Krem z kalafiora z chrupiącą szynką (mortadelą)
Są takie dni, kiedy nie mam pojęcia co ugotować, a wypadałoby nie chodzić z pustym brzuchem. Wtedy po prostu idę do sklepu i biorę co mi wpadnie w ręce. Ufam swojej intuicji i tym razem się nie zawiodłam, a właściwie nie zawiedli się moi goście.
Przygotowanie:
Krok 1: Na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy różyczki kalafiora, chwilę smażymy.
Krok 2: Zalewamy bulionem, solimy i gotujemy do miękkości.
Krok 3: Blendujemy i dodajemy chili i śmietanę, blendujemy ponownie.
Krok 4: Mortadelę kładziemy na patelnię bez tłuszczu i smażymy z obu stron aż stanie się chrupka.
krok 5: Na wierzch kremu dodajemy chrupiącą mortadelę i pokrojoną dymkę.
Zamiast mortadeli możecie wybrać każdą szynkę jaką chcecie. Ważne by była tłusta.
wyglada smakowicie!
gryby udało się wygrać blender w waaszym konkursie.... ;)
kalafiora możemy także śmiało zastąpić brokułami. On także dobrze się komponuje z mortadelą czy jakakolwiek inną szynką :)