Kasza jaglana z pikantnymi buraczkami
Staropolska kuchnia była kiedyś przepełniona kaszami. Dzisiaj rzadziej po nie sięgamy, a szkoda bo kasze dają ogromne pole manewru w świecie kulinarnym. Można z ich udziałem zrobić coś słodkiego i słonego, a nawet połączyć te dwa smaki zarazem.
Przygotowanie:
Krok 1: Buraki trzemy na tarku.
Krok 2: Gotujemy kaszę w osolonej wodzie (proporcjonalnie, do jednej szklanki kaszy, dodajemy jedna szklanke wody).
Krok 3: Rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy czosnek w łupce i smażymy aż stanie się miękki.
Krok 4: Z łupin wyciągamy miękki czosnek i drobno go siekamy.
Krok 5: Na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę i chili.
Krok 6: Po chwili dodajemy starte buraki.
Krok 7: Jak staną się miękkie, dodajemy kaszę, czosnek, sól i mieszamy wszystko razem.
Żeby nie zabarwić sobie dłoni burakami, najlepiej do ich starcia użyć jednorazowych rękawiczek.
ale to ma byc dodatek do jakiegoś mięska np rozumiem?
Jasne, że tak. Ale jak dla mnie połączenie dziwaczne