Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Wegetariańskie / Cynamonowy ryż z sosem ananasowym

Wegetariańskie

Cynamonowy ryż z sosem ananasowym

Ulubione1
Trudność

To pyszne danie możemy zjeść zarówno na śniadanie jak i na kolację. Ryż powoduje u nas uczucie sytości także dlatego nie musimy jeść go dużo. Dzisiaj połączyłem go z ananasem podsmażanym na maśle. Efekt jest naprawdę fantastyczny.

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Gotowanie to moja pasja. Kocham wszystkie kuchnie świata, ale jednak najbliższa mojemu sercu jest tradycja, czyli kuchnia polska... Z chęcią poznaje nowe smaki i aromaty, które są kluczem do kolejnych potraw. Moja kuchnia jest bardzo specyficzna, uwielbiam zaskakiwać moich gości podając niekiedy kontrowersyjne łączenia składników, kolorów i zapachów. Na co dzień prowadzę blog http://szafranowyraj.blogspot.com/, prezentując innym swe kulinarne eksperymenty.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 600ml mleka
- szklanka ryżu
- połowa ananasa
- laska cynamonu
- kilka łyżek cukru
- łyżka masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
- woda

Przygotowanie:

Krok 1: Do garnka wlewamy mleko i czekamy, aż się zagotuje. Następnie kroimy ananasa w niewielką kostkę, pamiętając by wyciąć środek, który jest twardy i nie ma smaku.

Krok 2: Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy ananasa.

Krok 3: Gdy ryż będzie już miękki dodajemy starty cynamon oraz cukier. Wszystko do smaku.

Krok 4: Ananasa na patelni blendujemy i dodajemy do niego trochę mleka. Zagotowujemy. W kubku mieszamy łyżkę maki ziemniaczanej wraz z mlekiem i dodajemy do zblendowanego sosu. Zagotowujemy.


 

Musimy pamiętać, aby cały czas mieszać ryż w garnku, ponieważ bardzo szybko potrafi się przypalać, a potem nadaje się tylko do wyrzucenia.

Zobacz również

Sok z limonki, świeżego imbiru i natki pietruszki

Sok z limonki, świeżego imbiru i natki...

Przygotowanie: Krok 1: Limonkę należy obrać ze skórki i pozbyć się białej błonki. Natkę...

Risotto z groszkiem i serem owczym

Risotto z groszkiem i serem owczym

Przygotowanie:   Krok 1: Ryż podsmażyć na oliwie przez 2-3 minuty. Dodać pokrojoną w...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena