Sałatka śledziowo - jarzynowa
W naszych domach króluje tradycyjna sałatka jarzynowa, która często pojawia się na stołach podczas wielu uroczystości. Zmieniłam proporcje, dodałam kilka składników i tak powstała sałatka śledziowo-jarzynowa. Połączenie ryby z warzywami okazało się świetnym pomysłem, sałatka jest pyszna i aromatyczna. Możemy ją przygotować jako jedno danie świąteczne, a szczególnie nadaje się na Wigilię i inne spotkania towarzyskie.
Przygotowanie:
Krok 1: Do garnka wkładamy warzywa marchewkę, pietruszkę i seler, gotujemy al dente.
Krok 2: Jajka gotujemy na twardo. Oczyszczone filety śledziowe dokładnie myjemy, osuszamy, następnie kroimy w drobną kostkę.
Krok 3: Cebulę i pora kroimy w kosteczkę. Przelewamy wrzątkiem na sitku. Ugotowane warzywa, ogórki, jabłko i jajka kroimy w kosteczkę.
Krok 4: Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy groszek zielony, dokładnie mieszamy, dodajemy majonez jeszcze raz mieszkamy. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Sałatkę można przygotować kilka godzin przed podaniem, aby smaki dobrze się połączyły. Dodatkowo można dodać łyżeczkę musztardy.
Smakowite. Arr! :P
powrót do tradycji - moja ukochana ciocia robi podobna sałatkę. ta dekoracjatroche pszaśna, ale przepis ok.
goood ile kalorii! :(
genialny przepis