Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Suflet czekoldowo-pomarańczowy z pieprzem...

Ciasta i desery


Suflet czekoldowo-pomarańczowy z pieprzem syczuańskim

Suflet spędza sen z oczu niejednemu amatorowi kuchni koszmar suchego lub niewyrośniętego sufletu. Mój pierwszy w życiu suflet wyszedł idealnie. Dumna z moich nieprzeciętnych umiejętności postanowiłam zaprosić przyjaciół na sufletowe party. No cóż poczułam się jak bohaterka Briget Jones, wyciągając moje cudowne sufleto-zakalce z piekarnika, do dziś nie znam przyczyn "grupowego strajku sufletów", w każdym razie pomimo ich niewielkiego "wzrostu" smakowały fantastycznie.

Przygotowanie:

Krok 1: Czekoladę posiekać nożem i przełożyć do metalowej miseczki.

Krok 2. 4 małe foremki do sufletów wysmarować miękkim masłem, wysypać cukrem (w podobny sposób jak oprósza się formy do ciast bułką tartą), nadmiar cukru usunąć z kokilek i włożyć do lodówki.

Krok 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Krok 4: W garnku zagotować wodę. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień na minimum, poczekać aż przestanie się gotować i umieścić nad nim czekoladę w misce. Dno miski nie może dotykać wody, a woda nie może wrzeć.

Krok 5: Pomarańczę sparzyć i otrzeć skórkę z jej połowy.

Krok 6: Czekoladę mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać masło, rozgnieciony wcześniej w moździerzu pieprz syczuański i skórkę z pomarańczy.

Krok 7: Czekoladę lekko ostudzić, regularnie mieszając, aby nie powstał kożuch.

Krok 8: Białka ubić " na miękkie czubki", pod koniec ubijania dodawać powoli cukier.

Krok 9: 1/3 piany dodać do czekolady i delikatnie wymieszać.

Krok 10: Dodać pozostałe białka i wymieszać wszystkie składniki. Masę mieszać delikatnie od spodu, aby nie straciła puszystości.

Krok 11: Kokilki wyjąć z lodówki i rozlać do nich masę na suflety, do górnej krawędzi foremki.

Krok 12: Brzegi foremek dokładnie oczyścić, jeżeli podczas nalewania pobrudziły się masą, ponieważ nie urosną.

Krok 13: Do rozgrzanego piekarnika włożyć suflety i obniżyć temperaturę do 180 stopni.

Krok 14: Piec około 12 minut.


Jest wiele teorii, które mówią o "niezbędnych" elementach podczas przygotowywania sufletów. Bardzo ważne jest delikatnie mieszanie piany z białek, ponieważ oprócz bąbelków powietrza nie ma żadnego innego środka spulchniającego. Należy dobrze wysmarować foremki i oczyścić ich brzegi, po rozlaniu masy. Podczas pieczenie nie wolno otwierać drzwi piekarnika, a po upieczeniu sufletów należy bardzo ostrożnie się z nimi obchodzić to tyle z moich wiadomości może znacie jeszcze inne "sufletowe" wskazówki jestem pewna, ze jedna z nich wyjaśni moją "sufletową" wpadkę. 

Komentarze


5.00/5 1 1
5

weeken czas zacząć - taki deser idealny po całym tygodniu pracy - super - dzięki za przepis

Zobacz również


Orientalny schab


Uwielbiam smaki kuchni azjatyckiej, nieskończona ilość możliwych kombinacji często...

Domowe drożdżówki ze słodkim kremem twarożkowym


Coraz bliżej święta, więc staram się dostarczyć trochę słodkich inspiracji moimi...

Pasta z wędzonej makreli ze świeżym ogórkiem


Nie wyobrażam sobie śniadania bez dobrej pasty. Myślę że warto zadbać o to, aby...