Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Mrożony krem pomarańczowy

Ciasta i desery


Mrożony krem pomarańczowy

Kremy mrożone to wspaniała alternatywa dla lodów. Własnoręcznie robione dają nam pełną gamę możliwości. Sezon wakacyjny obfituje w pyszne owoce. Warto wykorzystać przepis podstawowy i poeksperymentować ze smakami lata.


Przygotowanie:

Krok 1: Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę.

Krok 2: Sok pomarańczowy zagotować, aż zredukuje się do około 50 ml, a następnie schłodzić.

Krok 3: Mleko podgrzać w garnku o grubym dnie. Wlać do żółtek i intensywnie wymieszać.

Krok 4: Podgrzać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Uważać jednak aby krem się nie zagotował.

Krok 5: Powstały krem odstawić do całkowitego przestudzenia, dodajać skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy oraz likier.

Krok 6: Ubić śmietanę kremówkę na sztywno.

Krok 7: Wymieszamy śmietanę z kremem i rozlewać do foremek lub kokilek.

Krok 8: Włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aż do całkowitego zamarznięcia.

Krok 9: Jeżeli chcemy podać krem wyjęty z kokilek, wystarczy zanurzyć je gorącej wodzie na kilka sekund, odwrócić kokilkę do góry nogami i przełożyć zawartość na talerzyk.



 

Krem bardzo dobrze smakuje z sosem owocowym. Moja ulubione kompozycja to sos z marakuji. Wystarczy przetrzeć oswoce przez sito i lekko dosłodzić cukrem pudrem.

 

Komentarze


3.00/5 1 1
3

super deser - chłodzi i smakuje - wczoraj przepis został wypróbowany - polecem, polecam, a i owszem :D

Zobacz również


Kapusta z rodzynkami duszona w korzennym winie


Zamiast tradycyjnej i mocno popularnej podczas świąt kapuchy z grzybami proponuję...

Przekąska z kalarepy z pizzą


Mało znana kalarepa, dodawana najczęściej do zupy odchodzi coraz bardziej w...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności