Pieczone placki z selera z paprykowym serkiem
Pieczone placuszki z różnych "zimowych" warzyw, to hit tego tygodnia w mojej kuchni. Co ciekawe, zawsze przygotowuje je na śniadanie. Taki ciepły element na dzień dobry w zimowy poranek, zdecydowanie podbił również podniebienia moich znajomych.
Przygotowanie:
Krok 1: Seler obieramy ze skórki i ucieramy na drobnym oczku.
Krok 2: Starty seler mieszamy z jajkiem, mąką, solą, pieprzem, musztardą, startym czosnkiem.
Krok 3: Masę wykładamy na papier do pieczenia, tworząc cieniutkie, małe placuszki.
Krok 4: Wkładamy je do piekarnika na ok. 20 min, aż zarumienią się na obrzeżach.
Krok 5: Jogurt mieszamy z serem i papryką, dodajemy do placków.
Takie placki możemy przygotować też z marchewki czy buraków.
ooo smakowitości. Ciekawe czy seler wpija tłuszcz tak jak ziemniaki...
z buraków CZAD! Na bank zrobie na weekendzie