Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Tarte jabłka zapiekane z miodem, herbatnikami w...

Ciasta i desery

Tarte jabłka zapiekane z miodem, herbatnikami w czekoladzie i budyniem waniliowym ze świeżą miętą

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Ciąg dalszy kampanii pod nazwą „kontra-embargo". Tym razem jabłka zagrają główną rolę w tym filmie. Struktura tego pysznego deseru przeplata smaki kwaśny i słodki oraz wtrąca lekką nutę wanilii za sprawą budyniu.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1 duże jabłko
- 1 opakowanie herbatników w czekoladzie (Maltanki)
- 1 łyżka masła
- Sok z ½ cytryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka miodu
- Opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 0,5 l mleka
- 1 łyżki cukru białego

Przygotowanie:

Krok 1 (budyń): Opakowanie budyniu mieszamy z ¼ szklanki mleka oraz dwoma łyżkami cukru, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy zaprawę budyniową. Czekamy aż się zagotuje ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.

Krok 2: Obrane ze skórki jabłko ścieramy na grubszej tarce do miski, dodajemy miód, masło, pokruszone herbatniki, sok z cytryny, posiekaną miętę oraz cukier trzcinowy. Całość wyrabiamy tak, aby składniki się dobrze przemieszały.

Krok 3: Przygotowujemy małe naczynia do zapiekania, nakładamy na przemian raz masa z jabłkiem i herbatnikiem i na to budyń zakańczając budyniem na wierzchu. Po nałożeniu wkładamy do pieca nagrzanego do 200 st. C/20 minut.




Pamiętajmy, aby pod koniec pieczenia zdjąć pokrywki i włączyć termoobieg, wówczas budyń ładnie się zarumieni.

Zobacz również

Crumble bananowo-cynamonowe

Crumble bananowo-cynamonowe

Przygotowanie: Krok 1: Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni.   Krok 2: Banany kroimy w...

Tartaletki z kremem cytrynowym

Tartaletki z kremem cytrynowym

Przygotowanie: Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Mąkę i cukier przesiać na...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena