Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Puszyste babeczki z rumem

Ciasta i desery

Puszyste babeczki z rumem

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 1,5 godz

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. To ciasto od lat dumnie urozmaica kulinarną oprawę tych świąt. W tym przypadku to mini babeczki zasilone odrobiną wysokoprocentowego trunku.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 300 g masła
- 250 g cukru kryształu
- 0,25 ml rumu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 5 jaj
- 50 ml mleka
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Krok 1: Masło kroimy na kawałki i ucieramy mikserem, następnie dodajemy cukier waniliowy, rum, cukier kryształ i sól i ucieramy dalej przez ok 1 minutę.

Krok 2: Do masy dodajemy kolejno jajka, cały czas ubijając.

Krok 3: W kolejnym kroku dodajemy mleko, mąkę i proszek do pieczenia i w dalszym ciągu ubijamy mikserem do momentu wyrobienia jednolitej masy.

Krok 4: Masę przekładamy do foremek babeczkowych, które wcześniej należy wysmarować masłem. Babeczki wkładamy do piekarnika 180 st. C/40-45 minut.


 

Należy pamiętać, aby babeczki wyjmować z foremek po wystudzeniu.

Zobacz również

Suflet czekoldowo-pomarańczowy z pieprzem syczuańskim

Suflet czekoldowo-pomarańczowy z pieprzem...

Przygotowanie: Krok 1: Czekoladę posiekać nożem i przełożyć do metalowej miseczki. Krok 2. 4...

Puszyste ciasto truskawkowe z kruszonką

Puszyste ciasto truskawkowe z kruszonką

Przygotowanie: Krok 1: Przesianą przez sito mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena