Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Sałatki / Chrupiąca sałatka z chipsami z szynki...

Sałatki

Chrupiąca sałatka z chipsami z szynki parmeńskiej, rukolą i marchwią

Ulubione1
Trudność

Uwielbiam rukolę pod każdą postacią. Tym razem znalazła się pomiędzy składnikami, które doskonale łączą się ze sobą, wypełniając każdą wolną lukę wyjątkowym smakiem. Słony smak szynki zostaje ugaszony przez doskonały sos winno-miodowy z dodatkiem soku z cytryny.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Porcja dla 2 osób:


- 50g rukoli,
- 4 cienkie plastry szynki parmeńskiej,
- 2 kromki pumpernikla,
- 2 łyżki powidła węgierkowego,
- 1 długa marchew,
- 50 ml czerwonego, wytrawnego wina,
- 1 łyżka miodu,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka masła,
- szczypta białego pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1: Plastry szynki parmeńskiej kroimy na pół i kładziemy na rozgrzanej patelni, obsmażamy z dwóch stron do momentu powstania chipsów. Odkładamy do wystygnięcia.

Krok 2: Marchew obieramy, kroimy wzdłuż w plastry, następnie obierakiem do warzyw zcinamy z plastrów długie paski. Na patelni rozgrzewamy masło, i wrzucamy marchew na 2 minuty ciągle mieszając. Marchew przekładamy do miski.

Krok 3: Na masło pozostałe po smażeniu marchwi wlewamy wino, dodajemy miód i sok z cytryny, całość doprawiamy białym pieprzem i podgrzewamy aż sos zrobi się gęsty. Masło pozostałe po przesmażeniu marchwi pozwoli nam uzyskać wspaniały kolor sosu za sprawą organicznego barwnika - karotenu, który się z niej wydzielił.
 

Krok 4: Na talerzu kładziemy kromkę pumpernikla wysmarowaną powidłem ze śliwek węgierek, następnie na kromkę kładziemy rukolę, którą lekko skrapiamy sokiem z cytryny i dalej układamy kolejno chipsy z szynki parmeńskiej oraz marchwiowe paski. Całość polewamy ciepłym sosem z wina i miodu.



Ze względu na to, że szynka parmeńska jest dość słona nie ma potrzeby solić sałatki. Szynka w zupełności zaspokaja potrzebę w tej kategorii smakowej.

Zobacz również

Lekka sałatka z pieczoną piersią z kaczki

Lekka sałatka z pieczoną piersią z kaczki

Przygotowanie: Krok 1: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wyciskamy sok z cytryny,...

Sałatka zastrzyk witamin

Sałatka zastrzyk witamin

Przygotowanie: Krok 1: Mix sałat dokładnie myjemy i osuszamy. Krok 2: Pomarańcze dokładnie...
Komentarze (3)
3
callmechef
callmechef
2013-11-20 16:35:06

Szynka parmenska jest idealna do sałatek - wszystkie inne skladniki swietnie sie do niej pasuja. Bardzo fajny przepis

Gość
leszkodociekliwy
2013-11-18 17:07:07

mniaaaaaaam!@

orda.m
orda.m
2013-11-18 14:44:22

PYsZOTA- napewno podobna przygotuje - zdrowe, szybkie, smaczne - tak lubie!

Twój komentarz
Ocena