Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Aromatyczne makowniki

Ciasta i desery

Aromatyczne makowniki

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 3h

Święta to czas radości. Pełen wspaniałych rodzinnych chwil. Na świątecznym stole nie może na pewno zabraknąć wspaniałości w postaci ciast oraz innych słodkości. Zapraszam was dzisiaj na makowniki.

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Gotowanie to moja pasja. Kocham wszystkie kuchnie świata, ale jednak najbliższa mojemu sercu jest tradycja, czyli kuchnia polska... Z chęcią poznaje nowe smaki i aromaty, które są kluczem do kolejnych potraw. Moja kuchnia jest bardzo specyficzna, uwielbiam zaskakiwać moich gości podając niekiedy kontrowersyjne łączenia składników, kolorów i zapachów. Na co dzień prowadzę blog http://szafranowyraj.blogspot.com/, prezentując innym swe kulinarne eksperymenty.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1/2 szklanki mleka

- 20 dag margaryny

- 4 dag drożdży

- 3 łyżki cukru

- 40 dag mąki

- 2 jajka

- 2 żółtka

- 1 cukier waniliowy

 

Masa makowa:

- 30 dag maku

- 15 dag cukru

- 2 jajka

- 2 białka

Przygotowanie:

 

Krok 1: Do miski dajemy ciepłe mleko, margaryne, drożdże oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy do "masy" mąke, jajka oraz cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 2 godz do lodowki.

 

Krok 2: Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie połówki i zabieramy się za masę makową. Gotowy mak mielimy 3 razy w maszynce , dodajemy cukier, jajka oraz białka. Mieszamy.

 

Krok 3: Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i nakładamy na nie mak. Zawijamy.

 

Krok 4: Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180st.

 

 

 

Przy kupowaniu maku musimy koniecznie pamiętać, że może być stary. Jeśli mamy tylko mozliwość sprawdźmy kolor.

Zobacz również

Walentynkowy drink z truskawkami, miodem i amaretto

Walentynkowy drink z truskawkami, miodem i...

Przygotowanie: Krok 1: Gruszkę obieramy, usuwamy z niej pestki i kroimy owoc na...

Puszyste babeczki z rumem

Puszyste babeczki z rumem

Przygotowanie: Krok 1: Masło kroimy na kawałki i ucieramy mikserem, następnie dodajemy cukier...
Komentarze (1)
1
Gość
soja
2013-12-31 11:12:22

łeeeee, nie dla mnie

Twój komentarz
Ocena