Chałwa handmade
Już nigdy nie kupię chałwy, wole przygotować ją samodzielnie. Mogę dodać do niej co tylko chcę i bawić się formą. Zrobiłam spory zapas, tak żebym mogła co jakiś czas skradać się do lodówki. Dzięki temu, nie jest mi straszny nagły napad ochoty na coś słodkiego.
Przygotowanie:
Krok 1: Sezam prażymy na patelni, uważając na to żeby się nie przypalił.
Krok 2: Jak zmieni kolor, ściągamy go z ognia i studzimy.
Krok 3: Mielimy najlepiej w młynku do kawy i dodajemy miód.
Krok 4: Wanilię kroimy na pół i ściągamy ziarna ostrzem noża, które są w środku kory wanilii.
Krok 5: Wszystko mieszamy z sezamem i miodem, wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.
Pamiętajcie żeby miód był naturalny, sztuczny nie da odpowiedniego smaku.
Wydaje sie banalnie proste - szok! chyba sprawdze