Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Stek z masłem śliwkowo-tymiankowym

Mięso i drób

Stek z masłem śliwkowo-tymiankowym

Ulubione3
Trudność
Czas przygotowania 15 min

Steki to bardzo proste danie. Oczywiście gdy chemy uzyskać odpowiedni stopień wysmażenia, poprzeczka się podnosi. Jak we wszystkim praktyka czyni mistrza. Najlepiej poznać po dotyku, po sprężystości mięsa. Ale i tak mamy szczęście... wszystkie stopnie wysmażenia są jadalne, choć nie zawsze trafimy w nasze upodobania. Jest jednak ważna zasada... lepszy stek niedopieczony, niż zbytnio wysmażony.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 4 steki, każdy o wadze 150-200g
- sól w płatkach (idealna będzie Maldon)
- pieprz czarny
- 6 wędzonych węgierek
- garść świeżego tymianku
- 100g masła

Przygotowanie:

Krok 1: Masło zostawić w temperaturze pokojowej, aby stało się miękkie.

Krok 2: Ze śliwek usunąć pestki i pokroić je drobno, dodać listki tymianku oraz sól. Wszystkie składniki razem wymieszać.

Krok 3: Uformować z masła rulon, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, aż będzie twarde.

Krok 4: Patelnię grillową mocno rozgrzać.

Krok 5: Steki oprószyć solą oraz pieprzem z jednej strony. Położyć na patelni doprawioną stroną do dołu.

Krok 6: Smażyć około 3-4 minuty (w zależności od grubości mięsa i upodobań).

Krok 7: Doprawić solą oraz pieprzem wierzch steków i przewrócić je na drugą stronę. Smażyć przez podobną ilość czasu jak poprzednio.

Krok 8: Steki zdjąć z patelni. Na każdym z nich położyć plaster masła śliwkowego i natychmiast podawać.




Aby uzyskać stek średnio wysmażony, najczęściej stosuje się następującą zasadę: na każdy centymetr grubości mięsa, 1 minuta smażenia z każdej strony. Krótko mówiąc...stek o grubości 3 cm, będziemy smażyć po 3 minuty z każdej strony. Można też zaopatrzyć się z jedną z najpraktyczniejszych rzeczy w kuchni....termometr. Wystarczy nakłuć mięso aby sprawdzić jego temperaturę...i wiedzieć jak jest w środku wysmażony.

Zobacz również

Mielona wieprzowina duszona z chili i młodym bobem

Mielona wieprzowina duszona z chili i młodym...

Przygotowanie: Krok 1: Bób płuczemy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy ok. 20 minut, tak aby...

Roladki schabowe ze śliwką

Roladki schabowe ze śliwką

Przygotowanie: Krok 1: Mięso kroimy w cienkie plasterki grubości 0,5cm. Nastepnie solimy...
Komentarze (1)
1
stary.ygary
stary.ygary
2014-03-28 16:56:00

Znakomite. Wyrafinowany dodatek dopełnia smaku

Twój komentarz
Ocena