Złociste kapuśniaki drożdżowe z kminkiem
Kolejna odsłona świątecznych przysmaków. W tym przypadku pokażę jak przygotować kruche i złociste kapuśniaki, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto jest dość uniwersalne, możemy je wykorzystać również do zrobienia pysznych pasztecików lub dać ponieść się kulinarnej inwencji twórczej i wymyślić samemu jakiś ciekawy farsz.
Przygotowanie:
Krok 1 (ciasto): Mąkę i masło siekamy na stolnicy, następnie dodajemy kolejno pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto należy rozwałkować na kształt dużego prostokąta.
Krok 2 (farsz): Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy odciśniętą z soku kapustę oraz grzyby suszone i smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia pozostawiając do wystygnięcia.
Krok 3: Wzdłuż krawędzi rozwałkowanego ciasta układamy farsz i zawijamy 1 pełny obrót, odcinamy wzdłuż od pozostałej części cista i powstały rulon tniemy na małe odcinki o długości ok. 4-5 cm. Operację tą powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu.
Krok 4: Gotowe, uformowane kapuśniaki smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i wkładamy do pieca 180 st. C/30 min.
Pamiętajmy aby przed pieczeniem blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.