Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Przystawki - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Przystawki Złociste kapuśniaki drożdżowe z kminkiem

Przystawki


Złociste kapuśniaki drożdżowe z kminkiem

Kolejna odsłona świątecznych przysmaków. W tym przypadku pokażę jak przygotować kruche i złociste kapuśniaki, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto jest dość uniwersalne, możemy je wykorzystać również do zrobienia pysznych pasztecików lub dać ponieść się kulinarnej inwencji twórczej i wymyślić samemu jakiś ciekawy farsz.


Przygotowanie:

Krok 1 (ciasto): Mąkę i masło siekamy na stolnicy, następnie dodajemy kolejno pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto należy rozwałkować na kształt dużego prostokąta.

Krok 2 (farsz): Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy odciśniętą z soku kapustę oraz grzyby suszone i smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia pozostawiając do wystygnięcia.

Krok 3: Wzdłuż krawędzi rozwałkowanego ciasta układamy farsz i zawijamy 1 pełny obrót, odcinamy wzdłuż od pozostałej części cista i powstały rulon tniemy na małe odcinki o długości ok. 4-5 cm. Operację tą powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu.

Krok 4: Gotowe, uformowane kapuśniaki smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i wkładamy do pieca 180 st. C/30 min.



Pamiętajmy aby przed pieczeniem blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Zapiekane jabłka w sosie karmelowym


Jesień to czas potraw na bazie jabłek, gruszek, śliwek i orzechów. Dlatego...

Orientalny schab


Uwielbiam smaki kuchni azjatyckiej, nieskończona ilość możliwych kombinacji często...

Mielona wieprzowina duszona z chili i młodym bobem


Zawsze z niecierpliwością czekam, aż w sklepie pojawi się młody bób, wtedy pobudzone...