Krem z buraków
Krem z buraków to świetna alternatywa dla świątecznego barszczu czerwonego. Jeśli nawet Was nie namówię na spróbowanie go w okresie świątecznym, z pewnością posmakuje Wam jeszcze przed lub po czasie wigilijnym. Ma piękny kolor, a makaron z marchewki daje mu jeszcze więcej oryginalności.
Przygotowanie:
Krok 1: Buraki i 2 marchewki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, tak żeby warzywa były pod wodą, nie więcej, nie mniej.
Krok 2: Dodajemy ziele angielskie, kilka ziaren i 2 liście laurowe, gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Krok 3: Wyciskamy czosnek do zupy i łyżkę masła, jeszcze chwile gotujemy, około 10 min.
Krok 4: Jeśli chcemy, to możemy dodać sól i pieprz do smaku.
Krok 5: Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, blendujemy.
Krok 6: Jeśli zupa wyszła za gęsta możemy dodać troche przegotowanej wody.
Krok 7: Dodajemy śmietanke 12% do zupy, a żeby śmietanka się nie zwarzyła, najlepiej wymieszać w kubku śmietankę z odrobiną zupy i wlać to do garnka, energicznie mieszając.
Krok 8: Marchewke obieramy i tniemy na cienkie paski, najlepiej użyć do tego obieraczki, wtedy wyjdą cieniutkie paseczki tak jak tagliatelle.
Krok 9: Smażymy marchewkę na maśle, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę wody i tak dusimy ok. 5 min., żeby marchewka pozostała delikatnie chrupiąca.
Krem z buraka robiłam na bulionie warzywnym.
sssmakołyki! SUPER