Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Miodownik orzechowy

Ciasta i desery

Miodownik orzechowy

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 60 min

Ciasto które uwodzi - nie tyle smakiem, aromatem co samym wyglądem. To połączenie smaków, które większość z nas lubi. Aromat miodu przeplatający się z nutą konfitury wiśniowej, uwieńczony smażonymi orzechami, polewą i czekoladą. Zadowoli każde podniebienie. Od najmniejszego, po większych koneserów słodyczy.

Mariola Grzęda
Mariola Grzęda

Składniki

Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 15 dag margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- smażone orzechy
- 30dag orzechów włoskich
- 10dag cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki miodu
- 12 dag masła

Dodatkowo:
- 2 masy kajmakowe
- 1 polewa czekoladowa
- 1/2 szkl ponczu
- 1 słoik konfitury wiśniowej

Przygotowanie:

Krok 1: Do miski wkładamy przesianą mąkę, sodę i mieszamy suche składniki.

Krok 2: Do suchych składników dodajemy margarynę, miód i jajka, całość zagniatamy ręcznie lub mikserem.

Krok 3: Ciasto dzielimy na pół i wykładamy w dwie formy wyłożone papierem do pieczenia.

Krok 4: Do garnka wkładamy miód, masło, wodę, cukier, chwilę gotujemy, dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut.

Krok 5: Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach do zarumienienia.

Krok 6: Na drugi placek wykładamy smażone gorące orzechy. Pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia.

Krok 7: Upieczone ciasto studzimy.

Krok 8: Placek bez orzechów nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą wiśniową, masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami, polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami włoskimi.



Do ciasta kruchego nie dodałam cukru z uwagi na słodkie przełożenie konfiturą i masą kajmakowa. Jeżeli macie ochotę można dodać cukier według własnego smaku.

Zobacz również

 Zapiekane jabłka w sosie karmelowym

Zapiekane jabłka w sosie karmelowym

Przygotowanie:   Krok 1: Wybieramy jabłka podobnych rozmiarów. Krok 2: Owoce myjemy i...

Drożdżowa bułka ze śliwką węgierką

Drożdżowa bułka ze śliwką węgierką

Przygotowanie: Krok 1: Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, całosć rozcieramy. Wlewamy letnie...
Komentarze (2)
2
Gość
jola
2014-01-28 16:03:44

wygląda genialnie,ciekawe jak smakuje ciasto bez cukru?

Gość
Andrzej
2014-01-28 17:48:34

dostałam ślinotoku

Twój komentarz
Ocena