Miodownik orzechowy
Ciasto które uwodzi - nie tyle smakiem, aromatem co samym wyglądem. To połączenie smaków, które większość z nas lubi. Aromat miodu przeplatający się z nutą konfitury wiśniowej, uwieńczony smażonymi orzechami, polewą i czekoladą. Zadowoli każde podniebienie. Od najmniejszego, po większych koneserów słodyczy.
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski wkładamy przesianą mąkę, sodę i mieszamy suche składniki.
Krok 2: Do suchych składników dodajemy margarynę, miód i jajka, całość zagniatamy ręcznie lub mikserem.
Krok 3: Ciasto dzielimy na pół i wykładamy w dwie formy wyłożone papierem do pieczenia.
Krok 4: Do garnka wkładamy miód, masło, wodę, cukier, chwilę gotujemy, dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut.
Krok 5: Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
Krok 6: Na drugi placek wykładamy smażone gorące orzechy. Pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia.
Krok 7: Upieczone ciasto studzimy.
Krok 8: Placek bez orzechów nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą wiśniową, masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami, polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami włoskimi.
Do ciasta kruchego nie dodałam cukru z uwagi na słodkie przełożenie konfiturą i masą kajmakowa. Jeżeli macie ochotę można dodać cukier według własnego smaku.
wygląda genialnie,ciekawe jak smakuje ciasto bez cukru?
dostałam ślinotoku