Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie
Poszukując pomysłu na wczorajszy obiad, nie mogłem zdecydować się na konkretne danie. Postanowiłem bez szczególnego planu przygotować coś pysznego ze składników spontanicznie znalezionych w lodówce. Padło na rybę podaną w towarzystwie zielonego ryżu.
Przygotowanie:
Krok 1: Filety kroimy na mniejsze kawałki jesli są duże i solimy z obu stron. Nastepnie siekamy ziarna słonecznika i panierujemy w nich filety.
Krok 2: Na rozgrzany olej dajemy rybę i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Krok 3: W osolonej wodzie gotujemy ryż. W osobnym garnku gotujemy zielony groszek do miękkości.
Krok 4: Ugotowany groszek blendujemy, odprawiając go solą, a nastepnie wlewamy odrobinę bulionu. Następnie łączymy zblendowany mus groszkowy z ryżem. Wszystko mieszamy i doprawiamy.
Krok 5: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Gdy zrobimy zasmażkę dodajemy bulion i energicznie mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, skórkę i na ostatku śmietane rozmieszaną z żółtkiem. Doprawiamy i polewamy rybę.
Inspiracją do tego dania była pewna piosenka, która coraz bardziej przybliża mi wigilijny stół, a na nim tradycjnie rybę. Uważajmy by podczas gotowania sosu nie zrobiły się nam grudki.
oooooooooo mnioooom mniommm! Lubię!!!!!!