Smażony bakłażan z kaszą gryczaną w sosie serowym
Chciałem połączyć dwa całkowicie odmienne składniki...bakłażana oraz kasze gryczaną. Do bakłażana dodałem zioła, a kasze gryczaną wzbogaciłem smakiem pasty truflowej. Całe połączenie naprawdę wyśmienite, mogące gościć naprawdę w niejednej dobrej restauracji, a kto nie wierzy niech sam skosztuje. Zainspirował mnie do przygotowania tej potrawy...śnieg. Tak pierwszy śnieg, który pojawił się właśnie dzisiaj za oknem.
Przygotowanie:
Krok 1: Myjemy dokładnie bakłażana i kroimy go w plastry grubości 2 cm.
Krok 2: Na talerz wysypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie, łyżkę wegety oraz szczyptę soli. Na osobnym talerzu rozbijamy i rozkłócamy jajko z odrobiną soli.
Krok 3: Plasterki bakłażana panierujemy w jajku, a następnie w mące z przyprawami.
Krok 4: Gotujemy kasze gryczana, następnie odsączamy i dodajemy do niej dwie łyżeczki pasty truflowej. Dokładnie mieszamy ze szczyptą soli.
Krok 5: Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej ser feta posypany ziołami prowansalskimi.
Krok 6: Gdy ser zacznie przybierać dobrą konsystencję zaczynamy intensywnie mieszać do powstania sosu.
Krok 7: Bakłażany smażymy na oleju, a następnie odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 8: Na talerz wykładamy na początku kaszę, następnie bakłażana, a na końcu polewamy go sosem.
Mam nadzieję, że ten prosty, ale naprawdę smaczny przepis zagości u was w domach na długo.
do wypróbowania!