Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Mięso i drób Krucha wędlina domowej roboty

Mięso i drób


Krucha wędlina domowej roboty

Wraz ze świętami przychodzi okres największych starań o to aby nasze zmysły smakowe doznały ogromnych rozkoszy. Przygotowując różnego rodzaju sałatki trzeba zadbać też o różne dodatki i tu pojawia się całkiem niezłe pole do popisu. Proponuje wypróbować przepis na wspaniałą pieczoną szynkę domowej roboty, która zastąpi Wam niezbyt przyjemne sklepowe wędliny.


Przygotowanie:

 

Krok 1: Wszystkie składniki (oprócz saletry i mięsa) wrzucamy do garnka z wodą i zagotowujemy, po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Gdy marynata wystygnie wsypujemy do niej saletrę spożywczą i całość mieszamy.

 

Krok 2: Mięso wrzucamy do głębszego naczynia i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą tak aby płyn zakrył całą bryłę mięsa. Marynujemy minimum 3 dni.

 

Krok 3: Po 3 dniach wyciągamy mięso z marynaty, wkładamy do specjalnej siatki przeznaczonej do pieczenia i wędzenia wędlin i pieczemy w piekarniku 1h/180 st. C

 

 

 

Mięso możemy marynować więcej niż 3 dni, lecz gdy będzie to zbyt długi okres, szynka po upieczeniu będzie za bardzo krucha i ciężko będzie ją nakładać.

 

Komentarze


2.00/5 1 1
2

ok!

Zobacz również


Cytrynowy kurczak z serowymi nitkami


Aligot to potrawa a właściwie dodatek do głównego dania pochodzący z Francji....

Puszysty sernik z budyniem


Nie jestem zagorzałym fanem serników, ale ten, który wam przedstawiam jest zupełnie...

Bliny gryczane z twarożkiem limonkowym i wędzonym...


Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Najbardziej popularne są gryczano-pszenne,...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności