Pierogi z mięsem w sosie ze smardzów
Niby pierogi z mięsem a jednak nie do końca. Pamiętam do dziś smak pierwszych tortellini z mięsem jedzonych w regionie Emilia-Romagna, królestwie makaronów. Pamiętam jak próbowałam rozłożyć ten pyszny farsz na czynniki pierwsze. Dopiero moja sąsiadka zdradziła mi tajemnicę tego fantastycznego smaku...od tamtej pory farsz przebył długą drogę, z ziemi włoskiej do Polski i wylądował w pierogach...
Przygotowanie:
Krok 1: Mięso oraz warzywa zemleć w maszynce do mięsa i trzymać w osobnych miseczkach. Namoczyć w bulionie lekko odcisnąć i również zemleć.
Krok 2: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, aż się zeszkli.
Krok 3: Dodać marchew, czosnek oraz mięso i dalej smażyć. Gdy mięso będzie już gotowe, zdjąć z ognia i wystudzić.
Krok 4: Do zimnego mięsa dodać starty parmezan, bułkę oraz przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wbić jaja i dokładnie wyrobić na gładką masę.
Krok 5: Z mąki i wody zrobić ciasto na pierogi. Rozwałkować cienko i wyciąć szklanką okręgi. Na środek każdego położyć kulkę uformowaną z farszu i skleić dokładnie brzegi. Można dla ułatwienia lepienia, zwilżyć lekko brzegi wodą.
Krok 6: Grzyby najlepiej namoczyć dzień wcześniej. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, lub zapomnieliśmy, należy zmiksować je blenderem na proszek i zagotować w niewielkiej ilości wody ok 50-70ml. Grzyby dodać do śmietany kremówki i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 7: Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie. Będą gotowe po około minucie po wypłynięciu. Należy podawać je natychmiast z gorącym sosem.
W farszu bardzo ważny jest rodzaj mięsa. Nie bójmy się bardziej tłustych części. Zbyt chude mięso spowoduje, że farsz będzie zbyt suchy i żadna ilość sosu tego nie uratuje.
Na przepis trafiłem wczoraj rano i bardzo mi się spodobał, dlatego wypróbowałem go dla rodziny popołudniu. Super rozwiązanie. Szybko się robi. Szkoda tylko, że sos zrobiony był z grzybów suszonych a nie prawdziwych :D Dziękuję za super inspirację i czekam na więcej :D