Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym imbirem
Czasem czuję się tak, jakbym był uzależniony od kuchni orientalnej. Wtedy właśnie pojawia się ten deszcz pomysłów na pachnące wschodem potrawy, w których jest mnóstwo smaków i aromatów. Nie sposób się oprzeć temu czarowi. Zapraszam na kurczaka z grzybami mun i chrupiącymi warzywami.
Przygotowanie:
Krok 1 (marynata): Do miski wlewamy olej sezamowy i mieszamy z przyprawą „5 smaków", następnie wrzucamy kurczaka skrojonego w paski, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Krok 2: Grzyby mun moczymy w wodzie kilka minut, następnie gotujemy ok 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w drobne paski.
Krok 3 (sos): Do shakera wlewamy wszystkie składniki sosu i bardzo dokładnie mieszamy następnie odstawiamy na bok.
Krok 4: Do rozgrzanego woka wlewamy olej i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy na maksymalnym ogniu ok 3-4 minuty ciągle mieszając, następnie wyciągamy mięso i odstawiamy na bok.
Krok 5: Do oleju pozostałego po smażeniu kurczaka wrzucamy na 0,5 minuty posiekany czosnek oraz cebulę skrojoną w piórka oraz kolejno skrojone w słupki marchewkę, paprykę, a także seler, imbir pokrojony w plastry oraz wcześniej przygotowane grzyby mun.
Krok 6: Całość smażymy na największym ogniu ok 3-4 minuty ciągle mieszając, aby się nie przypaliło, następnie dodajemy mięso oraz sos. Mieszamy na ogniu jeszcze ok 2 minuty aż sos zgęstnieje.
Podajemy z przygotowanym wcześniej makaronem sojowym. Pamiętajmy, aby na początku smażenia nie przypalić czosnku, ponieważ nada przyprawie gorzki smak, który popsuje cały urok i radość z jedzenia.