Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Przystawki / Złociste kapuśniaki drożdżowe z kminkiem

Przystawki

Złociste kapuśniaki drożdżowe z kminkiem

Ulubione1
Trudność

Kolejna odsłona świątecznych przysmaków. W tym przypadku pokażę jak przygotować kruche i złociste kapuśniaki, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto jest dość uniwersalne, możemy je wykorzystać również do zrobienia pysznych pasztecików lub dać ponieść się kulinarnej inwencji twórczej i wymyślić samemu jakiś ciekawy farsz.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 30 szt.:


Składniki (ciasto):
- 0,5 kg mąki
- 250 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 żółtka
- 1 całe jajko

Składniki (farsz):
- 0,5 kg kwaszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- kminek
- 1 mała cebula
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 (ciasto): Mąkę i masło siekamy na stolnicy, następnie dodajemy kolejno pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto należy rozwałkować na kształt dużego prostokąta.

Krok 2 (farsz): Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy odciśniętą z soku kapustę oraz grzyby suszone i smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia pozostawiając do wystygnięcia.

Krok 3: Wzdłuż krawędzi rozwałkowanego ciasta układamy farsz i zawijamy 1 pełny obrót, odcinamy wzdłuż od pozostałej części cista i powstały rulon tniemy na małe odcinki o długości ok. 4-5 cm. Operację tą powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu.

Krok 4: Gotowe, uformowane kapuśniaki smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i wkładamy do pieca 180 st. C/30 min.



Pamiętajmy aby przed pieczeniem blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Zobacz również

Przekąska z kalarepy z pizzą

Przekąska z kalarepy z pizzą

Przygotowanie: Krok 1: Na początku obieramy kalarepę i kroimy ją w paski jak frytki. Krok 2:...

Francuskie tosty z żytniego chleba ze szpinakiem i śliwką kalifornijską

Francuskie tosty z żytniego chleba ze szpinakiem...

Przygotowanie: Krok 1: Szpinak dokładnie płuczemy, suszymy i przekładamy do miski. Do...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena