Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE

Ciasta i desery


Kolorowy keks

Keks jest prosty i bogaty za razem, wszystko zawdzięczamy delikatnemu ciastu, które zyskuje na smaku z dnia na dzień i olbrzymiej ilości bakalii, takich jakie sami lubicie. Ja swoje namoczyłam dodatkowo w winie, aby nadać im odrobinę pikanterii.


Przygotowanie:

Krok 1: Do miski wkładamy cukier, margarynę, żółtka i dokładnie ucieramy na puszystą masę.

Krok 2: W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę.

Krok 3: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Krok 4: Do miski wkładamy bakalie, wlewamy wino, odstawiamy na jedną godzinę, odcedzamy.

Krok 5: Obtaczamy w mące ziemniaczanej, następnie dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Krok 6: Do masy jajecznej, dodajemy ubite białka, suche składniki (mąkę wymieszaną z bakaliami) delikatnie mieszamy.

Krok 7: Ciasto przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 8: Do nagrzanego piekarnika 180 stopni wstawiamy ciasto, pieczemy około 50 minut.

Krok 9: Przestudzony keks dekorujemy polewą czekoladową i skórką pomarańczową.





Bakalie obtaczamy mąką ziemniaczaną, dzięki temu nie opadną na dno ciasta.

Komentarze


3.50/5 2 2
2

no fajnie, ale dla fanów kuchni przaśnej i baaardzo tradycyjnej. Dobrze byłoby unowoczesnic troche ten przepis


5

fajny przepis,dzięki za przepis.

Zobacz również


Zapiekane jabłko z miodem, makiem i rodzynkami


Święta to czas, w którym cudowne zapachy roznoszą się po kuchni. Gary powinny...

Puszysty sernik z budyniem


Nie jestem zagorzałym fanem serników, ale ten, który wam przedstawiam jest zupełnie...

Dorsz w sosie Chardonnay i pora


W tym przepisie najbardziej lubię sos, a w zasadzie wyjadanie go z talerza chrupiącą...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności