Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Wegetariańskie Kapusta z rodzynkami duszona w korzennym winie

Wegetariańskie


Kapusta z rodzynkami duszona w korzennym winie

Zamiast tradycyjnej i mocno popularnej podczas świąt kapuchy z grzybami proponuję zboczyć trochę z kursu i spróbować czegoś, co pozostanie w waszej wyobraźni przez bardzo długi czas. Pozwoliłem sobie na mały eksperyment i jestem bardzo zadowolony z jego efektów.


Przygotowanie:

Krok 1: Kapustę odciskamy z soku i siekamy dość drobno.

Krok 2: Na patelnię wrzucamy masło i po rozgrzaniu dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula się podsmaży wrzucamy do niej kiszoną kapustę, przesmażamy na dużym ogniu, pilnując aby się nie przypaliła.

Krok 3: Dodajemy rodzynki, sól i pieprz i całość zalewamy korzennym winem. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie, zwykle jest to czas ok. 1 godziny.

Krok 4: Podajemy jako dodatek do golonki lub innych dań mięsnych, lecz można ją również zjeść solo.



Dobrą radą jest, aby nie wylewać soku powstałego w czasie odciskania kapusty, ponieważ gdy po uduszeniu kapusta będzie za słodka wówczas możemy ją lekko zakwasić tym właśnie sokiem.

Komentarze


1.00/5 1 1
1

Wigilijnie - smakowicie! Arrr. ;)

Zobacz również


Śledzie Matias z pomarańczą i imbirem


Śledzie zawsze były bardzo częstym daniem w moim rodzinnym domu. Z dzieciństwa...

Fondue chlebowe


Znakomity pomysł na imprezową przekąskę. Proste danie, pozwalające na wiele wariacji...

Śledze pod czerwoną pierzynką


W grudniu na naszych stołach goszczą ryby, a w szczególności śledzie, które możemy...