Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Wegetariańskie / Placki selerowe z sosem gourmage i orzechami

Wegetariańskie

Placki selerowe z sosem gourmage i orzechami

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 25 min

Korzeń selera jast bardzo smaczny.... słodki i aromatyczny. Orzechy włoskie to idealne dla niego towarzystwo. Warto skorzystac z tego przepisu. Jest bardzo prosty. Najważniejszym elementem jest to, aby olej nie był zbyt mocno rozgrzany, inaczej placki spalą się z zewnątrz, natomiast w środku będą nadal surowe.

Agnieszka Sulikowska
Agnieszka Sulikowska

Składniki

- 1 duży seler
- 2 jaja
- mąka pszenna
- 8 łyżek wody
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 400ml śmietany kremówki
- 100g sera gourmage
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie: 

Krok 1: Seler zetrzeć na tarce dodać jaja, wodę i dokładnie wymieszać.

Krok 2: Dodawać powoli mąkę, do uzyskania konsystencji troszeczkę gęstszej niż na placki ziemniaczane.

Krok 3: Doprawić ciasto solą i pieprzem.

Krok 4: Smażyć placki na gorącym oleju.

Krok 5: Odsączyć po usmażeniu na papierze, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 6: Na patelnię wlać śmietankę, dodać ser oraz rozmaryn.

Krok 7: Gotować, aż sos zgęstnieje i doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 8: Placki podawać z sosem, posypane rozdrobnionymi orzechami.


 

Bardzo ważnym elementem podczas przygotowania przepisu jest tarka, na której go trzemy. Nie używajcie tej o małych oczkach. Kawałki selera powinny być widoczne, wtedy placki zdecydowanie ładniej się prezentują.

Zobacz również

Kwiat cukinii nadziewany serem na ciemnym chlebie

Kwiat cukinii nadziewany serem na ciemnym chlebie

Przygotowanie:   Krok 1: Myjemy kwiaty i wyjmujemy twardą, wystającą część, mieszczącą...

Risotto z groszkiem i serem owczym

Risotto z groszkiem i serem owczym

Przygotowanie:   Krok 1: Ryż podsmażyć na oliwie przez 2-3 minuty. Dodać pokrojoną w...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena