Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Mięso i drób Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym...
Mięso i drób

Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym imbirem

Czasem czuję się tak, jakbym był uzależniony od kuchni orientalnej. Wtedy właśnie pojawia się ten deszcz pomysłów na pachnące wschodem potrawy, w których jest mnóstwo smaków i aromatów. Nie sposób się oprzeć temu czarowi. Zapraszam na kurczaka z grzybami mun i chrupiącymi warzywami.


Przygotowanie:

Krok 1 (marynata): Do miski wlewamy olej sezamowy i mieszamy z przyprawą „5 smaków", następnie wrzucamy kurczaka skrojonego w paski, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.

Krok 2: Grzyby mun moczymy w wodzie kilka minut, następnie gotujemy ok 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w drobne paski.

Krok 3 (sos): Do shakera wlewamy wszystkie składniki sosu i bardzo dokładnie mieszamy następnie odstawiamy na bok.

Krok 4: Do rozgrzanego woka wlewamy olej i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy na maksymalnym ogniu ok 3-4 minuty ciągle mieszając, następnie wyciągamy mięso i odstawiamy na bok.

Krok 5: Do oleju pozostałego po smażeniu kurczaka wrzucamy na 0,5 minuty posiekany czosnek oraz cebulę skrojoną w piórka oraz kolejno skrojone w słupki marchewkę, paprykę, a także seler, imbir pokrojony w plastry oraz wcześniej przygotowane grzyby mun.

Krok 6: Całość smażymy na największym ogniu ok 3-4 minuty ciągle mieszając, aby się nie przypaliło, następnie dodajemy mięso oraz sos. Mieszamy na ogniu jeszcze ok 2 minuty aż sos zgęstnieje.


 

Podajemy z przygotowanym wcześniej makaronem sojowym. Pamiętajmy, aby na początku smażenia nie przypalić czosnku, ponieważ nada przyprawie gorzki smak, który popsuje cały urok i radość z jedzenia.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Szaszłyki z kurczaka w sezamie z dipem z mięty i cytryny


Szaszłyki kojarzą się raczej z sezonem grillowym. Ja przyrządzam je przez cały rok....

Makaron ręcznie robiony z kurczakiem i kapustą czerwoną


Wykonany ręcznie makaron, z użyciem naszych możliwości manualnych i poświęconego...

Cytrynowy kurczak z serowymi nitkami


Aligot to potrawa a właściwie dodatek do głównego dania pochodzący z Francji....