Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Barszcz z czerwonych buraków ze świeżym imbirem

Zupy

Barszcz z czerwonych buraków ze świeżym imbirem

Ulubione0
Trudność
Czas przygotowania 1,5 godz

Bardzo lubię płynne potrawy z dobrą wkładką. Wszelkiego rodzaju barszcze mocno przypominają mi dzieciństwo, kiedy to zarówno barszcz czerwony w wydaniu zabielanym czy też bez żadnych przebarwień z uszkami często gościły na naszym stole. Dzisiaj zapraszam na nowoczesną wersję zabielanego barszczu czerwonego z nutą świeżego imbiru.

Sebastian Wanat
Sebastian Wanat
Moje wykształcenie nie jest związane ze światem kulinarnym, nawet powiedziałbym bardzo od niego odbiega. Uważam, że to nie ma najmniejszego znaczenia w życiu pasjonata kulinarnego. Od najmłodszych lat wykazuję ogromną chęć rozwijania swoich zmysłów smakowych poprzez poznawanie co raz to ciekawszych i nieznanych mi dotąd przypraw, ziół, warzyw czy mięs.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 1 kg buraków
- 100 ml zakwasu buraczanego
- 2 litry bulionu drobiowo-wołowego-warzywnego
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Sok ze świeżej limonki
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 100 ml śmietany 30 %
- 0,5 szklanki mleka 3,2%
- 1 duża łyżka mąki
- Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Obrane buraki kroimy na ćwiartki, zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy ok 1 godziny aż zmiękną.

Krok 2: Po tym czasie wyciągamy wszystkie buraki, do wywaru dodajemy imbir i zakwas i gotujemy ok. 10 minut, następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz dla wyrównania kwasowości dodajemy sok z limonki.

Krok 3: Do małego naczynia wlewamy mleko i śmietanę oraz dodajemy mąkę, całość mieszamy tak, aby nie było grudek z mąki. Wlewamy do barszczu i mieszając podgrzewamy na małym ogniu ok 10 minut aż lekko zgęstnieje.



Podajemy z jajkiem, można również podać z ziemniakami przesmażonymi wcześniej na cebuli. Tej wersji barszczu nie należy słodzić cukrem, ponieważ bulion wołowy z warzywami nada mu lekkiej słodyczy.

Zobacz również

Zupa brokułowa z prażoną kaszą gryczaną i świeżym lubczykiem

Zupa brokułowa z prażoną kaszą gryczaną i...

Przygotowanie: Krok 1: Do gotującego bulionu wrzucamy skrojoną w plastry marchew, pietruszkę i...

Brodetto czyli gęsta zupa rybna

Brodetto czyli gęsta zupa rybna

Przygotowanie:   Krok 1: Muszle moczyć w wodzie przez około godzinę. Krok 2: Ryby...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena