Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Mięso i drób / Polędwica wołowa na ostro

Mięso i drób

Polędwica wołowa na ostro

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 1 h 30 min

Po raz kolejny wracam do kuchni orientalnej, tym razem w roli głównej soczysta wołowina w bardzo ostrym towarzystwie potraktowana przez „wok" wysoką temperaturą. Do ostrych potraw trzeba się przekonać jedząc je bardzo często, nawet gdy łzy napływają do oczu, a intensywność pikanterii nie pozwala dostrzec smaku potrawy.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 0,5 kg polędwicy wołowej
- 3 świeże papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek dymki
- 3 małe cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka pasty pomidorowej z chili
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- Sok z limonki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 Szklanka bulionu wołowego
- Pieprz syczuański
- Olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1 (marynata do mięsa): Do głębszego naczynia wlewamy ciemny sos sojowy, dodajemy olej sezamowy, posiekany czosnek i ocet ryżowy. Całość mieszamy i zatapiamy w tym mięso. Marynujemy ok 1h.

Krok 2: (sos) Do naczynia wlewamy bulion, dodajemy miód, pastę pomidorową z chili, jasny sos sojowy oraz mąkę ziemniaczaną dla zagęszczenia potrawy. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy rózgą tak, aby z mąki nie zrobiły się kluski.

Krok 3: Na ogniu rozgrzewamy bardzo mocno WOK i wlewamy olej słonecznikowy, kiedy zaczyna dymić wrzucamy zamarynowane wcześniej mięso i smażymy ok 3-4 minuty ciągle mieszając na największym ogniu.

Krok 3: Do podsmażonego mięsa wrzucamy cebulę skrojoną w ćwiartki, paprykę oraz posiekane papryczki chili, a także pieprz syczuański, całość skrapiamy sokiem z limonki i smażymy kolejne 3-4 minuty ciągle mieszając.

Krok 4: Na koniec całość zalewamy sosem i wrzucamy posiekaną na 2 cm kawałki dymkę. Podgrzewamy na ogniu ok. 2-3 minuty aż sos zgęstnieje. Podajemy z białym ryżem, który delikatnie będzie łagodził ostry smak chili.



 

Tradycyjnie już przypominam, że gdy w potrawie wykorzystujemy sos sojowy nie używamy soli, ponieważ możemy odebrać sobie całą przyjemność z delektowania się wspaniałym smakiem i zapewnimy sobie gardłową suszę do końca dnia a może i nocy.

Zobacz również

Gulasz z dziczyzny z wędzonymi śliwkami, prawdziwkami oraz pęczkiem zielonej pietruszki

Gulasz z dziczyzny z wędzonymi śliwkami,...

Przygotowanie: Krok 1: Mięso kroimy w grubą kostkę i podsmażamy z obu stron na oleju...

Soczyste burgery grillowane z chili i musztardą dijon

Soczyste burgery grillowane z chili i musztardą...

Przygotowanie: Krok 1: Do moździerza wrzucamy czosnek, kmin, natkę pietruszki, sól i pieprz....
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena