Cynamonowy ryż z sosem ananasowym
To pyszne danie możemy zjeść zarówno na śniadanie jak i na kolację. Ryż powoduje u nas uczucie sytości także dlatego nie musimy jeść go dużo. Dzisiaj połączyłem go z ananasem podsmażanym na maśle. Efekt jest naprawdę fantastyczny.
Przygotowanie:
Krok 1: Do garnka wlewamy mleko i czekamy, aż się zagotuje. Następnie kroimy ananasa w niewielką kostkę, pamiętając by wyciąć środek, który jest twardy i nie ma smaku.
Krok 2: Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy ananasa.
Krok 3: Gdy ryż będzie już miękki dodajemy starty cynamon oraz cukier. Wszystko do smaku.
Krok 4: Ananasa na patelni blendujemy i dodajemy do niego trochę mleka. Zagotowujemy. W kubku mieszamy łyżkę maki ziemniaczanej wraz z mlekiem i dodajemy do zblendowanego sosu. Zagotowujemy.
Musimy pamiętać, aby cały czas mieszać ryż w garnku, ponieważ bardzo szybko potrafi się przypalać, a potem nadaje się tylko do wyrzucenia.