Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Aromatyczne makowniki

Ciasta i desery


Aromatyczne makowniki

Święta to czas radości. Pełen wspaniałych rodzinnych chwil. Na świątecznym stole nie może na pewno zabraknąć wspaniałości w postaci ciast oraz innych słodkości. Zapraszam was dzisiaj na makowniki.


Przygotowanie:

 

Krok 1: Do miski dajemy ciepłe mleko, margaryne, drożdże oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy do "masy" mąke, jajka oraz cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 2 godz do lodowki.

 

Krok 2: Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie połówki i zabieramy się za masę makową. Gotowy mak mielimy 3 razy w maszynce , dodajemy cukier, jajka oraz białka. Mieszamy.

 

Krok 3: Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i nakładamy na nie mak. Zawijamy.

 

Krok 4: Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180st.

 

 

 

Przy kupowaniu maku musimy koniecznie pamiętać, że może być stary. Jeśli mamy tylko mozliwość sprawdźmy kolor.

Komentarze


1.00/5 1 1
1

łeeeee, nie dla mnie

Zobacz również


Soczysta polędwica wieprzowa marynowana w czosnku...


Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego czasu...