Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Krem z buraków

Zupy

Krem z buraków

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Krem z buraków to świetna alternatywa dla świątecznego barszczu czerwonego. Jeśli nawet Was nie namówię na spróbowanie go w okresie świątecznym, z pewnością posmakuje Wam jeszcze przed lub po czasie wigilijnym. Ma piękny kolor, a makaron z marchewki daje mu jeszcze więcej oryginalności.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 3 duże buraki

- 3 małe marchewki

- 2 ząbki czosnku

- ziele angielskie

- liść laurowy

- 125 ml śmietanki 12 %

- masło

- sól

- pieprz

- cukier brązowy albo zwykły

Przygotowanie:

Krok 1: Buraki i 2 marchewki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, tak żeby warzywa były pod wodą, nie więcej, nie mniej.

Krok 2: Dodajemy ziele angielskie, kilka ziaren i 2 liście laurowe, gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Krok 3: Wyciskamy czosnek do zupy i łyżkę masła, jeszcze chwile gotujemy, około 10 min.

Krok 4: Jeśli chcemy, to możemy dodać sól i pieprz do smaku.

Krok 5: Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, blendujemy.

Krok 6: Jeśli zupa wyszła za gęsta możemy dodać troche przegotowanej wody.

Krok 7: Dodajemy śmietanke 12% do zupy, a żeby śmietanka się nie zwarzyła, najlepiej wymieszać w kubku śmietankę z odrobiną zupy i wlać to do garnka, energicznie mieszając.

Krok 8: Marchewke obieramy i tniemy na cienkie paski, najlepiej użyć do tego obieraczki, wtedy wyjdą cieniutkie paseczki tak jak tagliatelle. 

Krok 9: Smażymy marchewkę na maśle, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę wody i tak dusimy ok. 5 min., żeby marchewka pozostała delikatnie chrupiąca.



Krem z buraka robiłam na bulionie warzywnym. 

Zobacz również

Zupa krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Zupa krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Przygotowanie: Krok 1: Na maśle szklimy posiekaną cebulę. Kiedy się ładnie zarumieni,...

Zupa krem z suszonych pomidorów z talarkami z ziemniaków

Zupa krem z suszonych pomidorów z talarkami z...

Przygotowanie:   Krok 1: W garnku w którym przygotujemy zupę szklimy drobno posiekaną...
Komentarze (1)
1
rosyjskiesmaki
rosyjskiesmaki
2013-12-17 11:46:49

sssmakołyki! SUPER

Twój komentarz
Ocena