Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Wegetariańskie / Kasza jaglana z pikantnymi buraczkami

Wegetariańskie

Kasza jaglana z pikantnymi buraczkami

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Staropolska kuchnia była kiedyś przepełniona kaszami. Dzisiaj rzadziej po nie sięgamy, a szkoda bo kasze dają ogromne pole manewru w świecie kulinarnym. Można z ich udziałem zrobić coś słodkiego i słonego, a nawet połączyć te dwa smaki zarazem.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 2 osoby:


- 150g kaszy jaglanej
- 2 buraki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- chili
- łyżka masła
- olej rzepakowy
- sól

Przygotowanie:

Krok 1: Buraki trzemy na tarku.

Krok 2: Gotujemy kaszę w osolonej wodzie (proporcjonalnie, do jednej szklanki kaszy, dodajemy jedna szklanke wody).

Krok 3: Rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy czosnek w łupce i smażymy aż stanie się miękki.

Krok 4: Z łupin wyciągamy miękki czosnek i drobno go siekamy.

Krok 5: Na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę i chili.

Krok 6: Po chwili dodajemy starte buraki.

Krok 7: Jak staną się miękkie, dodajemy kaszę, czosnek, sól i mieszamy wszystko razem.



Żeby nie zabarwić sobie dłoni burakami, najlepiej do ich starcia użyć jednorazowych rękawiczek. 

Zobacz również

Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami

Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i...

Przygotowanie: Krok 1: Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm i wrzucamy do osolonej,...

Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią truflą i palonym masłem

Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią...

Przygotowanie: Krok 1: Bulwę selera obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości 3mm (najlepiej...
Komentarze (2)
2
myszkuchenna
myszkuchenna
2013-10-28 15:45:41

Jasne, że tak. Ale jak dla mnie połączenie dziwaczne

lovechocolate
lovechocolate
2013-10-28 12:12:34

ale to ma byc dodatek do jakiegoś mięska np rozumiem?

Twój komentarz
Ocena