Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2025/26 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2025/26 PobierzPobierz

Kolorowy keks

Keks jest prosty i bogaty za razem, wszystko zawdzięczamy delikatnemu ciastu, które zyskuje na smaku z dnia na dzień i olbrzymiej ilości bakalii, takich jakie sami lubicie. Ja swoje namoczyłam dodatkowo w winie, aby nadać im odrobinę pikanterii.


Przygotowanie:

Krok 1: Do miski wkładamy cukier, margarynę, żółtka i dokładnie ucieramy na puszystą masę.

Krok 2: W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę.

Krok 3: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Krok 4: Do miski wkładamy bakalie, wlewamy wino, odstawiamy na jedną godzinę, odcedzamy.

Krok 5: Obtaczamy w mące ziemniaczanej, następnie dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Krok 6: Do masy jajecznej, dodajemy ubite białka, suche składniki (mąkę wymieszaną z bakaliami) delikatnie mieszamy.

Krok 7: Ciasto przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 8: Do nagrzanego piekarnika 180 stopni wstawiamy ciasto, pieczemy około 50 minut.

Krok 9: Przestudzony keks dekorujemy polewą czekoladową i skórką pomarańczową.





Bakalie obtaczamy mąką ziemniaczaną, dzięki temu nie opadną na dno ciasta.

Komentarze


3.50/5 2 2
2

no fajnie, ale dla fanów kuchni przaśnej i baaardzo tradycyjnej. Dobrze byłoby unowoczesnic troche ten przepis


5

fajny przepis,dzięki za przepis.

Zobacz również


Sałatka z wędzonym łososiem, bryndzą i kolbami kukurydzy


Myślę że w związku z tym, że nastała wiosna przyda się kilka ciekawych...

Kasza kus kus


Mimo mojej ogromnej miłości do mięsa, uważam że kuchnia wegetariańska jest bogata w...

Soczysta polędwica wieprzowa marynowana w czosnku...


Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego czasu...