Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania główne - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
INFOLINIA: 
17 777 39 20
Strona główna Przepisy Dania główne Pierogi z kaszą jęczmienną i kminkiem smażone...
Dania główne

Pierogi z kaszą jęczmienną i kminkiem smażone na kiszonej kapuście

Pierogi na świątecznym stole to podstawa, co powiecie na trochę inny przepis? Kasza jęczmienna to świetny dodatek jako farsz, a pierogi ugotowane i podsmażone mają smakowitą, chrupiącą skórkę. Kiszona kapusta rzecz jasna, to składnik który teraz znajdziemy w sklepach bez problemów.


Przygotowanie:
 

Krok 1: Mąkę, jajko, sól i wodę zagniatamy na elastyczne ciasto.
 

Krok 2: Ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy szklanką okręgi.
 

Krok 3: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu mieszamy z twarożkiem i kminkiem.
 

Krok 4: Gdy kasza będzie wystudzona, lepimy pierogi z kaszą (farsz).
 

Krok 5: Na maśle podsmażamy posiekaną kiszoną kapustę, którą wcześniej przepłukaliśmy w zimnej wodzie, żeby nie była zbyt kwaśna, przez ok. 10 min na średnim ogniu (dodajemy szklankę kwasu chlebowego opcjonalnie i smażymy aż płyn wyparuje).
 

Krok 6: Pierogi gotujemy w tym czasie w osolonej, wrzącej wodzie, wyjmujemy jak wypłyną na powierzchnię.
 

Krok 7: Wrzucamy na patelnię z kiszoną kapustą i smażymy z obu stron, do momentu aż złapią złotą skórkę.




Pierogi zrobiłam w wersji XL, możecie zmniejszyć je jeśli tylko lubicie drobniejsze pierogi. 

Komentarze


3.00/5 2 2
1

Mniom mniom ŚWIĄTECZNIE! Arrr!


5

ok!

Zobacz również


Klopsiki wołowe z kaszą jęczmienną z warzywami i sokiem...


Po niedzielnym spacerze, kiedy złapał porządny mróz, wróciłam do domu porządnie...

Jagnięce pulpeciki z rozmarynem w sosie ze świeżego kopru


Jagnięcina wyróżnia się bardzo delikatnym mięsem, pod warunkiem, że jagnię miało...

Zrazy wołowe w sosie grzybowym podawane z ziemniakami lub...


Zrazy wołowe to na Śląsku tradycyjne danie. Podawane są najczęściej z kluskami...