Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Cechy funkcjonalnej kuchni

Porady


Cechy funkcjonalnej kuchni

Funkcjonalność w kuchni to podstawa. Dbając o to, by wnętrze było urządzone i wyposażone w sposób zapewniający ergonomię, zapewnimy sobie nie tylko komfort w nim, ale także usprawnimy przygotowywanie posiłków oraz sprzątanie po nich. Sprawdź jakie są najważniejsze zasady funkcjonalnej kuchni.

Na zdjęciu: Studio Mebli Wega

Funkcjonalna kuchnia


Funkcjonalna kuchnia to taka, która jest wygodna zarówno w zakresie poruszania się po niej, jak i przygotowania posiłków. Wszystko w niej powinno być pod ręką, a wyposażenie tak rozmieszczone, by nie pokonywać zbędnych odległości podczas prac kuchennych. Względy praktyczne i ergonomia pozwolą na komfortowe przebywanie w niej, jak i sprawniejsze przygotowywanie posiłków. Sprzęty i akcesoria mają być tak dobrane, by usprawniać prace kuchenne, a nie zabierać miejsce.

 

Najważniejsze zasady w funkcjonalnej kuchni to:

 

Zasada trójkąta

 

Reguła ta odnosi się do ustawienia najważniejszych sprzętów kuchennych, czyli lodówki, zlewozmywaka i płyty grzewczej na kształcie wierzchołków trójkąta. Dzięki takiemu ustawieniu zachowamy ciąg roboczy w kuchni i ograniczymy konieczność pokonywania zbędnych odległości po jej wnętrzu.

 

Podział na strefy


Polega na podzieleniu miejsc, w których przechowujemy kuchenne produkty i akcesoria na strefy odpowiadające wykonywanym czynnościom. Oznacza to, że wszystkie sprzęty i przedmioty związane z daną strefą powinny znajdować się wyłącznie w jej obrębie. Wyróżniamy strefy:
przechowywania – szafki i szuflady z naczyniami, garnkami, sztućcami;
zapasów – lodówka, spiżarnia, szafki z produktami sypkimi;
zmywania – zlewozmywak, zmywarka, kosz na śmieci;
przygotowywania – blat roboczy w obrębie płyty grzewczej;
gotowania – płyta grzewcza, piekarnik, miejsce na blacie obok.

 

Układ zabudowy


Dopasuj układ zabudowy do kształtu i wielkości kuchni, dzięki czemu meble będą dobrze pasować do warunków wnętrza. Kuchnie mogą być rozplanowane w różnych układach:

  • jednorzędowym,
  • dwurzędowym,
  • w kształt litery L, U, lub G,
  • kuchnia z wyspą.

Zastanów się, który z nich pasuje najlepiej do kształtu konkretnej kuchni i sprawdź jakie są jego wady i zalety.

 

Ergonomia w kuchni


Istotne znaczenie mają także kwestie wymiarów poszczególnych elementów wyposażenia. Ważne by odpowiednio dobrać między innymi wysokość blatów. Poziomy blatów w kuchni należy dostosować do średniej wzrostu osób ją użytkujących najczęściej. Optymalnie będzie, gdy dla osoby o wzroście 160 cm blat znajdzie się 90 cm od podłogi, a dla mierzących 185 cm około 105 cm. Jeżeli w jednej w kuchni pracują osoby o skrajnych różnicach wzrostu, wówczas najlepiej będzie poszukać kompromisu i wyśrodkować te wartości.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Wywiad z Basią Ritz


Basia Ritz to wyjątkowa postać, która od niedawna stanowi sporą część polskiej...

ABC urządzania kuchni


Ten, kto sądzi, że urządzenie współczesnej, pięknej ale przede wszystkim...

Sposoby na odseparowanie kuchni od salonu


Kuchnia otwarta na salon to nie tylko trend ostatnich lat. To sposób na gościnne...