Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ciasta i desery / Tort malinowo-pomarańczowy tiramisu

Ciasta i desery

Tort malinowo-pomarańczowy tiramisu

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 90 min

Lato zawsze kojarzylo mi się z malinami, poziomkami i czerwoną porzeczką, które wyjadałam garściami w ogródku u mojego wujka. W tym okresie mojego życia owoce te nie miały szans stać się częścią jakiegokolwiek dania (chyba, ze kopotu porzeczkowego), zarówno z całkowitego braku umiejętności w tej dziedzinie, jak i bardzo krótkiego życia "pozakrzakowego"... Moje łakomstwo owocowe nie znało granic i niejednokrotnie bywałam przeganiana z ogródka przez moje rodzeństwo, które też czaiło się na każdą dojrzałą malinę. Dziś sezon malinowy rozpoczynam na lokalnym rynkeczku, z którego wracam z pięknymi, mięsistymi malinami, które staną się częścią lekkiego tortu na letnie dni.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 7 jaj
- 150 g mąki pszennej
- 220g mąki pszennej tortowej
- 60g cukru drobnego do wypieków

- 500g mascarpone
- 3 jajka (zimne z lodówki)
- 500ml śmietany 36%
- 200g cukru drobnego do wypieków
- 400g malin

- sok z 1 pomarańczy
- 70 ml likieru cointreau
- opcjonalnie 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy

- 20g białej czekolady

Przygotowanie:

Krok 1: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Krok 2: Dno i boki tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 3: Białka oddzielić od żółtek, uważając aby do białek nie dostało się żółtko, bo inaczej piana się nie ubije.

Krok 4: Białka ubić za pomocą robota kuchennego na sztywno. Do sztywnej piany dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać żółtka po jednym i skórkę otartą z cytryny, delikatnie przemieszać.

Krok 5: Mąki przesiać przez sito, powoli dodać do masy i delikatnie mieszać od spodu, aby dobrze napowietrzyć masę.

Krok 6: Piec około 30 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia, a nastepnie przekroić na 3 równe części.

Krok 7: Sok z pomarańczy wymieszać z likierem, przełożyć do spryskiwacza i nasączyć każdą warstwę ciasta z obu stron.

Krok 8: Żółtka utrzeć z cukrem, aż ten się rozpuści.

Krok 9: Dodać mascarpone i dalej miksować, do połączenia się składników. Następnie dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą serową.

Krok 10: Jeżeli masa jest zbyt płynna, wstawić ją do lodówki, aby mogła się lekko zastygnąć.

Krok 11: Każdą warstwę ciasta przełożyć masą i posypać malinami.

Krok 12: Wierzch udekorować masą, malinami i startą białą czekoladą.


 

Biszkopt należy kroić na krążki dopiero po całkowitym jego wystudzeniu, napomiast podczas nasączania go nie należy przesadzić. Wszystkie krążki mają być wilgotne z obu stron i oczywiście po bokach, jednak zbyt obfite nasączenie spowoduje, że sok zacznie wyciekać i tort się rozpłynie.

Zobacz również

Kakaowa tarta z białą czekoladą, imbirem i orzechami

Kakaowa tarta z białą czekoladą, imbirem i...

Przygotowanie ciasta:   Krok 1: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem pudrem i masłem, a następnie...

Ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą i rodzynkami

Ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą i...

Przygotowanie:   Krok 1: Do misy blendera włożyć czekoladę i posiekać na najwyższych...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena