Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Paluszki rybne z polędwicy z dorsza z dipem...

Mięso i drób

Paluszki rybne z polędwicy z dorsza z dipem migdałowym

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 45 min

Paluszki rybne kojarzą się często z fast-foodem, tak jak hamburgery itp. Jednak wysoka jakość składników może zmnienić te dania na prawdę bardzo smaczne obiady. Za paluszkami rybnymi przepadają wszyscy.... Nie tylko dzieci... Chrupąca panierka zanurzona w sosie migdalowym to na prawdę coś wyjątkowego.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 600g polędwicy z dorsza

- mąka

- jaja
- bułka tarta
- olej do smażenia

- dip migdałowy

- 2 główki czosnku
- 250g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- 100g płatków migdałowych
- 70ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Czosnek (całą główkę) owinąć folią aluminiową i piec w temperaturze 220 stopni, aż będzie miękki.

Krok 2: Pomidory również zawinąć folią i piec razem z czosnkiem.

Krok 3: Z papryki przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie ułożyć (skórą do góry) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 4: Piec w temperaturze 220 stopni, aż skóra się przyrumieni. Wyjąć z pieca paprykę, pomidory oraz czosnek.

Krok 5: Z papryki oraz pomidorów zdjąć skórę, natomiast z czosnku wycisnąć zawartość.

Krok 6: Migdały lekko zarumienić na suchej patelni. Składniki dipu zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 7: Rybę pokroić w paski o długości 5 cm, posolić i oprószyć pieprzem.

Krok 8: Obtoczyć w mące, następnie w jajku i w bułce tartej.

Krok 9: Smażyć na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.

Krok 10: Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i natychmiast podawać z sosem.


 

Paluszki rybne można zrobić z każdej ryby. Jeżeli użyjemy ryby o bardzo intensywnym smaku, warto dodać więcej czosnku do sosu, aby mocny smak ryby nie zdominował delkikatnego sosu migdałowego.

Zobacz również

Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu

Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu

Przygotowanie:   Krok 1 (marynata do mięsa): Do miski wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1...

Pierogi z grillowanym kurczakiem i szałwią

Pierogi z grillowanym kurczakiem i szałwią

Przygotowanie: Krok 1: Udko z kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i podsmażamy je na maśle....
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena