Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE

Ciasta i desery


Miodownik orzechowy

Ciasto które uwodzi - nie tyle smakiem, aromatem co samym wyglądem. To połączenie smaków, które większość z nas lubi. Aromat miodu przeplatający się z nutą konfitury wiśniowej, uwieńczony smażonymi orzechami, polewą i czekoladą. Zadowoli każde podniebienie. Od najmniejszego, po większych koneserów słodyczy.


Przygotowanie:

Krok 1: Do miski wkładamy przesianą mąkę, sodę i mieszamy suche składniki.

Krok 2: Do suchych składników dodajemy margarynę, miód i jajka, całość zagniatamy ręcznie lub mikserem.

Krok 3: Ciasto dzielimy na pół i wykładamy w dwie formy wyłożone papierem do pieczenia.

Krok 4: Do garnka wkładamy miód, masło, wodę, cukier, chwilę gotujemy, dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut.

Krok 5: Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach do zarumienienia.

Krok 6: Na drugi placek wykładamy smażone gorące orzechy. Pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia.

Krok 7: Upieczone ciasto studzimy.

Krok 8: Placek bez orzechów nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą wiśniową, masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami, polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami włoskimi.



Do ciasta kruchego nie dodałam cukru z uwagi na słodkie przełożenie konfiturą i masą kajmakowa. Jeżeli macie ochotę można dodać cukier według własnego smaku.

Komentarze


5.00/5 2 2
5

wygląda genialnie,ciekawe jak smakuje ciasto bez cukru?


5

dostałam ślinotoku

Zobacz również


Podpłomyki alla pizza z patelni


Pamiętam zaskoczenie moich znajomych, gdy po raz pierwszy podałam podpłomyki. Z...

Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną


Babeczki na słono to jedna z moich ulubionych propozycji na ciepły obiad. Lubię...

Chleb z pomidorami i chorizo


Mój brat, którego ciężko zaspokoić kulinarnymi specjałami, przede wszystkim dlatego...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności