Kolorowy keks
Keks jest prosty i bogaty za razem, wszystko zawdzięczamy delikatnemu ciastu, które zyskuje na smaku z dnia na dzień i olbrzymiej ilości bakalii, takich jakie sami lubicie. Ja swoje namoczyłam dodatkowo w winie, aby nadać im odrobinę pikanterii.
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski wkładamy cukier, margarynę, żółtka i dokładnie ucieramy na puszystą masę.
Krok 2: W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę.
Krok 3: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Krok 4: Do miski wkładamy bakalie, wlewamy wino, odstawiamy na jedną godzinę, odcedzamy.
Krok 5: Obtaczamy w mące ziemniaczanej, następnie dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Krok 6: Do masy jajecznej, dodajemy ubite białka, suche składniki (mąkę wymieszaną z bakaliami) delikatnie mieszamy.
Krok 7: Ciasto przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8: Do nagrzanego piekarnika 180 stopni wstawiamy ciasto, pieczemy około 50 minut.
Krok 9: Przestudzony keks dekorujemy polewą czekoladową i skórką pomarańczową.
Bakalie obtaczamy mąką ziemniaczaną, dzięki temu nie opadną na dno ciasta.
no fajnie, ale dla fanów kuchni przaśnej i baaardzo tradycyjnej. Dobrze byłoby unowoczesnic troche ten przepis
fajny przepis,dzięki za przepis.