Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Wegetariańskie / Kapusta z rodzynkami duszona w korzennym winie

Wegetariańskie

Kapusta z rodzynkami duszona w korzennym winie

Ulubione4
Trudność

Zamiast tradycyjnej i mocno popularnej podczas świąt kapuchy z grzybami proponuję zboczyć trochę z kursu i spróbować czegoś, co pozostanie w waszej wyobraźni przez bardzo długi czas. Pozwoliłem sobie na mały eksperyment i jestem bardzo zadowolony z jego efektów.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 100 g posiekanych rodzynek
- 2 łyżki masła
- 1 czerwona cebula
- 300 ml białego wina korzennego (słodkiego)
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Kapustę odciskamy z soku i siekamy dość drobno.

Krok 2: Na patelnię wrzucamy masło i po rozgrzaniu dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula się podsmaży wrzucamy do niej kiszoną kapustę, przesmażamy na dużym ogniu, pilnując aby się nie przypaliła.

Krok 3: Dodajemy rodzynki, sól i pieprz i całość zalewamy korzennym winem. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie, zwykle jest to czas ok. 1 godziny.

Krok 4: Podajemy jako dodatek do golonki lub innych dań mięsnych, lecz można ją również zjeść solo.



Dobrą radą jest, aby nie wylewać soku powstałego w czasie odciskania kapusty, ponieważ gdy po uduszeniu kapusta będzie za słodka wówczas możemy ją lekko zakwasić tym właśnie sokiem.

Zobacz również

Orzeźwiające grzanki z chałki z karmelizowanym rabarbarem i kiwi

Orzeźwiające grzanki z chałki z karmelizowanym...

Przygotowanie: Krok 1: Chałkę oprószamy cynamonem, smarujemy z obu stron lekko miodem,...

Bagietka hand made, z zasmażaną botwinką

Bagietka hand made, z zasmażaną botwinką

Przygotowanie bagietki:   Krok 1: Robimy zaczyn poprzez wymieszanie drożdży z łyżeczką...
Komentarze (1)
1
kapitan
kapitan
2013-12-18 09:53:29

Wigilijnie - smakowicie! Arrr. ;)

Twój komentarz
Ocena