Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Wegetariańskie Kapusta z rodzynkami duszona w korzennym winie

Wegetariańskie


Kapusta z rodzynkami duszona w korzennym winie

Zamiast tradycyjnej i mocno popularnej podczas świąt kapuchy z grzybami proponuję zboczyć trochę z kursu i spróbować czegoś, co pozostanie w waszej wyobraźni przez bardzo długi czas. Pozwoliłem sobie na mały eksperyment i jestem bardzo zadowolony z jego efektów.


Przygotowanie:

Krok 1: Kapustę odciskamy z soku i siekamy dość drobno.

Krok 2: Na patelnię wrzucamy masło i po rozgrzaniu dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula się podsmaży wrzucamy do niej kiszoną kapustę, przesmażamy na dużym ogniu, pilnując aby się nie przypaliła.

Krok 3: Dodajemy rodzynki, sól i pieprz i całość zalewamy korzennym winem. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie, zwykle jest to czas ok. 1 godziny.

Krok 4: Podajemy jako dodatek do golonki lub innych dań mięsnych, lecz można ją również zjeść solo.



Dobrą radą jest, aby nie wylewać soku powstałego w czasie odciskania kapusty, ponieważ gdy po uduszeniu kapusta będzie za słodka wówczas możemy ją lekko zakwasić tym właśnie sokiem.

Komentarze


1.00/5 1 1
1

Wigilijnie - smakowicie! Arrr. ;)

Zobacz również


Łosoś w czarnym sezamie z chutneyem mango


Chutneye to studnia bez dna. Ilość możliwości nieograniczona. Połączenie soczystych...

Home shake


Lato przed nami więc pora pomyśleć coś o chłodnych smakołykach, które zbiją...

Pizza na cienkim cieście z karmelizowaną cebulą i...


Na szczęście pizza nie rządzi się żadnymi zasadami, dlatego nie ma co upierać się...