Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Kacze udo duszone w winnej zaprawie z jabłkami,...

Dania główne

Kacze udo duszone w winnej zaprawie z jabłkami, czerwoną cebulą i rozmarynem

Ulubione1
Trudność

Kaczka i jabłka to idealny duet, który swoim smakiem podrażni każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Dodatkowo można dobrać jeszcze kilka innych składników, tak aby dopieścić smak przed podaniem na stół. Zapraszam na wykwintne kacze udo, które ożywi wasze zmysły smakowe.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 kacze uda
- 4 jabłka pokrojone w ćwiartki
- 3 małe czerwone cebule pokrojone w ćwiartki
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek oliwy
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Mięso myjemy i nacieramy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem (skórę pozostawiamy na udach).

Krok 2: Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, kładziemy mięso i smażymy z dwóch stron po ok. 2 minuty na dużym ogniu, następnie układamy w rondlu.

Krok 3: Na tłuszcz pozostały po obsmażeniu mięsa wrzucamy jabłka i cebulę i szklimy na dużym ogniu ok. 2-3 minuty, następnie dodajemy gałązkę rozmarynu, rozgniecione ząbki czosnku i zalewamy czerwonym winem. Podgrzewamy 1 minutę lekko mieszając.

Krok 4: Tak przygotowaną zaprawą z jabłkami i cebulą zalewamy mięso w rondlu i dusimy pod przykryciem ok. 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości.

 

Proponuję podać z ziemniakami opiekanymi w piekarniku, ponieważ idealnie pasują do soczystego i pełnego smaku mięsa kaczki w towarzystwie słodkawej zaprawy.

Zobacz również

Frittata z chorizo i rucolą

Frittata z chorizo i rucolą

Przygotowanie:  Krok 1: Na maśle szklimy cebulę i dodajemy kiełbasę pokrojoną w małe...

Gofry z powidłami, pieczonym camembertem i rozmarynem

Gofry z powidłami, pieczonym camembertem i...

Przygotowanie gofrów:   Krok 1: Oddzielamy białka od żółtek.   Krok 2: Białka ubijamy...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2014-01-09 11:31:53

ok!

Twój komentarz
Ocena