Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką...

Dania główne

Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką szwarcwaldzką

Ulubione3
Trudność

Okres przedświąteczny budzi w każdym z nas chęć do kulinarnego eksperymentowania, wówczas chcemy suto zastawić stół przeróżnymi przysmakami. Zazwyczaj w każdym domu podczas świąt dominuje tradycja jeśli chodzi o przygotowywanie potraw, lecz ja staram się często urozmaicać tradycję wprowadzając nowe trendy do świątecznego menu. Zapraszam na pyszne krokiety ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką, które również wyśmienicie smakują podane z pysznym, tradycyjnym czerwonym barszczem.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 10 krokietów


Składniki (naleśniki):
- 250 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 2 jajka
- 30 g roztopionego masła
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru

Składniki (farsz):
- 400 g świeżego szpinaku
- 150 g sera feta
- 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 2 ząbki czosnku

- mała cebula

- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko (do panierki)
- bułka tarta (do panierki)
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1 (naleśniki): Do misy wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do uzyskania lejącej, jednolitej konsystencji. Smażymy naleśniki i odstawiamy na bok.

Krok 2 (farsz): Na rozgrzane masło i oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmażamy 1 minutę i dodajemy dobrze wypłukany szpinak. Smażymy na średnim ogniu kilka minut aż szpinak zmięknie, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszony ser feta, następnie mieszamy aby go połączyć ze szpinakiem.

Krok 3: Na naleśnikach kładziemy plastry szynki szwarcwaldzkiej i na wierzchu rozprowadzamy masę szpinakową, następnie zwijamy krokiety, panierujemy i smażymy na złoty kolor, wówczas krokiety będą chrupiące.


 

Pamiętajmy aby zbyt mocno nie przysmażyć czosnku i cebuli ponieważ uzyskamy nieprzyjemny gorzki smak farszu.

Zobacz również

Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Schabowy z szałwią i plackami ryżowymi

Przygotowanie schabowych: Krok 1: Porcje schabu rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez papier...

Puree grzybowe z polędwiczką wieprzową marynowaną

Puree grzybowe z polędwiczką wieprzową...

Przygotowanie:   Krok 1: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na bok.   Krok 2: Ziemniaki...
Komentarze (1)
1
kapitan
kapitan
2013-12-18 09:54:09

Nietypowe - ale napewno smaczne! Arrr!

Twój komentarz
Ocena