Zupa brokułowa, z fetą i karmelizowaną cebulą
Już kilka razy wspominałam, że pewne potrawy przygotowuje na życzenie osób, które testują moją kuchnie. Zatem spełniłam kolejną zachciankę. Tym razem chodziło o zupę krem. Postanowiłam poszaleć, bowiem miałam spore pole do popisu. Eksperyment można zaliczyć do udanych, bo już z pierwszym kęsem zupa zawładnęła kubki smakowe moich gości.
Przygotowanie:
Krok 1: Posiekaną jedną cebulę i czosnek szklimy na oleju.
Krok 2: Po chwili dodajemy różyczki brokułu i dusimy wraz z cebulą i czosnkiem.
Krok 3: Zalewamy wodą, tak by przykryć warzywa. Gotujemy do miękkości.
Krok 4: Dodajemy ser feta, blendujemy, dodajemy pieprz i słodką paprykę, dokładnie mieszamy.
Krok 5: Cebulę obieramy, kroimy na pół i odcinamy gniazdo. Rozdzielamy na pojedyncze warstwy i całe smażymy na maśle, z dodatkiem miodu, aż się zarumienią.
Krok 6: Na końcu dodajemy pieprz.
Cebula cukrowa będzie bardzo ładnie wyglądać w zupie, ale możecie też sięgnąć po czerwoną.
broookułowa. to lubie mniam!
moim zdaniem nalepiej sprawdzi sie tutaj cebula czerwona
super
na taka pogodę jak dzisiaj - bomba