzenia są dużo lepsze niż standardowego sprzętu niewyposażonego w klasę energetyczności. Jak wskazują wyniki testów, piekarniki ekologiczne wymagają do 30 procent mniej prądu niż wszelkie inne. Świetnym rozwiązaniem jest też inwestycja w piekarnik z termoobiegiem, bowiem wówczas nie jest konieczne poświęcanie kilkunastu czy jak ma to miejsce przy starszych modelach – kilkudziesięciu minut na samo nagrzewanie. Ponadto innowacyjne piekarniki pozwalają na znaczącą redukcję czasu niezbędnego do przygotowania potraw, gdyż możliwe jest pieczenie jednocześnie na paru poziomach. Nie ma także obaw o to, że smaki czy aromaty przygotowywanych w piekarniku specjałów będą się ze sobą mieszały i wzajemnie przenikały. Najnowocześniejsze modele są z kolei przystosowane do ekologicznego czyszczenia, mając wbudowaną opcję hydroclean. Jest to opcja pionierska na rynku, która pozwala na gruntowne wypielęgnowanie piekarnika przy zastosowaniu zupełnego minimum – wyłącznie szklanki wody oraz niewielkiej ilości prądu. Nie wiąże się to z potrzebą wykorzystania żadnych środków chemicznych.
https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/artykuly/ekologia-zaczyna-sie-w-kuchni-1697.html
To niesamowite, jakie teraz cuda są dostępne na rynku. Po przeczytaniu tego tekstu, aż mam ochotę kupić sobie nowy piekarnik;)