Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką szwarcwaldzką
Okres przedświąteczny budzi w każdym z nas chęć do kulinarnego eksperymentowania, wówczas chcemy suto zastawić stół przeróżnymi przysmakami. Zazwyczaj w każdym domu podczas świąt dominuje tradycja jeśli chodzi o przygotowywanie potraw, lecz ja staram się często urozmaicać tradycję wprowadzając nowe trendy do świątecznego menu. Zapraszam na pyszne krokiety ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką, które również wyśmienicie smakują podane z pysznym, tradycyjnym czerwonym barszczem.
Przygotowanie:
Krok 1 (naleśniki): Do misy wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do uzyskania lejącej, jednolitej konsystencji. Smażymy naleśniki i odstawiamy na bok.
Krok 2 (farsz): Na rozgrzane masło i oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmażamy 1 minutę i dodajemy dobrze wypłukany szpinak. Smażymy na średnim ogniu kilka minut aż szpinak zmięknie, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszony ser feta, następnie mieszamy aby go połączyć ze szpinakiem.
Krok 3: Na naleśnikach kładziemy plastry szynki szwarcwaldzkiej i na wierzchu rozprowadzamy masę szpinakową, następnie zwijamy krokiety, panierujemy i smażymy na złoty kolor, wówczas krokiety będą chrupiące.
Pamiętajmy aby zbyt mocno nie przysmażyć czosnku i cebuli ponieważ uzyskamy nieprzyjemny gorzki smak farszu.
Nietypowe - ale napewno smaczne! Arrr!