Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Zupy / Zupa pomarańczowa z nutą skórki cytrusowej

Zupy

Zupa pomarańczowa z nutą skórki cytrusowej

Ulubione1
Trudność
Czas przygotowania 30 min

Do przygotowania tej potrawy zainspirowały mnie liczne przepisy z pomarańczą w roli głównej. Szukając w internecie sposobu na zupę z tym owocem, nie udało mi się znaleźć nic wyjatkowego. Postanowiłem stworzyć dosyć wytrawną, bo z prawdziwych pomarańczy zupę/krem z fantastycznym posmakiem karmelizowanej skórki pomarańczowej.

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Gotowanie to moja pasja. Kocham wszystkie kuchnie świata, ale jednak najbliższa mojemu sercu jest tradycja, czyli kuchnia polska... Z chęcią poznaje nowe smaki i aromaty, które są kluczem do kolejnych potraw. Moja kuchnia jest bardzo specyficzna, uwielbiam zaskakiwać moich gości podając niekiedy kontrowersyjne łączenia składników, kolorów i zapachów. Na co dzień prowadzę blog http://szafranowyraj.blogspot.com/, prezentując innym swe kulinarne eksperymenty.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- 4 dojrzałe pomarańcze ze skórą
- 1 litr wody
- 2 łyżki masła
- kilka łyżek cukru
- szczypta szafranu
- kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Krok 1: Pomarańcze dokładnie myjemy, sparzmy i obieramy ze skórki, odstawiając ją na bok. Obrane owoce kroimy w plasterki.

Krok 2: Pomarańcze stawiamy na ogniu i gotujemy zalane wodą.

Krok 3: Skórki z pomarańczy kroimy w malutką kosteczkę i smażymy z dwoma łyżkami cukru do momentu skarmelizowania.

Krok 4: Gdy pomarańcze zaczną się gotować zdejmujemy z ognia i blindujemy wszystko na krem.

Krok 5: Do kremu pomarańczowego dodajemy cukier oraz szczyptę szafranu. Zagotowujemy i odstawiamy.

Krok 6: Do przestudzonej zupy dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany i mieszamy.

Krok 7: Podajemy posypując na wierzch skórką pomarańczową przygotowaną wcześniej.


 

Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a uwodzi smakiem.

Zobacz również

Zupa krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Zupa krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Przygotowanie: Krok 1: Na maśle szklimy posiekaną cebulę. Kiedy się ładnie zarumieni,...

Zupa krem z brązowych pieczarek z borówkami w miodzie

Zupa krem z brązowych pieczarek z borówkami w...

Przygotowanie: Krok 1: Na maśle szklimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone...
Komentarze (3)
3
Gość
soja
2013-11-26 10:28:51

Na chłodn wieczory jak znalazl - rozgrzewa i zapachem przypomina wakacje!

ok
ok
2013-11-26 11:50:12

ok.

Gość
koment
2013-11-29 14:21:46

mniammm! mmm!

Twój komentarz
Ocena