Pudding croissant z wiśniami
Pudding chlebowy to przysmak robiony przez nasze babcie, więc przepis trochę archaiczny, trochę zapomniany. Croissant idealnie odświeża ten trochę już archaiczny przepis. Uwielbiam dodawać do niego świeże, kwaskowate owoce. Możecie przygotować w większej wersji, w brytfance, ja jednak wole małe ceramiczne naczyńka. Wystający rożek croissanta i ściekający sok z wiśni ociekający na ściankach naczynek, zachęca do spróbowania.
Przygotowanie:
Krok 1: Jajko, śmietankę, mleko i cukier dokładnie miksujemy, tworząc masę.
Krok 2: Do ramekina wsadzamy croissanta, nieco go ugniatając.
Krok 3: Wrzucamy na niego kilka wiśni, zalewamy masą i kładziemy kolejną porcję wiśni. Wierzch posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
Krok 4: A potem możemy już zajadać. Smacznego!
To deser który łączy pokolenia, dzieci i dorośli przy nim wariują. Pamiętajcie jednak, że najlepiej smakuje jeszcze cieplutki.
wypróbowałam dzisiaj na śniadanie, świetny przepis!
Przepis wymiata, a smak powoduje odlot do innego pysznego świata :)