Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Mięso i drób Pieczona karkówka marynowana w syropie z ananasa

Mięso i drób


Pieczona karkówka marynowana w syropie z ananasa

Karkówka to mięso, które często kojarzy się wszystkim z grillowaniem na świeżym powietrzu, owszem ta z rusztu jest smakowita, lecz istnieje jeszcze szereg innych sposobów na jej przygotowanie. Tym razem przedstawiam Wam przepis na wyśmienitą karkówkę pieczoną o lekko słodkawym akcencie owocowym.


Przygotowanie:

 

Krok 1: Karkówkę dokładnie myjemy i nakłuwamy wykałaczką.

 

Krok 2: Do miski wlewamy syrop z ananasa, dodajemy sos sojowy, posiekany czosnek, imbir oraz pieprz cayenne. Całość mieszamy i wrzucamy mięso. Marynujemy ok 2 h.

 

Krok 3: Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa foliowego, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy czarnym pieprzem i dokładnie zawiązujemy.

 

Krok 4: Pieczemy w temperaturze 120 st.C przez ok 3-4 godziny.

 

Krok 5: Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami.

 

 

 

W zależności od wielkości i grubości steków należy kontrolować czas pieczenia. W tym przypadku mięso jest pieczone w stosunkowo niskiej temperaturze w wydłużonym czasie. Ta metoda pozwala na zachowanie dobrego wyglądu oraz zapobiega zbytniemu spadkowi masy steków.

 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Babeczka z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną


Babeczki na słono to jedna z moich ulubionych propozycji na ciepły obiad. Lubię...

Ziemniaki zapiekane ze świeżą truflą


Po raz pierwszy jadłam połączenie trufli i ziemniaków w mieście L'Aquila ku...

Ostry kurczak duszony w konfiturze z szalotek i marchwi


Muszę się przyznać, że miał to być indyk lecz dostawca mięsa zawiódł, no...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności