Zupa krem z marchewki z mlekiem kokosowym
Często zupy zabielamy śmietanką, a nawet i mlekiem. Mleko kokosowe równie dobrze się w tym wypadku sprawdzi. Doda też fajny, orientalny posmak. Używając bulionu warzywnego jako bazy do zupy, zaspokoimy wegetarian.
Przygotowanie:
Krok 1: Na maśle szklimy posiekaną cebulę. Kiedy się ładnie zarumieni, dodajemy marchewki - obrane i pokrojone w talarki.
Krok 2: Smażymy chwilę, ciągle mieszając, a następnie zalewamy bulionem.
Krok 3: Całość gotujemy, aż marchewka zmięknie. Dodajemy wtedy łyżeczkę curry oraz sól i pieprz wedle uznania.
Krok 4: Zupę blendujemy na krem i dodajemy mleko kokosowe. Ważne jest to, żeby nie mieszać całości zbyt dokładnie. Chcemy, żeby na powierzchni zostały delikatne smugi z mleka.
Mleczko dodaje również na wierzch zupy i nie mieszam dokładnie. Dzięki temu zupa ma ciekawszy wygląd.
Na bardzo gorące dni jest wyśmienite, a przy okazji lekkie :)
Wypróbowałam ostatnio ten przepisz i powiem szczerze, że nie byłam przekonana czy wgl smak trafi w mój gust, ale okazuje się , że jednak "zaskoczyło" i uwielbiam ten krem.Robi się go bardzo łatwo i w miarę szybko, więc można zrobić go o każdej porze dnia.
Ta zupa jest dla mnie kulinarnym odkryciem dekady ;) jakoś nigdy nie przepadałam za marchewką, nawet w dzieciństwie marudziłam gdy mam karmiła mnie startą z cukrem :) ale ten krem w połączeniu z mlekiem kokosowym smakuje wręcz obłędnie i nadaje tradycyjnej polskiej marchwi zupełnie niepowtarzalny orientalny smak. Polecam !!