Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2025 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2025 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Dania główne Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką...

Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką szwarcwaldzką

Okres przedświąteczny budzi w każdym z nas chęć do kulinarnego eksperymentowania, wówczas chcemy suto zastawić stół przeróżnymi przysmakami. Zazwyczaj w każdym domu podczas świąt dominuje tradycja jeśli chodzi o przygotowywanie potraw, lecz ja staram się często urozmaicać tradycję wprowadzając nowe trendy do świątecznego menu. Zapraszam na pyszne krokiety ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką, które również wyśmienicie smakują podane z pysznym, tradycyjnym czerwonym barszczem.


Przygotowanie:

Krok 1 (naleśniki): Do misy wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do uzyskania lejącej, jednolitej konsystencji. Smażymy naleśniki i odstawiamy na bok.

Krok 2 (farsz): Na rozgrzane masło i oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmażamy 1 minutę i dodajemy dobrze wypłukany szpinak. Smażymy na średnim ogniu kilka minut aż szpinak zmięknie, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszony ser feta, następnie mieszamy aby go połączyć ze szpinakiem.

Krok 3: Na naleśnikach kładziemy plastry szynki szwarcwaldzkiej i na wierzchu rozprowadzamy masę szpinakową, następnie zwijamy krokiety, panierujemy i smażymy na złoty kolor, wówczas krokiety będą chrupiące.


 

Pamiętajmy aby zbyt mocno nie przysmażyć czosnku i cebuli ponieważ uzyskamy nieprzyjemny gorzki smak farszu.

Komentarze


1.00/5 1 1
1

Nietypowe - ale napewno smaczne! Arrr!

Zobacz również


Makaron (rigatoni) z serem pleśniowym, szpinakiem, gruszką...


Przyjaciółka wróciła z Włoch wyposażona w najcudowniejsze makarony. Kilka paczek...

Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami drobiowymi w...


Kuchnia włoska to prostota, bogactwo różnorodnych produktów i...

Pełnoziarniste tagliatelle z wędzonym łososiem i...


Ryby zasługują na ogromne uznanie. Ich smak to prawdziwa poezja dla podniebienia. Czasem...