Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Ryby i owoce morza / Dorsz w sosie Chardonnay i pora

Ryby i owoce morza

Dorsz w sosie Chardonnay i pora

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 30 min

W tym przepisie najbardziej lubię sos, a w zasadzie wyjadanie go z talerza chrupiącą skórką chleba. Zazwyczaj zjadam pół bochenka chleba, pokrojonego w kromki i zarumienionego na grillu, lub w piekarniku. Wszyscy pytają się dlaczego robię to danie z podwójną porcją sosu... jak tylko spróbują dania to już wiedzą...

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

Składniki dla 4 osób:

- 600g filetu z dorsza

- 1 mały por
- 500ml śmietany kremówki
- 150ml wina Chardonnay
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- świeży tymianek
- cytryna

Przygotowanie:

Krok 1: Rybę umyć i dokładnie osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, oraz lekko posmarować oliwą z oliwek.

Krok 2: Pora (tylko białą część) pokroić bardzo drobno. Podsmażyć na łyżce masła, a następnie zalać winem. Poczekać aż odparuje alkohol.

Krok 3: Zalać wszystko śmietaną i gotować z się zagęści.

Krok 4: Rozdrobnić na gładką masę blenderem i doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 5: Dorsza obsmażyć z każdej strony na suchej patelni o nieprzywierającym dnie. Nie smażymy jej zbyt długo. Wystarczy tylko tyle, aby ścięło się białko, inaczej ryba będzie sucha.

Krok 6: Dorsza ułożyć na gorącym sosie i przyozdobić cytryną oraz świeżymi ziołami.


 

Dorsz jest bardzo delikatna rybą. Z natury jest to chuda ryba, dlatego nic bardziej nie może mu zaszkodzić, jak zbyt długie smażenie. Z resztą żadna ryba nie lubi długiej obróbki termicznej. Warto obserwować jak zmienia się ryba... powoli z przezroczystej staje się matowa, to znak że białko się ścina. Jak tylko będzie ugotowana do połowy, przekładamy na drugą stronę.

Zobacz również

Grillowana dorada z salsą ogórkowo-miętową

Grillowana dorada z salsą ogórkowo-miętową

Przygotowanie: Krok 1: Wypatroszone dorady pozbawić łusek oraz płetw (można zostawić...

Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie

Sola z zielonym ryżem w aromatycznym musie

Przygotowanie: Krok 1: Filety kroimy na mniejsze kawałki jesli są duże i solimy z obu stron....
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena