Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Zupy Zupa pomarańczowa z nutą skórki cytrusowej

Zupy


Zupa pomarańczowa z nutą skórki cytrusowej

Do przygotowania tej potrawy zainspirowały mnie liczne przepisy z pomarańczą w roli głównej. Szukając w internecie sposobu na zupę z tym owocem, nie udało mi się znaleźć nic wyjatkowego. Postanowiłem stworzyć dosyć wytrawną, bo z prawdziwych pomarańczy zupę/krem z fantastycznym posmakiem karmelizowanej skórki pomarańczowej.


Przygotowanie:

Krok 1: Pomarańcze dokładnie myjemy, sparzmy i obieramy ze skórki, odstawiając ją na bok. Obrane owoce kroimy w plasterki.

Krok 2: Pomarańcze stawiamy na ogniu i gotujemy zalane wodą.

Krok 3: Skórki z pomarańczy kroimy w malutką kosteczkę i smażymy z dwoma łyżkami cukru do momentu skarmelizowania.

Krok 4: Gdy pomarańcze zaczną się gotować zdejmujemy z ognia i blindujemy wszystko na krem.

Krok 5: Do kremu pomarańczowego dodajemy cukier oraz szczyptę szafranu. Zagotowujemy i odstawiamy.

Krok 6: Do przestudzonej zupy dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany i mieszamy.

Krok 7: Podajemy posypując na wierzch skórką pomarańczową przygotowaną wcześniej.


 

Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a uwodzi smakiem.

Komentarze


3.00/5 3 3
5

Na chłodn wieczory jak znalazl - rozgrzewa i zapachem przypomina wakacje!


1

ok.


3

mniammm! mmm!

Zobacz również


Biała fasola z pesto z brokuła


Często brakuje nam pomysłów na imprezowe przystawki. U mnie sprawdzają się...

Jajko benedyktyńskie w koszyczku z chleba tostowego


Jednym słowem mówiąc, to śniadanie mistrzów i moja absolutnie ulubiona wersja...

Gnocchi ze szpinakiem, serem Ricotta pomidorami confit i...


W gastronomii pracuje od 25 lat. Był szefem kuchni kilku włoskich restauracji m.in....