Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Wegetariańskie / Kapusta z rodzynkami duszona w korzennym winie

Wegetariańskie

Kapusta z rodzynkami duszona w korzennym winie

Ulubione4
Trudność

Zamiast tradycyjnej i mocno popularnej podczas świąt kapuchy z grzybami proponuję zboczyć trochę z kursu i spróbować czegoś, co pozostanie w waszej wyobraźni przez bardzo długi czas. Pozwoliłem sobie na mały eksperyment i jestem bardzo zadowolony z jego efektów.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 100 g posiekanych rodzynek
- 2 łyżki masła
- 1 czerwona cebula
- 300 ml białego wina korzennego (słodkiego)
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Kapustę odciskamy z soku i siekamy dość drobno.

Krok 2: Na patelnię wrzucamy masło i po rozgrzaniu dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula się podsmaży wrzucamy do niej kiszoną kapustę, przesmażamy na dużym ogniu, pilnując aby się nie przypaliła.

Krok 3: Dodajemy rodzynki, sól i pieprz i całość zalewamy korzennym winem. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie, zwykle jest to czas ok. 1 godziny.

Krok 4: Podajemy jako dodatek do golonki lub innych dań mięsnych, lecz można ją również zjeść solo.



Dobrą radą jest, aby nie wylewać soku powstałego w czasie odciskania kapusty, ponieważ gdy po uduszeniu kapusta będzie za słodka wówczas możemy ją lekko zakwasić tym właśnie sokiem.

Zobacz również

Kwiat cukinii nadziewany serem na ciemnym chlebie

Kwiat cukinii nadziewany serem na ciemnym chlebie

Przygotowanie:   Krok 1: Myjemy kwiaty i wyjmujemy twardą, wystającą część, mieszczącą...

Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią truflą i palonym masłem

Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią...

Przygotowanie: Krok 1: Bulwę selera obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości 3mm (najlepiej...
Komentarze (1)
1
kapitan
kapitan
2013-12-18 09:53:29

Wigilijnie - smakowicie! Arrr. ;)

Twój komentarz
Ocena