Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Chałwa handmade

Ciasta i desery

Chałwa handmade

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Już nigdy nie kupię chałwy, wole przygotować ją samodzielnie. Mogę dodać do niej co tylko chcę i bawić się formą. Zrobiłam spory zapas, tak żebym mogła co jakiś czas skradać się do lodówki. Dzięki temu, nie jest mi straszny nagły napad ochoty na coś słodkiego. 

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 100g sezamu
- 3 łyżki miodu spadziowego
- wanilia 

Przygotowanie:

Krok 1: Sezam prażymy na patelni, uważając na to żeby się nie przypalił.

Krok 2: Jak zmieni kolor, ściągamy go z ognia i studzimy.

Krok 3: Mielimy najlepiej w młynku do kawy i dodajemy miód.

Krok 4: Wanilię kroimy na pół i ściągamy ziarna ostrzem noża, które są w środku kory wanilii.

Krok 5: Wszystko mieszamy z sezamem i miodem, wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. 




Pamiętajcie żeby miód był naturalny, sztuczny nie da odpowiedniego smaku. 

Zobacz również

Słodko-ostre ciasto czekoladowe

Słodko-ostre ciasto czekoladowe

Przygotowanie:   Krok 1: Roztop czekoladę w kąpieli wodnej razem z papryczkami chili,...

Tarta z jabłkami i sezamem

Tarta z jabłkami i sezamem

Przygotowanie: Krok 1: Mąkę, cukier puder, masło i sól zagniatamy, dodajemy żółtka,...
Komentarze (1)
1
Gość
soja
2013-11-15 13:11:41

Wydaje sie banalnie proste - szok! chyba sprawdze

Twój komentarz
Ocena