Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Pierogi z kaszą jęczmienną i kminkiem smażone...

Dania główne

Pierogi z kaszą jęczmienną i kminkiem smażone na kiszonej kapuście

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 40 min

Pierogi na świątecznym stole to podstawa, co powiecie na trochę inny przepis? Kasza jęczmienna to świetny dodatek jako farsz, a pierogi ugotowane i podsmażone mają smakowitą, chrupiącą skórkę. Kiszona kapusta rzecz jasna, to składnik który teraz znajdziemy w sklepach bez problemów.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na około 20 dużych pierogów:

- 300g mąki

- jajko

- łyżeczka soli do ciasta na pierogi

- ok.200ml ciepłej wody

- 500g kiszonej kapusty

- 50g masła

- 2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej

- 200g twarożku śmietankowego

- łyżka kminku

- sól

- pieprz

- opcjonalnie kwas chlebowy do smażenia kiszonej kapusty

Przygotowanie:
 

Krok 1: Mąkę, jajko, sól i wodę zagniatamy na elastyczne ciasto.
 

Krok 2: Ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy szklanką okręgi.
 

Krok 3: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu mieszamy z twarożkiem i kminkiem.
 

Krok 4: Gdy kasza będzie wystudzona, lepimy pierogi z kaszą (farsz).
 

Krok 5: Na maśle podsmażamy posiekaną kiszoną kapustę, którą wcześniej przepłukaliśmy w zimnej wodzie, żeby nie była zbyt kwaśna, przez ok. 10 min na średnim ogniu (dodajemy szklankę kwasu chlebowego opcjonalnie i smażymy aż płyn wyparuje).
 

Krok 6: Pierogi gotujemy w tym czasie w osolonej, wrzącej wodzie, wyjmujemy jak wypłyną na powierzchnię.
 

Krok 7: Wrzucamy na patelnię z kiszoną kapustą i smażymy z obu stron, do momentu aż złapią złotą skórkę.




Pierogi zrobiłam w wersji XL, możecie zmniejszyć je jeśli tylko lubicie drobniejsze pierogi. 

Zobacz również

Wieprzowina z sosem chrzanowym

Wieprzowina z sosem chrzanowym

Przygotowanie: Krok 1: Łopatkę myjemy i dokładnie osuszamy. Zalewamy oliwą, piwem i...

Kacze udo duszone w winnej zaprawie z jabłkami, czerwoną cebulą i rozmarynem

Kacze udo duszone w winnej zaprawie z jabłkami,...

Przygotowanie: Krok 1: Mięso myjemy i nacieramy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem (skórę...
Komentarze (2)
2
kapitan
kapitan
2013-12-23 13:44:23

Mniom mniom ŚWIĄTECZNIE! Arrr!

ok
ok
2013-12-23 21:46:33

ok!

Twój komentarz
Ocena