Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Zupy Krem pieczarkowy z grzankami cytrynowo -...

Zupy


Krem pieczarkowy z grzankami cytrynowo - orzechowymi

To przykład gdzie dodatek do podstawy dania, odgrywa ważną rolę.

Kolor pieczarkowego kremu nie urzeka, ale sam zapach wraz z cytrynowymi grzankami oczarowuje. Celowo robię ją bardzo gęstą, żeby można było pobawić się w tak zwaną scarpette. Scarpetta to włoski zwyczaj wylizywania talerza pieczywem.


Przygotowanie:

Krok 1: Cebulę siekamy i szklimy na łyżce masła. Dodajemy posiekany czosnek oraz obrane i pokrojone pieczarki.
Wszystko smażymy ok. 10 min z dodatkiem soli i dużej ilości pieprzu.

Krok 2: Zalewamy bulionem w takiej ilości, żeby bulion przykrył pieczarki. Gotujemy 15 min, a następnie blendujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, możemy dodać jeszcze trochę bulionu albo przegotowanej wody.

Krok 3: Do kremu dodajemy 2 kopiate łyżki śmietany 18%, uważając żeby się nie zważyła.

Krok 4: Czas przygotować grzanki. Orzechy włoskie grubo siekamy, dodajemy sparzoną skórkę z cytryny i sok z cytryny. Wszystko mieszamy i nakładamy na pokrojoną, posmarowaną masłem bagietkę.

Krok 5: Grzanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Wyjmujemy gdy się zarumienią i podajemy wraz z zupą.



Zupa jest bardzo delikatna, dlatego zawsze przygotowuję do niej drugie danie. Do przyprawiania pieczarek zawsze używam czarnego pieprzu. To połączenie, które zawsze zda egzamin.

Komentarze


0.00/5 1 1

Pomysł jest bardzo ciekawy, choć szczerze mówiąc nie przemawiają do mnie te grzanki cytrynowo orzechowe. Wypróbuję ten przepis na krem ale grzanki zrobie raczej takie jak zawsze :)

Zobacz również


Krem z kalafiora z chrupiącą szynką (mortadelą)


Są takie dni, kiedy nie mam pojęcia co ugotować, a wypadałoby nie chodzić z pustym...

Krem z cukinii z jajkiem sadzonym


To zupa, która jest moim stałym śniadaniem. Taki krem nie wymaga bulionu, a smakuje...

Kremowa zupa z białych szparagów


Kiedy za oknem zima lubię przywoływać wspomnienia cieplejszych pór roku. Dlatego czeto...