Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Krem brokułowy z pikantnymi różyczkami z...

Zupy

Krem brokułowy z pikantnymi różyczkami z kalafiorów

Ulubione3
Trudność

Dzisiaj rano obudził mnie dźwięk telefonu. W słuchawce usłyszałam zmartwiony głos przyjaciółki. Prosząc o rozmowę zapowiedziała swoje odwiedziny. Postanowiłam oprócz dobrego słowa, zaserwować jej coś dobrego do zjedzenia. Krem brokułowy z odrobiną pikanterii odgoni jej złe myśli, skutecznie przywołując dobry nastrój. 

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- cukier
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 125 ml śmietanki 30%
- 1 brokuł
- 2 chili
- różyczki kalafiorów

Przygotowanie:
 

Krok 1: Różyczki oddzielamy od łodyg brokuła. Po czym dokładnie je płuczemy.
 

Krok 2: Obieramy łodygi brokuła i kroimy na małe kawałki, gotujemy je w wodzie. Jak delikatnie zmięknął dorzucamy do wrzącej wody różyczki, zasalając wodę, dając szczyptę cukru.
 

Krok 3: Całość blendujemy, dodajemy śmietanę 30% i pieprz, dokładnie mieszając.
 

Krok 4: Chili kroimy w plasterki, smażymy na maśle.
 

Krok 5: Do chili dorzucamy ugotowane różyczki kalafiora i smażymy przez kilka minut.
 

Krok 6: Podsmażone warzywa dodajemy do kremu brokułowego.




Odrobina cukru, dodana do gotujących się brokułów spowoduje, że warzywa nie stracą swego zielonego koloru.

Zobacz również

Kremowa zupa z białych szparagów

Kremowa zupa z białych szparagów

Przygotowanie: Krok 1: Szparagi obrać, odciąć stwardniałe końcówki (ok. 0,5 cm). Obierki i...

Gazpacho z malinami

Gazpacho z malinami

Przygotowanie: Krok 1: Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na...
Komentarze (5)
5
Gość
stefan.q
2013-11-07 16:28:30

jsmakowita zupka. kremy to cos co lubie - takiej wersji nie znam, ale wszystko do nadrobienia

Gość
kamaaa
2013-10-30 16:43:06

Pyszności, zgadzam sie

myszkuchenna
myszkuchenna
2013-10-28 15:46:10

mniam mniam

kapitan
kapitan
2013-10-28 13:46:03

dzięki wideo łatwiej jest przygotować danie - btw spoko przepis, arrrrr!

Gość
zacny
2013-10-25 12:45:51

Na jesień jak znalazł. Syci, rozgrzewa, wygląda zjawiskowo. mam nadziej eze bede w stanie odtworzyć przepis. Dam znać jak wyszło ;)

Twój komentarz
Ocena