Chrupiąca sałatka z chipsami z szynki parmeńskiej, rukolą i marchwią
Uwielbiam rukolę pod każdą postacią. Tym razem znalazła się pomiędzy składnikami, które doskonale łączą się ze sobą, wypełniając każdą wolną lukę wyjątkowym smakiem. Słony smak szynki zostaje ugaszony przez doskonały sos winno-miodowy z dodatkiem soku z cytryny.
Przygotowanie:
Krok 1: Plastry szynki parmeńskiej kroimy na pół i kładziemy na rozgrzanej patelni, obsmażamy z dwóch stron do momentu powstania chipsów. Odkładamy do wystygnięcia.
Krok 2: Marchew obieramy, kroimy wzdłuż w plastry, następnie obierakiem do warzyw zcinamy z plastrów długie paski. Na patelni rozgrzewamy masło, i wrzucamy marchew na 2 minuty ciągle mieszając. Marchew przekładamy do miski.
Krok 3: Na masło pozostałe po smażeniu marchwi wlewamy wino, dodajemy miód i sok z cytryny, całość doprawiamy białym pieprzem i podgrzewamy aż sos zrobi się gęsty. Masło pozostałe po przesmażeniu marchwi pozwoli nam uzyskać wspaniały kolor sosu za sprawą organicznego barwnika - karotenu, który się z niej wydzielił.
Krok 4: Na talerzu kładziemy kromkę pumpernikla wysmarowaną powidłem ze śliwek węgierek, następnie na kromkę kładziemy rukolę, którą lekko skrapiamy sokiem z cytryny i dalej układamy kolejno chipsy z szynki parmeńskiej oraz marchwiowe paski. Całość polewamy ciepłym sosem z wina i miodu.
Ze względu na to, że szynka parmeńska jest dość słona nie ma potrzeby solić sałatki. Szynka w zupełności zaspokaja potrzebę w tej kategorii smakowej.
PYsZOTA- napewno podobna przygotuje - zdrowe, szybkie, smaczne - tak lubie!
mniaaaaaaam!@
Szynka parmenska jest idealna do sałatek - wszystkie inne skladniki swietnie sie do niej pasuja. Bardzo fajny przepis