Aromatyczne makowniki
Święta to czas radości. Pełen wspaniałych rodzinnych chwil. Na świątecznym stole nie może na pewno zabraknąć wspaniałości w postaci ciast oraz innych słodkości. Zapraszam was dzisiaj na makowniki.
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski dajemy ciepłe mleko, margaryne, drożdże oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy do "masy" mąke, jajka oraz cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 2 godz do lodowki.
Krok 2: Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie połówki i zabieramy się za masę makową. Gotowy mak mielimy 3 razy w maszynce , dodajemy cukier, jajka oraz białka. Mieszamy.
Krok 3: Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i nakładamy na nie mak. Zawijamy.
Krok 4: Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180st.
Przy kupowaniu maku musimy koniecznie pamiętać, że może być stary. Jeśli mamy tylko mozliwość sprawdźmy kolor.
łeeeee, nie dla mnie