Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Suflet czekoldowo-pomarańczowy z pieprzem...

Ciasta i desery

Suflet czekoldowo-pomarańczowy z pieprzem syczuańskim

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Suflet spędza sen z oczu niejednemu amatorowi kuchni koszmar suchego lub niewyrośniętego sufletu. Mój pierwszy w życiu suflet wyszedł idealnie. Dumna z moich nieprzeciętnych umiejętności postanowiłam zaprosić przyjaciół na sufletowe party. No cóż poczułam się jak bohaterka Briget Jones, wyciągając moje cudowne sufleto-zakalce z piekarnika, do dziś nie znam przyczyn "grupowego strajku sufletów", w każdym razie pomimo ich niewielkiego "wzrostu" smakowały fantastycznie.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 140 g gorzkiej czekolady
- 30 g bardzo miękkiego masła (plus masło do wysmarowania foremek)
- 4 białka
-40 g cukru
- 8 kulek pieprzu syczuańskiego
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1: Czekoladę posiekać nożem i przełożyć do metalowej miseczki.

Krok 2. 4 małe foremki do sufletów wysmarować miękkim masłem, wysypać cukrem (w podobny sposób jak oprósza się formy do ciast bułką tartą), nadmiar cukru usunąć z kokilek i włożyć do lodówki.

Krok 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Krok 4: W garnku zagotować wodę. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień na minimum, poczekać aż przestanie się gotować i umieścić nad nim czekoladę w misce. Dno miski nie może dotykać wody, a woda nie może wrzeć.

Krok 5: Pomarańczę sparzyć i otrzeć skórkę z jej połowy.

Krok 6: Czekoladę mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać masło, rozgnieciony wcześniej w moździerzu pieprz syczuański i skórkę z pomarańczy.

Krok 7: Czekoladę lekko ostudzić, regularnie mieszając, aby nie powstał kożuch.

Krok 8: Białka ubić " na miękkie czubki", pod koniec ubijania dodawać powoli cukier.

Krok 9: 1/3 piany dodać do czekolady i delikatnie wymieszać.

Krok 10: Dodać pozostałe białka i wymieszać wszystkie składniki. Masę mieszać delikatnie od spodu, aby nie straciła puszystości.

Krok 11: Kokilki wyjąć z lodówki i rozlać do nich masę na suflety, do górnej krawędzi foremki.

Krok 12: Brzegi foremek dokładnie oczyścić, jeżeli podczas nalewania pobrudziły się masą, ponieważ nie urosną.

Krok 13: Do rozgrzanego piekarnika włożyć suflety i obniżyć temperaturę do 180 stopni.

Krok 14: Piec około 12 minut.


Jest wiele teorii, które mówią o "niezbędnych" elementach podczas przygotowywania sufletów. Bardzo ważne jest delikatnie mieszanie piany z białek, ponieważ oprócz bąbelków powietrza nie ma żadnego innego środka spulchniającego. Należy dobrze wysmarować foremki i oczyścić ich brzegi, po rozlaniu masy. Podczas pieczenie nie wolno otwierać drzwi piekarnika, a po upieczeniu sufletów należy bardzo ostrożnie się z nimi obchodzić to tyle z moich wiadomości może znacie jeszcze inne "sufletowe" wskazówki jestem pewna, ze jedna z nich wyjaśni moją "sufletową" wpadkę. 

Zobacz również

Drożdżowa bułka ze śliwką węgierką

Drożdżowa bułka ze śliwką węgierką

Przygotowanie: Krok 1: Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, całosć rozcieramy. Wlewamy letnie...

Muffiny z bananami i czekoladą

Muffiny z bananami i czekoladą

Przygotowanie: Krok 1: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C. Blaszane foremki na...
Komentarze (1)
1
Gość
takikowalski
2014-10-24 16:25:05

weeken czas zacząć - taki deser idealny po całym tygodniu pracy - super - dzięki za przepis

Twój komentarz
Ocena