Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Mrożony krem pomarańczowy

Ciasta i desery

Mrożony krem pomarańczowy

Ulubione0
Trudność

Kremy mrożone to wspaniała alternatywa dla lodów. Własnoręcznie robione dają nam pełną gamę możliwości. Sezon wakacyjny obfituje w pyszne owoce. Warto wykorzystać przepis podstawowy i poeksperymentować ze smakami lata.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 ml soku pomarańczowego
- 50 ml likieru Grand Marnier
- 6 żółtek
- 160 g cukru
- 200 ml mleka
- 200 ml zimnej kremowej śmietanki

Przygotowanie:

Krok 1: Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę.

Krok 2: Sok pomarańczowy zagotować, aż zredukuje się do około 50 ml, a następnie schłodzić.

Krok 3: Mleko podgrzać w garnku o grubym dnie. Wlać do żółtek i intensywnie wymieszać.

Krok 4: Podgrzać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Uważać jednak aby krem się nie zagotował.

Krok 5: Powstały krem odstawić do całkowitego przestudzenia, dodajać skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy oraz likier.

Krok 6: Ubić śmietanę kremówkę na sztywno.

Krok 7: Wymieszamy śmietanę z kremem i rozlewać do foremek lub kokilek.

Krok 8: Włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aż do całkowitego zamarznięcia.

Krok 9: Jeżeli chcemy podać krem wyjęty z kokilek, wystarczy zanurzyć je gorącej wodzie na kilka sekund, odwrócić kokilkę do góry nogami i przełożyć zawartość na talerzyk.



 

Krem bardzo dobrze smakuje z sosem owocowym. Moja ulubione kompozycja to sos z marakuji. Wystarczy przetrzeć oswoce przez sito i lekko dosłodzić cukrem pudrem.

 

Zobacz również

Ciasto jodełka

Ciasto jodełka

Przygotowanie: Krok 1: Do miski wkładamy żółtka i cukier, następnie ubijamy na puszystą...

Placuszki z czereśniami

Placuszki z czereśniami

Przygotowanie: Krok 1: Wszystkie składniki mieszamy mikserem na gładką masę. Krok 2: Na...
Komentarze (1)
1
chefnatasza
chefnatasza
2014-07-09 11:11:16

super deser - chłodzi i smakuje - wczoraj przepis został wypróbowany - polecem, polecam, a i owszem :D

Twój komentarz
Ocena