Kacze udo duszone w winnej zaprawie z jabłkami, czerwoną cebulą i rozmarynem
Kaczka i jabłka to idealny duet, który swoim smakiem podrażni każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Dodatkowo można dobrać jeszcze kilka innych składników, tak aby dopieścić smak przed podaniem na stół. Zapraszam na wykwintne kacze udo, które ożywi wasze zmysły smakowe.
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso myjemy i nacieramy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem (skórę pozostawiamy na udach).
Krok 2: Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, kładziemy mięso i smażymy z dwóch stron po ok. 2 minuty na dużym ogniu, następnie układamy w rondlu.
Krok 3: Na tłuszcz pozostały po obsmażeniu mięsa wrzucamy jabłka i cebulę i szklimy na dużym ogniu ok. 2-3 minuty, następnie dodajemy gałązkę rozmarynu, rozgniecione ząbki czosnku i zalewamy czerwonym winem. Podgrzewamy 1 minutę lekko mieszając.
Krok 4: Tak przygotowaną zaprawą z jabłkami i cebulą zalewamy mięso w rondlu i dusimy pod przykryciem ok. 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości.
Proponuję podać z ziemniakami opiekanymi w piekarniku, ponieważ idealnie pasują do soczystego i pełnego smaku mięsa kaczki w towarzystwie słodkawej zaprawy.
ok!