Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ryby i owoce morza / Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie

Ryby i owoce morza

Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 50 minut

Poszukując pomysłu na wczorajszy obiad, nie mogłem zdecydować się na konkretne danie. Postanowiłem bez szczególnego planu przygotować coś pysznego ze składników spontanicznie znalezionych w lodówce. Padło na rybę podaną w towarzystwie zielonego ryżu.

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Gotowanie to moja pasja. Kocham wszystkie kuchnie świata, ale jednak najbliższa mojemu sercu jest tradycja, czyli kuchnia polska... Z chęcią poznaje nowe smaki i aromaty, które są kluczem do kolejnych potraw. Moja kuchnia jest bardzo specyficzna, uwielbiam zaskakiwać moich gości podając niekiedy kontrowersyjne łączenia składników, kolorów i zapachów. Na co dzień prowadzę blog http://szafranowyraj.blogspot.com/, prezentując innym swe kulinarne eksperymenty.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 filety ryby soli
- 3 łyżki ziarnek słonecznika
- 1 woreczek ryżu długoziarnistego
- 10 dag zielonego groszku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka skórki z cytryny
- sól, pieprz, zioła
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1: Filety kroimy na mniejsze kawałki jesli są duże i solimy z obu stron. Nastepnie siekamy ziarna słonecznika i panierujemy w nich filety.

Krok 2: Na rozgrzany olej dajemy rybę i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Krok 3: W osolonej wodzie gotujemy ryż. W osobnym garnku gotujemy zielony groszek do miękkości.

Krok 4: Ugotowany groszek blendujemy, odprawiając go solą, a nastepnie wlewamy odrobinę bulionu. Następnie łączymy zblendowany mus groszkowy z ryżem. Wszystko mieszamy i doprawiamy.

Krok 5: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Gdy zrobimy zasmażkę dodajemy bulion i energicznie mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, skórkę i na ostatku śmietane rozmieszaną z żółtkiem. Doprawiamy i polewamy rybę.


 

Inspiracją do tego dania była pewna piosenka, która coraz bardziej przybliża mi wigilijny stół, a na nim tradycjnie rybę. Uważajmy by podczas gotowania sosu nie zrobiły się nam grudki.

Zobacz również

Pełnoziarniste tagliatelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

Pełnoziarniste tagliatelle z wędzonym łososiem...

Przygotowanie: Krok 1: Gotujemy makaron aldente, następnie na patelnię wrzucamy masło i...

Łosoś w czarnym sezamie z chutneyem mango

Łosoś w czarnym sezamie z chutneyem mango

Przygotowanie:   Krok 1: Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę o grubości 1cm. Krok 2:...
Komentarze (1)
1
Gość
stefan.q
2013-12-12 17:07:46

oooooooooo mnioooom mniommm! Lubię!!!!!!

Twój komentarz
Ocena