Biała fasola z pesto z brokuła
Często brakuje nam pomysłów na imprezowe przystawki. U mnie sprawdzają się proste rozwiązania, czyli dobry chleb i różne pasty, dodatki do pieczywa. Ostatnio zrobiłam kilka rodzajów pesta, z warzywnymi dodatkami. Jeszcze przez parę dni, dodawałam je do swoich kanapek na śniadanie.
Przygotowanie:
Krok 1: Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, a łodygę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2: Brokuł gotujemy na parze wodnej, czyli wystarczy że durszlak postawimy na garnku z gotującą się wodą.
Krok 3: Ugotowany brokuł blendujemy ze startym serem, orzechami, startym czosnkiem, solą i pieprzem.
Krok 4: Blendując dodajemy cały czas oliwę z oliwek.
Krok 5: Fasolkę odcedzamy i mieszamy delikatnie z pesto, możemy podgrzać na patelni jeśli chcemy podać pesto na ciepło.
Pesto możecie trzymać jeszcze przez 3 dni w lodówce, ale musi być zalane delikatną warstwą oliwy z oliwek.
doskonałe