Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Dania główne / Pierogi z mięsem w sosie ze smardzów

Dania główne

Pierogi z mięsem w sosie ze smardzów

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 120 min

Niby pierogi z mięsem a jednak nie do końca. Pamiętam do dziś smak pierwszych tortellini z mięsem jedzonych w regionie Emilia-Romagna, królestwie makaronów. Pamiętam jak próbowałam rozłożyć ten pyszny farsz na czynniki pierwsze. Dopiero moja sąsiadka zdradziła mi tajemnicę tego fantastycznego smaku...od tamtej pory farsz przebył długą drogę, z ziemi włoskiej do Polski i wylądował w pierogach...

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

Składniki dla 6 osób:

 

Na ciasto:

- 400g mąki pszennej
- ok. szklanka ciepłej wody

 

Farsz:

- 300g łopatki wołowej
- 300g łopatki wieprzowej
- 300g mięsa drobiowego
- 200g parmezanu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 szklanki bulionu
- oliwa z oliwek
- 2 jaja
- sól
- pieprz

 

Na sos grzybowy:
- 600ml śmietany kremówki 36%
- kilka suszonych smardzów
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Mięso oraz warzywa zemleć w maszynce do mięsa i trzymać w osobnych miseczkach. Namoczyć w bulionie lekko odcisnąć i również zemleć.

Krok 2: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, aż się zeszkli.

Krok 3: Dodać marchew, czosnek oraz mięso i dalej smażyć. Gdy mięso będzie już gotowe, zdjąć z ognia i wystudzić.

Krok 4: Do zimnego mięsa dodać starty parmezan, bułkę oraz przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wbić jaja i dokładnie wyrobić na gładką masę.

Krok 5: Z mąki i wody zrobić ciasto na pierogi. Rozwałkować cienko i wyciąć szklanką okręgi. Na środek każdego położyć kulkę uformowaną z farszu i skleić dokładnie brzegi. Można dla ułatwienia lepienia, zwilżyć lekko brzegi wodą.

Krok 6: Grzyby najlepiej namoczyć dzień wcześniej. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, lub zapomnieliśmy, należy zmiksować je blenderem na proszek i zagotować w niewielkiej ilości wody ok 50-70ml. Grzyby dodać do śmietany kremówki i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 7: Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie. Będą gotowe po około minucie po wypłynięciu. Należy podawać je natychmiast z gorącym sosem.


 

W farszu bardzo ważny jest rodzaj mięsa. Nie bójmy się bardziej tłustych części. Zbyt chude mięso spowoduje, że farsz będzie zbyt suchy i żadna ilość sosu tego nie uratuje.

 

Zobacz również

Wieprzowina z sosem chrzanowym

Wieprzowina z sosem chrzanowym

Przygotowanie: Krok 1: Łopatkę myjemy i dokładnie osuszamy. Zalewamy oliwą, piwem i...

Gnocchi z sosem serowym i szałwią

Gnocchi z sosem serowym i szałwią

Przygotowanie: Krok 1: Do śmietany dodać pokruszony ser oraz szałwię i zagotować. Krok 2:...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena