Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Do czego służy termoobieg w piekarniku?

Porady


Do czego służy termoobieg w piekarniku?

Dobrze wyposażony piekarnik to sprzęt o wysokiej funkcjonalności, który znacznie ułatwia nam codzienne przyrządzanie potraw. Właściwie dobrana do specyfiki potrawy funkcja pieczenia gwarantuje nam możliwość uzyskania najlepszych efektów. Właśnie w ten sposób możemy uzyskać soczyste mięsa o chrupiącej skórce czy też puszyste ciasta. Funkcją, która pod tym względem zrewolucjonizowała świat kuchennego AGD, jest termoobieg. To dzięki niemu możemy piec znacznie szybciej i osiągać znacznie bardziej równomierne rezultaty. Jak dokładnie działa termoobieg w nowoczesnych piekarnikach i kiedy należy z niego korzystać?

Na zdjęciu: Studio Mebli Jurimex

Jak działa piekarnik z termoobiegiem?

 

Termoobieg wcale nie należy do bardzo skomplikowanych technologii. Opera się on na działaniu wentylatora, który wprawia w ruch gorące powietrze, tak by docierało ono do każdego zakamarka komory pieczenia. W ten sposób nagrzane do wybranej przez nas temperatury powietrze rozchodzi się po całym wnętrzu piekarnika, a potrawy – niezależnie od tego, na którym poziomie je umieścimy – pieczone są w dokładnie takiej temperaturze, jaką wskażemy na panelu sterownia. Termooobieg to funkcja, z której możemy korzystać dla przyrządzania zarówno dań obiadowych, jak i słodkich wypieków. Najbardziej przydatna będzie podczas pieczenia ciast, które w piekarniku maja wyrastać, czyli takich jak biszkopt czy drożdżowe bułeczki. Idealnie równy biszkopt? Piekarnik z termooobiegiem to najlepszy sposób na równomierne rezultaty.

 

Jakie są zalety termoobiegu?

 

Korzyści, jakie przynosi nam piekarnik z termoobiegiem, są nie do przecenienia. Przede wszystkim termoobieg zapewnia nam oszczędności i to na różnych poziomach. Ponieważ, kiedy przyrządzamy dania z wykorzystaniem termoobiegu, pieczenie odbywa się szybciej, a zatem oszczędzamy na czasie. Jednocześnie piekarnik działa krócej, a więc pobiera mniej energii elektrycznej. Mniejsze rachunki za energię elektryczną wynikać będą także z możliwości pieczenia w niższych temperaturach. To kolejna zaleta piekarników z termoobiegiem. Ponadto za sprawą równomiernie rozprowadzonego w całej komorze pieczenia ciepłego powietrza, nie musimy  martwić się o to, że nasze danie będzie przypalone z jednej strony i niedopieczone z innej. Nie można też pominąć jeszcze jednej możliwości, jaką przynosi nam piekarnik wyposażony w termoobieg. W związku z tym, że dzięki termooobiegowi na wszystkich poziomach pieczenia panuje taka sama temperatura, w piekarniku swobodnie możesz piec z wykorzystaniem kilku poziomów jednocześnie. To szczególnie przydatne rozwiązanie, kiedy na przykład pieczesz ciasteczka czy bułeczki. Możesz umieścić je na wszystkich dostępnych w piekarniku blachach i piec je jednocześnie. W kuchni spędzasz tylko niezbędną ilość czasu, a efekty pieczenia zawsze są zadowalające.

 

Najnowsze funkcje w piekarnikach z termoobiegiem

 

Funkcja DualCook – hit czy kicz?

Funkcja DualCook to kolejny krok w rozwoju piekarników z termoobiegiem. Na czym polega? Komorę pieczenia w piekarniku DualCook jesteśmy w stanie podzielić na dwie osobne strefy. Dla każdej możemy wybrać odrębna temperaturę, dlatego też w jednym czasie możemy swobodnie piec dwie rożne potrawy. Co więcej, producenci piekarników z funkcją DualCoook gwarantują, że zapachy pieczonych w tym samym czasie potraw nie będą się przenikać. Dlatego żadnego problemu nie stanowi na przykład równoczesne pieczenie mięsa na obiad i ciasta na deser. Wszystko możliwe jest dzięki specjalnej przegrodzie, która dzieli wnętrze piekarnika na pół, w pełni oddzielając obie strefy pieczenia. Przegroda ta oczywiście jest wyjmowana, dlatego jeżeli tylko chcemy, możemy korzystać z całej dostępnej pojemności komory pieczenia, chociażby podczas przyrządzania dużych porcji jedzenia. Takie rozwiązanie przynosi nam maksymalną elastyczność, a do tego zapewnia jeszcze bardziej ekonomiczne przyrządzanie potraw. Nie mówiąc już o ilości czasu, jaką możemy zyskać, piekąc dwa różne dania jednocześnie. Funkcja DualCook to bez dwóch zdań opcja, nad którą warto się zastanowić, kiedy jesteśmy zdecydowani na zakup piekarnika z termoobiegiem.

Studio Bugla
Studio Bugla
Studio Kuchnie BB
Studio Kuchnie BB
Studio Mebel Styl
Studio Mebel Styl
Studio Pro-M
Studio Pro-M
Studio Słonex
Studio Słonex
Studio Spaks
Studio Spaks

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Piekarnik parowy – zastąp trzy urządzenia jednym!


Każdy prowadzi teraz zdrowy, aktywny styl życia. Wszyscy ćwiczą, dobrze się...

Ekologiczny piekarnik – innowacja XXI wieku


Troszcząc się o otaczające nas środowisko, powinniśmy dołożyć wszelkich starań,...

Nowoczesne piekarniki – jakie posiadają funkcje?


Piekarnik jest niezbędnym elementem wyposażenia niemalże każdej kuchni. Obecnie wiele...