Paluszki rybne z polędwicy z dorsza z dipem migdałowym
Paluszki rybne kojarzą się często z fast-foodem, tak jak hamburgery itp. Jednak wysoka jakość składników może zmnienić te dania na prawdę bardzo smaczne obiady. Za paluszkami rybnymi przepadają wszyscy.... Nie tylko dzieci... Chrupąca panierka zanurzona w sosie migdalowym to na prawdę coś wyjątkowego.
Przygotowanie:
Krok 1: Czosnek (całą główkę) owinąć folią aluminiową i piec w temperaturze 220 stopni, aż będzie miękki.
Krok 2: Pomidory również zawinąć folią i piec razem z czosnkiem.
Krok 3: Z papryki przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie ułożyć (skórą do góry) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4: Piec w temperaturze 220 stopni, aż skóra się przyrumieni. Wyjąć z pieca paprykę, pomidory oraz czosnek.
Krok 5: Z papryki oraz pomidorów zdjąć skórę, natomiast z czosnku wycisnąć zawartość.
Krok 6: Migdały lekko zarumienić na suchej patelni. Składniki dipu zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 7: Rybę pokroić w paski o długości 5 cm, posolić i oprószyć pieprzem.
Krok 8: Obtoczyć w mące, następnie w jajku i w bułce tartej.
Krok 9: Smażyć na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.
Krok 10: Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i natychmiast podawać z sosem.
Paluszki rybne można zrobić z każdej ryby. Jeżeli użyjemy ryby o bardzo intensywnym smaku, warto dodać więcej czosnku do sosu, aby mocny smak ryby nie zdominował delkikatnego sosu migdałowego.