Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Mięso i Drób - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Mięso i drób Pieczona karkówka marynowana w syropie z ananasa

Mięso i drób


Pieczona karkówka marynowana w syropie z ananasa

Karkówka to mięso, które często kojarzy się wszystkim z grillowaniem na świeżym powietrzu, owszem ta z rusztu jest smakowita, lecz istnieje jeszcze szereg innych sposobów na jej przygotowanie. Tym razem przedstawiam Wam przepis na wyśmienitą karkówkę pieczoną o lekko słodkawym akcencie owocowym.


Przygotowanie:

 

Krok 1: Karkówkę dokładnie myjemy i nakłuwamy wykałaczką.

 

Krok 2: Do miski wlewamy syrop z ananasa, dodajemy sos sojowy, posiekany czosnek, imbir oraz pieprz cayenne. Całość mieszamy i wrzucamy mięso. Marynujemy ok 2 h.

 

Krok 3: Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa foliowego, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy czarnym pieprzem i dokładnie zawiązujemy.

 

Krok 4: Pieczemy w temperaturze 120 st.C przez ok 3-4 godziny.

 

Krok 5: Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami.

 

 

 

W zależności od wielkości i grubości steków należy kontrolować czas pieczenia. W tym przypadku mięso jest pieczone w stosunkowo niskiej temperaturze w wydłużonym czasie. Ta metoda pozwala na zachowanie dobrego wyglądu oraz zapobiega zbytniemu spadkowi masy steków.

 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Danie jednogarnkowe z kiełbasą i tymiankiem


Dania jednogarnkowe idealnie sprawdzają się w sytuacjach, w których nie mamy ochoty na...

Soczysta sałatka z jajkiem i świeżymi warzywami


Po świątecznych obżarstwach trzeba zwolnić tempo i zadbać trochę o to, aby...

Gulasz paprykowy z kiełbasą chorizo


Chorizo to hiszpańska kiełbasa z dodatkiem dużej ilości słodkiej papryki. Istnieje...