Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Tarte jabłka zapiekane z miodem, herbatnikami w...

Ciasta i desery


Tarte jabłka zapiekane z miodem, herbatnikami w czekoladzie i budyniem waniliowym ze świeżą miętą

Ciąg dalszy kampanii pod nazwą „kontra-embargo". Tym razem jabłka zagrają główną rolę w tym filmie. Struktura tego pysznego deseru przeplata smaki kwaśny i słodki oraz wtrąca lekką nutę wanilii za sprawą budyniu.

Przygotowanie:

Krok 1 (budyń): Opakowanie budyniu mieszamy z ¼ szklanki mleka oraz dwoma łyżkami cukru, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy zaprawę budyniową. Czekamy aż się zagotuje ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.

Krok 2: Obrane ze skórki jabłko ścieramy na grubszej tarce do miski, dodajemy miód, masło, pokruszone herbatniki, sok z cytryny, posiekaną miętę oraz cukier trzcinowy. Całość wyrabiamy tak, aby składniki się dobrze przemieszały.

Krok 3: Przygotowujemy małe naczynia do zapiekania, nakładamy na przemian raz masa z jabłkiem i herbatnikiem i na to budyń zakańczając budyniem na wierzchu. Po nałożeniu wkładamy do pieca nagrzanego do 200 st. C/20 minut.




Pamiętajmy, aby pod koniec pieczenia zdjąć pokrywki i włączyć termoobieg, wówczas budyń ładnie się zarumieni.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Gnocchi z białą kiełbasą, serkiem i kolendrą


Dania podawane prosto z patelni, czy garnka to idealne rozwiązanie na niespodziewane...

Kurczak pieczony w jabłkach i pomarańczach aromatyzowany...


Lato powoli się kończy... powoli wchodzimy w jesienne aromaty... korzenne i...

Fasolka z pomidorami i gorzką czekoladą na brązowym ryżu


Przepis ten zaskoczył mnie samą. Chęć dokonania eksperymentu kulinarnego była...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności