Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Ryby i owoce morza Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie

Ryby i owoce morza


Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie

Poszukując pomysłu na wczorajszy obiad, nie mogłem zdecydować się na konkretne danie. Postanowiłem bez szczególnego planu przygotować coś pysznego ze składników spontanicznie znalezionych w lodówce. Padło na rybę podaną w towarzystwie zielonego ryżu.


Przygotowanie:

Krok 1: Filety kroimy na mniejsze kawałki jesli są duże i solimy z obu stron. Nastepnie siekamy ziarna słonecznika i panierujemy w nich filety.

Krok 2: Na rozgrzany olej dajemy rybę i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Krok 3: W osolonej wodzie gotujemy ryż. W osobnym garnku gotujemy zielony groszek do miękkości.

Krok 4: Ugotowany groszek blendujemy, odprawiając go solą, a nastepnie wlewamy odrobinę bulionu. Następnie łączymy zblendowany mus groszkowy z ryżem. Wszystko mieszamy i doprawiamy.

Krok 5: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Gdy zrobimy zasmażkę dodajemy bulion i energicznie mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, skórkę i na ostatku śmietane rozmieszaną z żółtkiem. Doprawiamy i polewamy rybę.


 

Inspiracją do tego dania była pewna piosenka, która coraz bardziej przybliża mi wigilijny stół, a na nim tradycjnie rybę. Uważajmy by podczas gotowania sosu nie zrobiły się nam grudki.

Komentarze


3.00/5 1 1
3

oooooooooo mnioooom mniommm! Lubię!!!!!!

Zobacz również


Orientalny schab


Uwielbiam smaki kuchni azjatyckiej, nieskończona ilość możliwych kombinacji często...

Risotto z szafranem i szynką parmeńską


Szafran to prawdziwy skarb wśród przypraw, nadaje potrawom śliczny żółty kolor, a...

Risotto z groszkiem i serem owczym


Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Nie być ani za suche ani zbyt wodniste....