Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Zupy - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Przepisy Zupy Zupa pomarańczowa z nutą skórki cytrusowej

Zupy


Zupa pomarańczowa z nutą skórki cytrusowej

Do przygotowania tej potrawy zainspirowały mnie liczne przepisy z pomarańczą w roli głównej. Szukając w internecie sposobu na zupę z tym owocem, nie udało mi się znaleźć nic wyjatkowego. Postanowiłem stworzyć dosyć wytrawną, bo z prawdziwych pomarańczy zupę/krem z fantastycznym posmakiem karmelizowanej skórki pomarańczowej.


Przygotowanie:

Krok 1: Pomarańcze dokładnie myjemy, sparzmy i obieramy ze skórki, odstawiając ją na bok. Obrane owoce kroimy w plasterki.

Krok 2: Pomarańcze stawiamy na ogniu i gotujemy zalane wodą.

Krok 3: Skórki z pomarańczy kroimy w malutką kosteczkę i smażymy z dwoma łyżkami cukru do momentu skarmelizowania.

Krok 4: Gdy pomarańcze zaczną się gotować zdejmujemy z ognia i blindujemy wszystko na krem.

Krok 5: Do kremu pomarańczowego dodajemy cukier oraz szczyptę szafranu. Zagotowujemy i odstawiamy.

Krok 6: Do przestudzonej zupy dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany i mieszamy.

Krok 7: Podajemy posypując na wierzch skórką pomarańczową przygotowaną wcześniej.


 

Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a uwodzi smakiem.

Komentarze


3.00/5 3 3
5

Na chłodn wieczory jak znalazl - rozgrzewa i zapachem przypomina wakacje!


1

ok.


3

mniammm! mmm!

Zobacz również


Tatar z wędzonego łososia na zimno


Dzisiaj zaproponuję wam bardzo szybką, a zarazem bardzo elegancką przystawkę....

Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami


Tym razem coś dla tych, którzy zamiast ociekających tłuszczem mięs wolą...

Kładzione kluski z pastą z czerwonej fasoli i boczkiem


Kiedy smacznie spałam, zadzwoniła do mnie przyjaciółka oświadczając mi, że będzie...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności