Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Tort malinowo-pomarańczowy tiramisu

Ciasta i desery


Tort malinowo-pomarańczowy tiramisu

Lato zawsze kojarzylo mi się z malinami, poziomkami i czerwoną porzeczką, które wyjadałam garściami w ogródku u mojego wujka. W tym okresie mojego życia owoce te nie miały szans stać się częścią jakiegokolwiek dania (chyba, ze kopotu porzeczkowego), zarówno z całkowitego braku umiejętności w tej dziedzinie, jak i bardzo krótkiego życia "pozakrzakowego"... Moje łakomstwo owocowe nie znało granic i niejednokrotnie bywałam przeganiana z ogródka przez moje rodzeństwo, które też czaiło się na każdą dojrzałą malinę. Dziś sezon malinowy rozpoczynam na lokalnym rynkeczku, z którego wracam z pięknymi, mięsistymi malinami, które staną się częścią lekkiego tortu na letnie dni.

Przygotowanie:

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Krok 2: Dno i boki tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 3: Białka oddzielić od żółtek, uważając aby do białek nie dostało się żółtko, bo inaczej piana się nie ubije.

Krok 4: Białka ubić za pomocą robota kuchennego na sztywno. Do sztywnej piany dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać żółtka po jednym i skórkę otartą z cytryny, delikatnie przemieszać.

Krok 5: Mąki przesiać przez sito, powoli dodać do masy i delikatnie mieszać od spodu, aby dobrze napowietrzyć masę.

Krok 6: Piec około 30 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia, a nastepnie przekroić na 3 równe części.

Krok 7: Sok z pomarańczy wymieszać z likierem, przełożyć do spryskiwacza i nasączyć każdą warstwę ciasta z obu stron.

Krok 8: Żółtka utrzeć z cukrem, aż ten się rozpuści.

Krok 9: Dodać mascarpone i dalej miksować, do połączenia się składników. Następnie dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą serową.

Krok 10: Jeżeli masa jest zbyt płynna, wstawić ją do lodówki, aby mogła się lekko zastygnąć.

Krok 11: Każdą warstwę ciasta przełożyć masą i posypać malinami.

Krok 12: Wierzch udekorować masą, malinami i startą białą czekoladą.


 

Biszkopt należy kroić na krążki dopiero po całkowitym jego wystudzeniu, napomiast podczas nasączania go nie należy przesadzić. Wszystkie krążki mają być wilgotne z obu stron i oczywiście po bokach, jednak zbyt obfite nasączenie spowoduje, że sok zacznie wyciekać i tort się rozpłynie.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Cukinia zapiekana z ryżem


Przygotowując ten przepis chciałem pokazać wiele pozytywnych zalet cukinii. Nie zawsze...

Krem z ciecierzycy z rozmarynem i makaronem pełnoziarnistym


Często w zasięgu naszej ręki znajdują się składniki, o których zupełnie...

Drobiowe roladki z sosem żurawinowym


Będąc na kulinarnych warsztatach w Krakowie, które prowadził Charles z...