Cechy funkcjonalnej kuchni
Funkcjonalność w kuchni to podstawa. Dbając o to, by wnętrze było urządzone i wyposażone w sposób zapewniający ergonomię, zapewnimy sobie nie tylko komfort w nim, ale także usprawnimy przygotowywanie posiłków oraz sprzątanie po nich. Sprawdź jakie są najważniejsze zasady funkcjonalnej kuchni.
Funkcjonalna kuchnia
Funkcjonalna kuchnia to taka, która jest wygodna zarówno w zakresie poruszania się po niej, jak i przygotowania posiłków. Wszystko w niej powinno być pod ręką, a wyposażenie tak rozmieszczone, by nie pokonywać zbędnych odległości podczas prac kuchennych. Względy praktyczne i ergonomia pozwolą na komfortowe przebywanie w niej, jak i sprawniejsze przygotowywanie posiłków. Sprzęty i akcesoria mają być tak dobrane, by usprawniać prace kuchenne, a nie zabierać miejsce.
Najważniejsze zasady w funkcjonalnej kuchni to:
Zasada trójkąta
Reguła ta odnosi się do ustawienia najważniejszych sprzętów kuchennych, czyli lodówki, zlewozmywaka i płyty grzewczej na kształcie wierzchołków trójkąta. Dzięki takiemu ustawieniu zachowamy ciąg roboczy w kuchni i ograniczymy konieczność pokonywania zbędnych odległości po jej wnętrzu.
Podział na strefy
Polega na podzieleniu miejsc, w których przechowujemy kuchenne produkty i akcesoria na strefy odpowiadające wykonywanym czynnościom. Oznacza to, że wszystkie sprzęty i przedmioty związane z daną strefą powinny znajdować się wyłącznie w jej obrębie. Wyróżniamy strefy:
przechowywania – szafki i szuflady z naczyniami, garnkami, sztućcami;
zapasów – lodówka, spiżarnia, szafki z produktami sypkimi;
zmywania – zlewozmywak, zmywarka, kosz na śmieci;
przygotowywania – blat roboczy w obrębie płyty grzewczej;
gotowania – płyta grzewcza, piekarnik, miejsce na blacie obok.
Układ zabudowy
Dopasuj układ zabudowy do kształtu i wielkości kuchni, dzięki czemu meble będą dobrze pasować do warunków wnętrza. Kuchnie mogą być rozplanowane w różnych układach:
- jednorzędowym,
- dwurzędowym,
- w kształt litery L, U, lub G,
- kuchnia z wyspą.
Zastanów się, który z nich pasuje najlepiej do kształtu konkretnej kuchni i sprawdź jakie są jego wady i zalety.
Ergonomia w kuchni
Istotne znaczenie mają także kwestie wymiarów poszczególnych elementów wyposażenia. Ważne by odpowiednio dobrać między innymi wysokość blatów. Poziomy blatów w kuchni należy dostosować do średniej wzrostu osób ją użytkujących najczęściej. Optymalnie będzie, gdy dla osoby o wzroście 160 cm blat znajdzie się 90 cm od podłogi, a dla mierzących 185 cm około 105 cm. Jeżeli w jednej w kuchni pracują osoby o skrajnych różnicach wzrostu, wówczas najlepiej będzie poszukać kompromisu i wyśrodkować te wartości.