Ziemniaki pieczone z pieczarkami i mango
Bardzo lubię takie potrawy, które podaje na jednym, wielkim talerzu, albo na sporych rozmiarów desce, nie przejmując się konwenansami. Każdy je jak chce i czym chce, bierze takie porcję na jakie ma ochotę. Najmilej jednak jest wtedy kiedy widzę, jak moi goście kłócą się o ostatni kęs.
Przygotowanie:
Krok 1: Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce. Nie gotujemy do całkowitej miękkości.
Krok 2: Pieczarki obieramy lub myjemy i kroimy w duże kawałki, kroimy również cebulę w kostkę i czosnek.
Krok 3: Pieczarki, cebulę i czosnek solimy i smażymy na 2 łyżkach masła, na średnim ogniu.
Krok 4: Ugotowane ziemniaki odcedzamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Naciskając je delikatnie tłuczkiem, zgniatamy je, aby zrobiły się bardziej płaskie.
Krok 5: Na każdym ziemniaku kładziemy płatek masła, solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, na opcji grill. Pieczemy, aż się porządnie zarumienią, ok. 40 min.
Krok 6: Do pieczarek dodajemy drobno pokrojone mango i natkę pietruszki. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, ok.5 min.
Krok 7: Pieczarki podajemy z ziemniakami.
Takie ziemniaki będą również fajne, w wersji ugotowanej.
meeega pyszota