Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym...

Mięso i drób

Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym imbirem

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Czasem czuję się tak, jakbym był uzależniony od kuchni orientalnej. Wtedy właśnie pojawia się ten deszcz pomysłów na pachnące wschodem potrawy, w których jest mnóstwo smaków i aromatów. Nie sposób się oprzeć temu czarowi. Zapraszam na kurczaka z grzybami mun i chrupiącymi warzywami.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 2 piersi z kurczaka
- 10 g grzybów mun
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 duża marchewka
- 1 mały seler
- 50 g świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego (marynata)
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków (marynata)
- 1 łyżka octu ryżowego (sos)
- Sok z 1 limonki (sos)
- 100 ml bulionu drobiowego (sos)
- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego (sos)
- 1 łyżeczka mąki (sos)
- 0,5 łyżeczki miodu (sos)
- Olej do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1 (marynata): Do miski wlewamy olej sezamowy i mieszamy z przyprawą „5 smaków", następnie wrzucamy kurczaka skrojonego w paski, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.

Krok 2: Grzyby mun moczymy w wodzie kilka minut, następnie gotujemy ok 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w drobne paski.

Krok 3 (sos): Do shakera wlewamy wszystkie składniki sosu i bardzo dokładnie mieszamy następnie odstawiamy na bok.

Krok 4: Do rozgrzanego woka wlewamy olej i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy na maksymalnym ogniu ok 3-4 minuty ciągle mieszając, następnie wyciągamy mięso i odstawiamy na bok.

Krok 5: Do oleju pozostałego po smażeniu kurczaka wrzucamy na 0,5 minuty posiekany czosnek oraz cebulę skrojoną w piórka oraz kolejno skrojone w słupki marchewkę, paprykę, a także seler, imbir pokrojony w plastry oraz wcześniej przygotowane grzyby mun.

Krok 6: Całość smażymy na największym ogniu ok 3-4 minuty ciągle mieszając, aby się nie przypaliło, następnie dodajemy mięso oraz sos. Mieszamy na ogniu jeszcze ok 2 minuty aż sos zgęstnieje.


 

Podajemy z przygotowanym wcześniej makaronem sojowym. Pamiętajmy, aby na początku smażenia nie przypalić czosnku, ponieważ nada przyprawie gorzki smak, który popsuje cały urok i radość z jedzenia.

Zobacz również

Kotleciki schabowe z pikantnymi nektarynkami

Kotleciki schabowe z pikantnymi nektarynkami

Przygotowanie: Krok 1: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Krok 2: Dodać sos sojowy...

Kaczka na puree z topinamburu

Kaczka na puree z topinamburu

Przygotowanie:   Krok 1: Topinambur obrać, pokroić na mniejsze części i ugotować w...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena