Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Dania główne Kacze udo duszone w winnej zaprawie z jabłkami,...

Dania główne


Kacze udo duszone w winnej zaprawie z jabłkami, czerwoną cebulą i rozmarynem

Kaczka i jabłka to idealny duet, który swoim smakiem podrażni każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Dodatkowo można dobrać jeszcze kilka innych składników, tak aby dopieścić smak przed podaniem na stół. Zapraszam na wykwintne kacze udo, które ożywi wasze zmysły smakowe.


Przygotowanie:

Krok 1: Mięso myjemy i nacieramy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem (skórę pozostawiamy na udach).

Krok 2: Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, kładziemy mięso i smażymy z dwóch stron po ok. 2 minuty na dużym ogniu, następnie układamy w rondlu.

Krok 3: Na tłuszcz pozostały po obsmażeniu mięsa wrzucamy jabłka i cebulę i szklimy na dużym ogniu ok. 2-3 minuty, następnie dodajemy gałązkę rozmarynu, rozgniecione ząbki czosnku i zalewamy czerwonym winem. Podgrzewamy 1 minutę lekko mieszając.

Krok 4: Tak przygotowaną zaprawą z jabłkami i cebulą zalewamy mięso w rondlu i dusimy pod przykryciem ok. 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości.

 

Proponuję podać z ziemniakami opiekanymi w piekarniku, ponieważ idealnie pasują do soczystego i pełnego smaku mięsa kaczki w towarzystwie słodkawej zaprawy.

Komentarze


3.00/5 1 1
3

ok!

Zobacz również


Filet z kaczki z drobnym makaronem z kozim serem i...


Często rezygnuje z wykonania przepisów, które wymagają długiego czasu marynowania...

Lekka sałatka z pieczoną piersią z kaczki


Sałatka ta idealnie sprawdza się jako przystawka przed wystawną kolacją lub jako lekki...

Kaczka na puree z topinamburu


Topinambur powoli pojawia się zarówno na półkach sklepowych.. Warto wprowadzić go do...