Placki selerowe z sosem gourmage i orzechami
Korzeń selera jast bardzo smaczny.... słodki i aromatyczny. Orzechy włoskie to idealne dla niego towarzystwo. Warto skorzystac z tego przepisu. Jest bardzo prosty. Najważniejszym elementem jest to, aby olej nie był zbyt mocno rozgrzany, inaczej placki spalą się z zewnątrz, natomiast w środku będą nadal surowe.
Przygotowanie:
Krok 1: Seler zetrzeć na tarce dodać jaja, wodę i dokładnie wymieszać.
Krok 2: Dodawać powoli mąkę, do uzyskania konsystencji troszeczkę gęstszej niż na placki ziemniaczane.
Krok 3: Doprawić ciasto solą i pieprzem.
Krok 4: Smażyć placki na gorącym oleju.
Krok 5: Odsączyć po usmażeniu na papierze, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 6: Na patelnię wlać śmietankę, dodać ser oraz rozmaryn.
Krok 7: Gotować, aż sos zgęstnieje i doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 8: Placki podawać z sosem, posypane rozdrobnionymi orzechami.
Bardzo ważnym elementem podczas przygotowania przepisu jest tarka, na której go trzemy. Nie używajcie tej o małych oczkach. Kawałki selera powinny być widoczne, wtedy placki zdecydowanie ładniej się prezentują.