9:00 - 17:00
Pn - Pt
Bardzo lubię płynne potrawy z dobrą wkładką. Wszelkiego rodzaju barszcze mocno przypominają mi dzieciństwo, kiedy to zarówno barszcz czerwony w wydaniu zabielanym czy też bez żadnych przebarwień z uszkami często gościły na naszym stole. Dzisiaj zapraszam na nowoczesną wersję zabielanego barszczu czerwonego z nutą świeżego imbiru.
- 1 kg buraków
- 100 ml zakwasu buraczanego
- 2 litry bulionu drobiowo-wołowego-warzywnego
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Sok ze świeżej limonki
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 100 ml śmietany 30 %
- 0,5 szklanki mleka 3,2%
- 1 duża łyżka mąki
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1: Obrane buraki kroimy na ćwiartki, zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy ok 1 godziny aż zmiękną.
Krok 2: Po tym czasie wyciągamy wszystkie buraki, do wywaru dodajemy imbir i zakwas i gotujemy ok. 10 minut, następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz dla wyrównania kwasowości dodajemy sok z limonki.
Krok 3: Do małego naczynia wlewamy mleko i śmietanę oraz dodajemy mąkę, całość mieszamy tak, aby nie było grudek z mąki. Wlewamy do barszczu i mieszając podgrzewamy na małym ogniu ok 10 minut aż lekko zgęstnieje.
Podajemy z jajkiem, można również podać z ziemniakami przesmażonymi wcześniej na cebuli. Tej wersji barszczu nie należy słodzić cukrem, ponieważ bulion wołowy z warzywami nada mu lekkiej słodyczy.
Nasze strony używają cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień w przeglądarce. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
|