Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Zupa brokułowa, z fetą i karmelizowaną cebulą

Zupy

Zupa brokułowa, z fetą i karmelizowaną cebulą

Ulubione2
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Już kilka razy wspominałam, że pewne potrawy przygotowuje na życzenie osób, które testują moją kuchnie. Zatem spełniłam kolejną zachciankę. Tym razem chodziło o zupę krem. Postanowiłam poszaleć, bowiem miałam spore pole do popisu. Eksperyment można zaliczyć do udanych, bo już z pierwszym kęsem zupa zawładnęła kubki smakowe moich gości.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

Składniki na 4 porcje:


- brokuł
- 2 cebule, najlepiej cukrowe
- olej do smażenia
- 100g sera feta
- łyżka miodu
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- czarny pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

Krok 1: Posiekaną jedną cebulę i czosnek szklimy na oleju.

Krok 2: Po chwili dodajemy różyczki brokułu i dusimy wraz z cebulą i czosnkiem.

Krok 3: Zalewamy wodą, tak by przykryć warzywa. Gotujemy do miękkości.

Krok 4: Dodajemy ser feta, blendujemy, dodajemy pieprz i słodką paprykę, dokładnie mieszamy.

Krok 5: Cebulę obieramy, kroimy na pół i odcinamy gniazdo. Rozdzielamy na pojedyncze warstwy i całe smażymy na maśle, z dodatkiem miodu, aż się zarumienią.

Krok 6: Na końcu dodajemy pieprz.



Cebula cukrowa będzie bardzo ładnie wyglądać w zupie, ale możecie też sięgnąć po czerwoną. 

Zobacz również

Zupa krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Zupa krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Przygotowanie: Krok 1: Na maśle szklimy posiekaną cebulę. Kiedy się ładnie zarumieni,...

Krem pieczarkowy z grzankami cytrynowo - orzechowymi

Krem pieczarkowy z grzankami cytrynowo -...

Przygotowanie: Krok 1: Cebulę siekamy i szklimy na łyżce masła. Dodajemy posiekany czosnek...
Komentarze (4)
4
kawoszka
kawoszka
2013-08-26 13:46:37

na taka pogodę jak dzisiaj - bomba

Gość
igarny
2013-08-22 14:05:49

super

Gość
magdalena
2013-08-22 10:21:45

moim zdaniem nalepiej sprawdzi sie tutaj cebula czerwona

chefnatasza
chefnatasza
2013-08-21 11:23:42

broookułowa. to lubie mniam!

Twój komentarz
Ocena