Mrożony krem pomarańczowy
Kremy mrożone to wspaniała alternatywa dla lodów. Własnoręcznie robione dają nam pełną gamę możliwości. Sezon wakacyjny obfituje w pyszne owoce. Warto wykorzystać przepis podstawowy i poeksperymentować ze smakami lata.
Przygotowanie:
Krok 1: Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę.
Krok 2: Sok pomarańczowy zagotować, aż zredukuje się do około 50 ml, a następnie schłodzić.
Krok 3: Mleko podgrzać w garnku o grubym dnie. Wlać do żółtek i intensywnie wymieszać.
Krok 4: Podgrzać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Uważać jednak aby krem się nie zagotował.
Krok 5: Powstały krem odstawić do całkowitego przestudzenia, dodajać skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy oraz likier.
Krok 6: Ubić śmietanę kremówkę na sztywno.
Krok 7: Wymieszamy śmietanę z kremem i rozlewać do foremek lub kokilek.
Krok 8: Włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aż do całkowitego zamarznięcia.
Krok 9: Jeżeli chcemy podać krem wyjęty z kokilek, wystarczy zanurzyć je gorącej wodzie na kilka sekund, odwrócić kokilkę do góry nogami i przełożyć zawartość na talerzyk.
Krem bardzo dobrze smakuje z sosem owocowym. Moja ulubione kompozycja to sos z marakuji. Wystarczy przetrzeć oswoce przez sito i lekko dosłodzić cukrem pudrem.
super deser - chłodzi i smakuje - wczoraj przepis został wypróbowany - polecem, polecam, a i owszem :D