Mus z mleka kokosowego i kakao
Za każdym razem jak się zabierałam za wszelakie musy, coś mi nie pasowało w składnikach. Ten jest jest moim faworytem. Jeden problem jednak pozostał. Ten mus u mnie, jeszcze nigdy nie zaliczył etapu schłodzenia w lodówce. Ciągle ktoś mi go kradnie sprzed nosa.
Przygotowanie:
Krok 1: Mleko kokosowe, kakao i cukier puder dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie odstawiamy na kilka godzin do lodówki i uzbrajamy się w cierpliwość.
Krok 2: Kiedy deser stanie się zwarty, można go serwować.
Musy można podawać w małych słoiczkach. Każdy słoiczek to jedna porcja. Dostaniecie je za grosze w sklepach z domowym wyposażeniem, albo na targach. Ale na pewno znajdziecie kilka w swoich zakamarkach.
Zrobiłem ten mus i jeśli postoi w lodówce to jest rewelacyjny. Jeżeli ktoś ma zamiar go zrobić to radzę zakupcie sobie od razu kilka słoiczków :)
dzieki za rade hehe ;)
Mus jest przepyszny! Generalnie takie musy domowej roboty są o wiele smaczniejsze i bardziej wyraziste w smaku niż to co serwowane jest na sklepowych półkach. Już nie mówiąc o tym, że sto razy zdrowsze. Kakao można też śmiało zastąpić jakimś owocem – np. bananem i otrzymamy przepyszny mus o smaku pinacolady :)
A czy tam mus musi być w słoiczku? Ponieważ ja zrobiłam w salaterkach i stał całą noc i nie zgęstniał
Jak długo trzymać deser w lodówce?
Szybko, prosto i smacznie !
Byłam wczoraj na urodzinach chrześnicy. Zrobiłam w domu taki mus. Każdy się zachwycał smakiem, a dzieci skorzystały z dokładki.