Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Marshmallow z gorącą czekoladą i snikersem

Ciasta i desery

Marshmallow z gorącą czekoladą i snikersem

Ulubione0
Trudność

Ciekawy pomysł na niecodzienną słodycz. Jak wiemy łasuchowanie poprawia nam humor w niezbyt udany dzień. Dlatego od czasu do czasu warto jest sobie pozwolić na wiekszą dawkę kalorii. Przygotowanie tego deseru wymaga odrobiny cierpliwości, jednak zaznaczam, że jest warty tego wysiłku. Sami zobaczycie! 

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 150 g cukru pudru
- 400 g drobnego cukru
- 300 ml wody
- 1 łyżka syropu złocistego albo skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki żelatyny
- 2 białka
- cukier waniliowy
- 200ml mleka
- odrobina wody
- 100ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukier z prawdziwą wanilią
- 50g czekolady gorzkiej
- snickers

Przygotowanie:
 

Krok 1: Formę 23cm posypuję cukrem pudrem.
 

Krok 2: W rondelku na średnim ogniu mieszam drobny cukier ze 175 ml wody i syropem złocistym. Podgrzewam do 120-130 stopni C lub do momentu, kiedy odrobina syropu wlana do zimnej wody utworzy zwartą kulkę.
 

Krok 3: Pozostałą wodę wlewam do metalowej / plastikowej miski i dodaję żelatynę. Ustawiam miskę nad gotującą wodą i czekam, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Zdejmuję syrop z ognia i dodaję żelatynę, stale mieszając trzepaczką.
 

Krok 4: W osobnej misce ubijam dwa białka. Cały czas miksując, powoli wlewam syrop. Miksuję, aż masa będzie bardzo gęsta.. Wylewam do przygotowanej blaszki. Odstawiam na 8 godzin albo na noc.
 

Krok 5: Mleko, wodę, cukier, śmietankę, snickersy i czekoladę wrzucam do garnka i podgrzewam aż wszystko się połączy.
 

Krok 6: Czekoladę blenduję.
 

Krok 7: Wyjmuję marshmallow, wyciągam z formy i wycinam z nich gwiazdki foremką do ciastek, nabijam na duże wykałaczki.
 

Krok 8: Czekoladę przelewam do słoików, z których pije się czekoladę i podaję z gwiazdkami marshmallow.



 

Takie połączenia słodkich smaków z pewnością poprawią nam humor, szczególnie w coraz zimniejsze jesienne wieczory. Dla prawdziwych zmarzluchów polecam dodanie do czekolady odrobinę chili i startego imbiru.

Zobacz również

Domowe drożdżówki ze słodkim kremem twarożkowym

Domowe drożdżówki ze słodkim kremem...

Przygotowanie: Krok 1: Mleko, drożdże i cukier mieszamy razem, następnie dodajemy mąkę,...

Karmelizowana gruszka z kuskusem i pomarańczą

Karmelizowana gruszka z kuskusem i pomarańczą

Przygotowanie: Krok 1: Kuskus przygotowujemy według wskazań na opakowaniu. Gruszkę i...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena