Tatar z bakłażana z sosem z selera naciowego
W gronie moich znajomych zdarzają się osoby nie przepadające za mięsem. Muszę wtedy stanąć na wysokości zadania i zaproponować im coś szczególnego, coś co udowodni że wegetariańskie potrawy mogą wzbudzić ciekawość naszych kubków smakowych.
Przygotowanie:
Krok 1: Bakłażana myjemy i bardzo gęsto nakłuwamy wykałaczką, żeby był cały w głębokich dziurkach.
Krok 2: Wkładamy bakłażana do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok. 30 min.
Krok 3; Seler naciowy myjemy i obieramy, kroimy w małe cząstki i smażymy na oleju na średnim ogniu.
Krok 4: Do selera dodajemy pieprz, kumin, sól i odrobinę wody żeby seler się dusił.
Krok 5: Jak seler będzie miękki, blendujemy go i dodajemy śmietanę i oliwę z oliwek.
Krok 6: Przelewamy sos przez sitko, żeby pozbyć się większych grudek.
Krok 7: Z upieczonego bakłażana zdejmujemy skórkę, drobno go siekamy wraz z szalotką, czosnkiem, papryką, 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
Krok 8: Tatar z bakłażana podajemy z sosem z selera naciowego.
Sos został przetarty przez sito, ale jeśli lubicie delikatne cząstki selera naciowego, możecie opuścić ten krok w przepisie
hmmmm, sam nie wiem co o tym mysleć.
eeee nieee