Krucha wędlina domowej roboty
Wraz ze świętami przychodzi okres największych starań o to aby nasze zmysły smakowe doznały ogromnych rozkoszy. Przygotowując różnego rodzaju sałatki trzeba zadbać też o różne dodatki i tu pojawia się całkiem niezłe pole do popisu. Proponuje wypróbować przepis na wspaniałą pieczoną szynkę domowej roboty, która zastąpi Wam niezbyt przyjemne sklepowe wędliny.
Przygotowanie:
Krok 1: Wszystkie składniki (oprócz saletry i mięsa) wrzucamy do garnka z wodą i zagotowujemy, po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Gdy marynata wystygnie wsypujemy do niej saletrę spożywczą i całość mieszamy.
Krok 2: Mięso wrzucamy do głębszego naczynia i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą tak aby płyn zakrył całą bryłę mięsa. Marynujemy minimum 3 dni.
Krok 3: Po 3 dniach wyciągamy mięso z marynaty, wkładamy do specjalnej siatki przeznaczonej do pieczenia i wędzenia wędlin i pieczemy w piekarniku 1h/180 st. C
Mięso możemy marynować więcej niż 3 dni, lecz gdy będzie to zbyt długi okres, szynka po upieczeniu będzie za bardzo krucha i ciężko będzie ją nakładać.
ok!