Pierogi z kaszą jęczmienną i kminkiem smażone na kiszonej kapuście
Pierogi na świątecznym stole to podstawa, co powiecie na trochę inny przepis? Kasza jęczmienna to świetny dodatek jako farsz, a pierogi ugotowane i podsmażone mają smakowitą, chrupiącą skórkę. Kiszona kapusta rzecz jasna, to składnik który teraz znajdziemy w sklepach bez problemów.
Przygotowanie:
Krok 1: Mąkę, jajko, sól i wodę zagniatamy na elastyczne ciasto.
Krok 2: Ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy szklanką okręgi.
Krok 3: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu mieszamy z twarożkiem i kminkiem.
Krok 4: Gdy kasza będzie wystudzona, lepimy pierogi z kaszą (farsz).
Krok 5: Na maśle podsmażamy posiekaną kiszoną kapustę, którą wcześniej przepłukaliśmy w zimnej wodzie, żeby nie była zbyt kwaśna, przez ok. 10 min na średnim ogniu (dodajemy szklankę kwasu chlebowego opcjonalnie i smażymy aż płyn wyparuje).
Krok 6: Pierogi gotujemy w tym czasie w osolonej, wrzącej wodzie, wyjmujemy jak wypłyną na powierzchnię.
Krok 7: Wrzucamy na patelnię z kiszoną kapustą i smażymy z obu stron, do momentu aż złapią złotą skórkę.
Pierogi zrobiłam w wersji XL, możecie zmniejszyć je jeśli tylko lubicie drobniejsze pierogi.
Mniom mniom ŚWIĄTECZNIE! Arrr!
ok!