Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Cechy funkcjonalnej kuchni

Porady

Cechy funkcjonalnej kuchni

Ulubione0

Funkcjonalność w kuchni to podstawa. Dbając o to, by wnętrze było urządzone i wyposażone w sposób zapewniający ergonomię, zapewnimy sobie nie tylko komfort w nim, ale także usprawnimy przygotowywanie posiłków oraz sprzątanie po nich. Sprawdź jakie są najważniejsze zasady funkcjonalnej kuchni.

Funkcjonalna kuchnia
Funkcjonalna kuchnia to taka, która jest wygodna zarówno w zakresie poruszania się po niej, jak i przygotowania posiłków. Wszystko w niej powinno być pod ręką, a wyposażenie tak rozmieszczone, by nie pokonywać zbędnych odległości podczas prac kuchennych. Względy praktyczne i ergonomia pozwolą na komfortowe przebywanie w niej, jak i sprawniejsze przygotowywanie posiłków. Sprzęty i akcesoria mają być tak dobrane, by usprawniać prace kuchenne, a nie zabierać miejsce.

Najważniejsze zasady w funkcjonalnej kuchni to:

Zasada trójkąta
Reguła ta odnosi się do ustawienia najważniejszych sprzętów kuchennych, czyli lodówki, zlewozmywaka i płyty grzewczej na kształcie wierzchołków trójkąta. Dzięki takiemu ustawieniu zachowamy ciąg roboczy w kuchni i ograniczymy konieczność pokonywania zbędnych odległości po jej wnętrzu.

Podział na strefy
Polega na podzieleniu miejsc, w których przechowujemy kuchenne produkty i akcesoria na strefy odpowiadające wykonywanym czynnościom. Oznacza to, że wszystkie sprzęty i przedmioty związane z daną strefą powinny znajdować się wyłącznie w jej obrębie. Wyróżniamy strefy:
przechowywania – szafki i szuflady z naczyniami, garnkami, sztućcami;
zapasów – lodówka, spiżarnia, szafki z produktami sypkimi;
zmywania – zlewozmywak, zmywarka, kosz na śmieci;
przygotowywania – blat roboczy w obrębie płyty grzewczej;
gotowania – płyta grzewcza, piekarnik, miejsce na blacie obok.

Układ zabudowy
Dopasuj układ zabudowy do kształtu i wielkości kuchni, dzięki czemu meble będą dobrze pasować do warunków wnętrza. Kuchnie mogą być rozplanowane w różnych układach:
jednorzędowym,
dwurzędowym,
w kształt litery L, U, lub G,
kuchnia z wyspą.
Zastanów się, który z nich pasuje najlepiej do kształtu konkretnej kuchni i sprawdź jakie są jego wady i zalety.

Ergonomia w kuchni
Istotne znaczenie mają także kwestie wymiarów poszczególnych elementów wyposażenia. Ważne by odpowiednio dobrać między innymi wysokość blatów. Poziomy blatów w kuchni należy dostosować do średniej wzrostu osób ją użytkujących najczęściej. Optymalnie będzie, gdy dla osoby o wzroście 160 cm blat znajdzie się 90 cm od podłogi, a dla mierzących 185 cm około 105 cm. Jeżeli w jednej w kuchni pracują osoby o skrajnych różnicach wzrostu, wówczas najlepiej będzie poszukać kompromisu i wyśrodkować te wartości.

Zobacz również

Kuchnia górala, czyli aranżacja Twojej nowej kuchni

Kuchnia górala, czyli aranżacja Twojej nowej...

Czy góralska kuchnia jest kiczowata? Kuchnia urządzona na styl góralski z pewnością nie należy...

Parownica w kuchni – przydatny gadżet w nowoczesnym stylu

Parownica w kuchni – przydatny gadżet w...

Koniec z nadmiernym wysiłkiem Jak zazwyczaj zabierasz się za mycie podłóg? Czyścisz...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena