Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ryby i owoce morza - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Ryby i owoce morza Dorsz w sosie Chardonnay i pora

Ryby i owoce morza


Dorsz w sosie Chardonnay i pora

W tym przepisie najbardziej lubię sos, a w zasadzie wyjadanie go z talerza chrupiącą skórką chleba. Zazwyczaj zjadam pół bochenka chleba, pokrojonego w kromki i zarumienionego na grillu, lub w piekarniku. Wszyscy pytają się dlaczego robię to danie z podwójną porcją sosu... jak tylko spróbują dania to już wiedzą...


Przygotowanie:

Krok 1: Rybę umyć i dokładnie osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, oraz lekko posmarować oliwą z oliwek.

Krok 2: Pora (tylko białą część) pokroić bardzo drobno. Podsmażyć na łyżce masła, a następnie zalać winem. Poczekać aż odparuje alkohol.

Krok 3: Zalać wszystko śmietaną i gotować z się zagęści.

Krok 4: Rozdrobnić na gładką masę blenderem i doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 5: Dorsza obsmażyć z każdej strony na suchej patelni o nieprzywierającym dnie. Nie smażymy jej zbyt długo. Wystarczy tylko tyle, aby ścięło się białko, inaczej ryba będzie sucha.

Krok 6: Dorsza ułożyć na gorącym sosie i przyozdobić cytryną oraz świeżymi ziołami.


 

Dorsz jest bardzo delikatna rybą. Z natury jest to chuda ryba, dlatego nic bardziej nie może mu zaszkodzić, jak zbyt długie smażenie. Z resztą żadna ryba nie lubi długiej obróbki termicznej. Warto obserwować jak zmienia się ryba... powoli z przezroczystej staje się matowa, to znak że białko się ścina. Jak tylko będzie ugotowana do połowy, przekładamy na drugą stronę.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Sojowy kurczak z sezamem, na plastrach z cukini


Czasami wpadam do sklepu nie mając pomysłu na konkretną potrawę. Wtedy chce kupić...

Spaghetti w sosie pomidorowym z sardynkami, tymiankiem,...


W końcu wolny wieczór z koleżankami i winem! Nic nie planowałyśmy i na nic się nie...

Tortelloni z wędzoną pancettą i Portobello na kremie z...


Pamiętam moje pierwsze lekcje z robienia włoskiego makaronu. Co dwie minuty pytałam czy...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności