Ziemniaki w panierce z orzeszków ziemnych i z figami
Figi i orzeszki ziemne niesolone chodziły za mną już jakiś czas. Początkowo myślałam o dwóch osobnych przepisach, ale poproszono mnie o skomponowanie niebanalnego smaku, więc od razu pomyślałam o połączeniu tych dwóch produktów. Test wyszedł pysznie!
Przygotowanie:
Krok 1: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 2: Orzeszki prażymy na patelni bez tłuszczu, uważając żeby się nie przypaliły.
Krok 3: Uprażone orzeszki blendujemy, tak by uzyskać proszek/pyłek.
Krok 4: Ugotowane ziemniaki wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą.
Krok 5: Ziemniaki solimy i pieprzymy, dodajemy proszek z orzeszków.
Krok 6: Smażymy wszystko do momentu, aż ziemniaki się zarumienią.
Krok 7: Na końcu dodajemy posiekany szczypior i pokrojone w ósemki figi.
Orzeszki ziemne wybierzcie niesolone, lepiej jest potem dodać sól morską
dziwne połączenie
A MOIM ZDANIEM MOZE SMAKOWAC CALKIEM SPOKO
zamiast fig swietnybylby deep czosnkowo smietanowy z duza iloscia koperku