Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Dania Wegetariańskie - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Wegetariańskie Tatar z bakłażana z sosem z selera naciowego

Wegetariańskie


Tatar z bakłażana z sosem z selera naciowego

W gronie moich znajomych zdarzają się osoby nie przepadające za mięsem. Muszę wtedy stanąć na wysokości zadania i zaproponować im coś szczególnego, coś co udowodni że wegetariańskie potrawy mogą wzbudzić ciekawość naszych kubków smakowych.


Przygotowanie:
 

Krok 1: Bakłażana myjemy i bardzo gęsto nakłuwamy wykałaczką, żeby był cały w głębokich dziurkach.

Krok 2: Wkładamy bakłażana do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok. 30 min.

Krok 3; Seler naciowy myjemy i obieramy, kroimy w małe cząstki i smażymy na oleju na średnim ogniu.

Krok 4: Do selera dodajemy pieprz, kumin, sól i odrobinę wody żeby seler się dusił.

Krok 5: Jak seler będzie miękki, blendujemy go i dodajemy śmietanę i oliwę z oliwek.

Krok 6: Przelewamy sos przez sitko, żeby pozbyć się większych grudek.

Krok 7: Z upieczonego bakłażana zdejmujemy skórkę, drobno go siekamy wraz z szalotką, czosnkiem, papryką, 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.

Krok 8: Tatar z bakłażana podajemy z sosem z selera naciowego.



Sos został przetarty przez sito, ale jeśli lubicie delikatne cząstki selera naciowego, możecie opuścić ten krok w przepisie 

Komentarze


2.00/5 2 2
3

hmmmm, sam nie wiem co o tym mysleć.


1

eeee nieee

Zobacz również


Zapiekany bakłażan z aromatycznym ryżem


Ujrzałam dziś w sklepie bakłażana i nawet 3 sekundy się nie zastanawiałam na tym co...

Tortellini nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami z baby...


Jeszcze niedawno sama suszyłam pomidory w promieniach włoskiego słońca. Mam jeszcze...

Pieczone placki z selera z paprykowym serkiem


Pieczone placuszki z różnych "zimowych" warzyw, to hit tego tygodnia w mojej...