Pieczona karkówka marynowana w syropie z ananasa
Karkówka to mięso, które często kojarzy się wszystkim z grillowaniem na świeżym powietrzu, owszem ta z rusztu jest smakowita, lecz istnieje jeszcze szereg innych sposobów na jej przygotowanie. Tym razem przedstawiam Wam przepis na wyśmienitą karkówkę pieczoną o lekko słodkawym akcencie owocowym.
Przygotowanie:
Krok 1: Karkówkę dokładnie myjemy i nakłuwamy wykałaczką.
Krok 2: Do miski wlewamy syrop z ananasa, dodajemy sos sojowy, posiekany czosnek, imbir oraz pieprz cayenne. Całość mieszamy i wrzucamy mięso. Marynujemy ok 2 h.
Krok 3: Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa foliowego, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy czarnym pieprzem i dokładnie zawiązujemy.
Krok 4: Pieczemy w temperaturze 120 st.C przez ok 3-4 godziny.
Krok 5: Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami.
W zależności od wielkości i grubości steków należy kontrolować czas pieczenia. W tym przypadku mięso jest pieczone w stosunkowo niskiej temperaturze w wydłużonym czasie. Ta metoda pozwala na zachowanie dobrego wyglądu oraz zapobiega zbytniemu spadkowi masy steków.