Zupa pomarańczowa z nutą skórki cytrusowej
Do przygotowania tej potrawy zainspirowały mnie liczne przepisy z pomarańczą w roli głównej. Szukając w internecie sposobu na zupę z tym owocem, nie udało mi się znaleźć nic wyjatkowego. Postanowiłem stworzyć dosyć wytrawną, bo z prawdziwych pomarańczy zupę/krem z fantastycznym posmakiem karmelizowanej skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:
Krok 1: Pomarańcze dokładnie myjemy, sparzmy i obieramy ze skórki, odstawiając ją na bok. Obrane owoce kroimy w plasterki.
Krok 2: Pomarańcze stawiamy na ogniu i gotujemy zalane wodą.
Krok 3: Skórki z pomarańczy kroimy w malutką kosteczkę i smażymy z dwoma łyżkami cukru do momentu skarmelizowania.
Krok 4: Gdy pomarańcze zaczną się gotować zdejmujemy z ognia i blindujemy wszystko na krem.
Krok 5: Do kremu pomarańczowego dodajemy cukier oraz szczyptę szafranu. Zagotowujemy i odstawiamy.
Krok 6: Do przestudzonej zupy dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany i mieszamy.
Krok 7: Podajemy posypując na wierzch skórką pomarańczową przygotowaną wcześniej.
Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a uwodzi smakiem.
Na chłodn wieczory jak znalazl - rozgrzewa i zapachem przypomina wakacje!
ok.
mniammm! mmm!