Tarte jabłka zapiekane z miodem, herbatnikami w czekoladzie i budyniem waniliowym ze świeżą miętą
Ciąg dalszy kampanii pod nazwą „kontra-embargo". Tym razem jabłka zagrają główną rolę w tym filmie. Struktura tego pysznego deseru przeplata smaki kwaśny i słodki oraz wtrąca lekką nutę wanilii za sprawą budyniu.
Przygotowanie:
Krok 1 (budyń): Opakowanie budyniu mieszamy z ¼ szklanki mleka oraz dwoma łyżkami cukru, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy zaprawę budyniową. Czekamy aż się zagotuje ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
Krok 2: Obrane ze skórki jabłko ścieramy na grubszej tarce do miski, dodajemy miód, masło, pokruszone herbatniki, sok z cytryny, posiekaną miętę oraz cukier trzcinowy. Całość wyrabiamy tak, aby składniki się dobrze przemieszały.
Krok 3: Przygotowujemy małe naczynia do zapiekania, nakładamy na przemian raz masa z jabłkiem i herbatnikiem i na to budyń zakańczając budyniem na wierzchu. Po nałożeniu wkładamy do pieca nagrzanego do 200 st. C/20 minut.
Pamiętajmy, aby pod koniec pieczenia zdjąć pokrywki i włączyć termoobieg, wówczas budyń ładnie się zarumieni.